De același autor
A doua saptamana a sezonului politic redeschis dupa vacanta de vara a adus mai multa tensiune si intense energii negative pe scena publica romaneasca. Ciudat lucru totusi, avand în vedere ca în centrul atentiei a stat un eveniment care ar fi trebuit sa goneasca, macar temporar, duhurile rele, si anume alegerea Patriarhului.
Dupa cum fusese anticipat, Mitropolitul Moldovei, ÎPS Daniel, a fost ales Patriarh cu o majoritate confortabila de 95 de voturi, la capatul unei zile dominate de subterfugii si masinatiuni care l-au lasat pe principalul sau contracandidat, ÎPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, destul de singur, iar pe credinciosii naivi care se implicasera sufleteste în procesul electoral destul de perplecsi.
Nici nu se stinsese însa ecoul clopotelor de la Catedrala Patriarhala ca CNSAS dadea un verdict de politie politica pentru arhiepiscopul Albei, Andrei Andreicut, iar Mediafax "obtinea" (probabil tot de la CNSAS) lista a opt ierarhi care s-ar fi facut vinovati de colaborare cu fosta Securitate. Printre ei se numara figuri cunoscute, ca Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor; episcopul Casian Craciun al Dunarii de Jos; sau episcopul de Arges Calinic Argatu. Nu putem sa nu observam ca dezvaluirile CNSAS nu depasesc nivelul de arhiepiscop si-i menajeaza pe mitropoliti.
Protejat de sansa ca dosarul sau sa fi fost ars în timpul revolutiei din decembrie 1989, noul Patriarh nu s-a exprimat înca în privinta spinoasei chestiuni a colaborarii înaltilor prelati cu Securitatea, dar poate ca o va face dupa întalnirea programata în aceasta saptamana cu membrii CNSAS.
Lasam deocamdata arhimandritului toata grija schitului si ne întoarcem la grijile lumesti, care nu sunt putine, mai ales într-o perioada electorala. Întelegand ca nu mai poate atrage atentia opiniei publice înjurandu-l cu sau fara motiv pe Traian Basescu, liderul PIN, Cozmin Gusa, a trecut la chestiuni mai concrete, anuntand ca ministrul Tudor Chiuariu este cercetat de DNA pentru avizul dat unui proiect imobiliar controversat dintre Posta Romana si o companie privata. Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, ar fi aprobat ilegal ceea ce Monica Macovei refuzase sa aprobe, si anume trecerea terenului detinut de Posta Romana pe Calea Victoriei din domeniul public al statului în cel privat. Potrivit presei, domnul Chiuariu ar fi fortat demisia directoarei din Ministerul Justitiei care sustinea ca avizul ar fi ilegal. Ministrul Chiuariu a negat orice ilegalitate, dar DNA a confirmat ca efectueaza cercetari în acest caz. Cozmin Gusa a plusat, acuzand ca terenul a fost mult subevaluat, ceea ce ar avantaja firma privata asociata cu Posta Romana, firma detinuta, potrivit liderului PIN, de oameni de afaceri apropiati atat de primarul Adriean Videanu, cat si de Calin Popescu Tariceanu. Premierul a negat orice comuniune de interese, iar firma privata asociata cu Posta, Imopost Development, s-a suparat si ea pe Cozmin Gusa.
Nu a fost însa singurul necaz al ministrului Chiuariu. Probabil din instinct de auto-aparare, inamicul sau de la DNA, Daniel Morar, a dat publicitatii fragmente din nota inspectorilor CSM care apreciau ca, desi ministrul nu a "desfasurat activitati de natura sa afecteze independenta si impartialitatea procurorilor DNA", s-a constatat totusi "o anume presiune asupra conducerii administrative a Directiei", iar modalitatile în care ministrul a dorit sa se informeze asupra activitatii DNA au creat suspiciunea depasirii cadrului legal. Totodata, cererea de revocare din functie a procurorului sef Florin Doru Tulus ar fi fost "total disproportionata în raport cu obiectivul legitim declarat, respectiv eficientizarea luptei anticoruptie". Se pare însa ca raportul echipei de inspectori, contestat de ministrul Chiuariu, ar fi fost modificat de CSM în favoarea demnitarului. Totodata, a fost finalizat si raportul privind controlul de fond la DNA, care va fi discutat de CSM la 3 octombrie si apoi va deveni public. Domnul Chiuariu a încercat sa speculeze acest raport, declarand ca procurorul Tulus ar fi fost cercetat penal pentru disparitia unui dosar. În realitate însa comisia de disciplina pentru procurori l-a gasit nevinovat pe Doru Tulus. Desi ministrul Justitiei începe sa aiba serioase probleme de credibilitate, seful sau direct, prim-ministrul Tariceanu, a declarat ca nu are nimic sa-i reproseze.
Mai sever cu ministrii guvernului Tariceanu s-a dovedit presedintele Basescu, mai ales dupa ce a intrat în conflict direct cu ministrul de Finante Varujan Vosganian. Acesta din urma a profitat din plin de gafa incontestabila a presedintelui comisa cu prilejul externarii, cand, multumindu-i doctorului Mircea Ghemigian, Traian Basescu a declarat ca a întalnit "si un armean competent". Sesizat atat de un jurnalist, cat si de Uniunea Armenilor, prezidata de însusi Varujan Vosganian, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a anuntat ca-l va cerceta din nou pe presedinte. Daca în Europa Occidentala sau în Statele Unite o remarca similara ar fi distrus o cariera politica, în Romania putem paria ca presedintele nu va suferi nici o consecinta în plan electoral.
Cert este ca Traian Basescu a înteles sa contraatace acuzandu-l explicit pe ministrul liberal de incompetenta pentru ca a taiat finantarea unor avioane pentru TAROM, crezand ca erau pentru uzul presedintelui. În replica, Varujan Vosganian l-a acuzat de "ura si invidie" fata de guvern pentru ca a gasit banii necesari majorarii pensiilor, iar colegul sau de guvern Ludovic Orban a calificat acuzatiile presedintelui drept o "obraznicie".
Razboiul dintre liberali si PSD-isti a continuat si pe taramul educatiei. Ministrul Cristian Adomnitei a respins cu dispret propunerea sefului statului privind un pact national pentru educatie, care ar urma sa duca la transformarea sistemului de învatamant romanesc pana în 2013. Traian Basescu a gasit însa un adept al pactului national pentru educatie acolo unde nu ne-am fi asteptat, si anume la varful PSD, în persoana lui Mircea Geoana. Domnul Geoana a declarat chiar ca, pentru binele tarii, " energia trebuie pusa la un loc", desi Traian Basescu ramane un adversar politic. Totodata liderul PSD a criticat "complexul Basescu" care se dezvolta în politica romaneasca si a chemat la realism, adica la recunoasterea rolului pe care presedintele îl joaca inevitabil în numirea unui nou guvern. A fost o replica destul de clara data aripii Iliescu-Hrebenciuc, care resping motiunea de cenzura a PSD pe motiv ca succesul ei i-ar permite presedintelui Basescu sa numeasca un premier. Daca domnul Geoana se va tine de cuvant, iluzoriul document ar trebui sa fie aprobat de conducerea PSD saptamana aceasta, Titus Corlatean asigurandu-ne ca "textul motiunii este aproape gata". Pana la citirea capodoperei însa Mircea Geoana, cu ajutorul liderului PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, îsi ia masuri de precautie. Domnul Vanghelie a participat activ la sedinta organizatiei PSD Sector 1, din care fac parte Ion Iliescu si Adrian Nastase, în urma careia presedintele organizatiei Dan Tudorache a fost mandatat sa sanctioneze dur, pana la excludere, orice parlamentar care nu semneaza si nu voteaza motiunea.
Evenimentul saptamanii în ceea ce priveste PSD nu a fost însa disputa obosita din jurul motiunii, ci noua iesire la rampa a lui Adrian Nastase, care, exasperat de marginalizarea sa politica, a propus, într-un interviu acordat Rompres, o conducere colectiva a partidului, care nu l-ar include obligatoriu si pe Mircea Geoana. În afara de Ion Iliescu si deputatul Ion Stan nici o personalitate a PSD nu a avut un cuvant bun de spus despre initiativa fostului premier, iar vineri Mircea Geoana declara ca nici nu merita s-o comenteze. Nu este de mirare ca domnul Geoana se simtea ceva mai sigur pe el, din moment ce Adrian Nastase si Miron Mitrea vor fi cercetati, la solicitarea DNA, de Comisia prezidentiala pentru analiza acuzatiilor de infractiuni savarsite de ministri. Mai linistit ar trebui sa fie Ion Iliescu dupa ce procurorul militar Dan Voinea a refuzat sa devina procuror civil pentru a putea finaliza dosarele revolutiei si ale mineriadei. Sarcina - dificila si ingrata - va reveni unui colectiv de patru procurori numiti de procurorul general Codruta Kövesi si probabil ca domnul Iliescu nu va fi linistit prea multa vreme.
S-a încheiat asadar o saptamana în care cutia Pandorei a dezvaluirilor incomode si razboaielor politice a fost larg deschisa. Nu ne mai ramane decat sa speram ca poporul roman a fost daruit cu o karma buna.