De-monnetizarea politiei

Rodica Culcer 25.11.2002

De același autor

Indiferent de rezultatele ei, ancheta asupra atentatului de la Liceul "Jean Monnet" a oferit un spectacol greu de inteles, am putea spune chiar penibil.

Desi am fost anuntati cu mare pompa duminica, 10 noiembrie, la TVR de directorul general al Politiei Capitalei, chestorul Gheorghe Mihai, ca faptasii vor fi prinsi in cateva zile, a trecut cel putin o saptamana fara nici un rezultat. Din cauza acestor tergiversari, credibilitatea politiei a scazut dramatic. Desi tot chestorul Gheorghe Mihai se lauda ca politistii sunt cei care l-au prins si pe Passaris, eficienta lor in cazul "Jean Monnet" a fost discutabila. Nu este exclus ca acest fapt sa se datoreze presiunilor politice directe sau indirecte.

La Liceul "Jean Monnet" invata, dupa cum stim, copii de demnitari, dar si de bogatasi contemporani, unii cu legaturi dubioase in lumea interlopa. La ora atentatului insa in liceu se afla insasi sotia primului ministru, Dana Nastase, cu fiul familiei. Putem, deci, sa conchidem ca atentatul a avut loc chiar sub ochii ofiterilor SPP si sa ne intrebam cum a fost posibil. Dar tot sub ochii SPP-istilor a primit o doza de cerneala in fata si presedintele Emil Constantinescu, asa ca raspunsul nu e greu de ghicit.

Premierul Adrian Nastase s-a deplasat imediat la fata locului si, doua zile mai tarziu, a facut chiar o vizita la Ministerul de Interne pentru a se interesa de mersul anchetei. Presa insa semnalase deficiente in modul de desfasurare al acesteia inca din seara atentatului.

Reporterul Antenei 1, ajuns aproape imediat la locul faptei, critica intarzierea cu care au ajuns acolo politistii, chiar daca ulterior chestorul Gheorghe Mihai a sustinut ca politistii au fost la "Jean Monnet" inca din primele minute. Surse din Parchet care prefera sa-si pastreze anonimatul sustin insa ca politistii au plecat fara procurori si au facut ancheta de capul lor mai bine de o ora. Prima expertiza privind obiectul cu care a fost ranita fetita Mariana Ciuraru a fost contestata de expertii militari. Ei au spus ca nu putea fi vorba de o grenada defensiva, cum au sustinut politistii. La patru zile dupa producerea atentatului, expertiza s-a reluat si, in ciuda ninsorii si ploii abundente din acest interval, a fost gasita parghia grenadei. Cum a stat ea netulburata acolo atatea zile si nu s-a infundat in noroi ramane un mister, cum tot un mister este faptul ca nu a fost gasita din prima seara, cand politistii cautau la lumina reflectoarelor ridicate la inaltimea pomilor. In tot cazul, anuntul a fost facut de politie, nu si de procurori, care raman mult mai rezervati asupra acestui "succes".

Declinandu-ne competentele in materie de balistica, nu consemnam decat anomaliile in modul de actiune al anchetatorilor. Ele sunt si mai numeroase in cazul cautarii faptasilor. Oricine a citit macar un roman politist stie ca trebuie sa-ti folosesti "micile celule cenusii", cum spune Hercule Poirot, pentru a descoperi mobilul faptei.

Cu conditia sa le ai, am adauga noi. De la inceput a fost emisa teoria unei rafuieli intre clanurile mafiote. Neoficial, s-a aflat ca unul din presupusele clanuri, Jitaru, ar avea conexiuni la nivel politic foarte inalt si nu ar putea fi atins. Misterul persista, pentru ca tot duminica trecuta chestorul Gheorghe Mihai a respins ipoteza rafuielii, poate cu prea multa insistenta, fara a pune alta in loc. Asa incat ramanem cu semnele de intrebare intacte. Au urmat eforturi dramatice si ridicole pentru a gasi niste suspecti. A aparut un portret-robot intocmit pe baza marturiei unei singure persoane. Nici macar politistii insa nu s-au bazat pe el.

Comunicatele de la politie si Parchet au incetat sa soseasca din ziua de sambata, 9 noiembrie. Apoi, la 12 noiembrie, ministrul de Interne Ioan Rus anunta ca exista un cerc de suspecti si insusi mai marele politistilor, chestorul principal Florin Sandu ancheteaza un infractor marunt, Cristian Dorobantu, zis "Cristi Cola". Dupa cateva ore este obligat sa-i dea drumul.

Gratie politiei neputincioase, "Cristi Cola" a avut parte de cele 15 minute de celebritate cuvenite, in care a pus la punct reporteri de televiziune neinformati si neinspirati in direct.

Alta ipoteza emisa initial a fost cea a atacului terorist. Nici o organizatie nu a revendicat atentatul, ceea ce iese din tiparele unei astfel de actiuni. S-a vorbit de unele scrisori de amenintare primite la cinci scoli bucurestene si la Politia Capitalei. Nu se stie insa nimic despre continutul lor. Ar putea fi el incomod pentru guvernanti? Ciudat este insa ca la aceasta ancheta participa personaje care de regula coordoneaza anchetele, nu le executa - cum este chestorul principal al politiei Florin Sandu sau seful sectiei parchetelor militare colonelul Ionel Slavoiu. Alaturi de ei se straduiesc SRI si Unitatea speciala 0962 a Ministerului de Interne.

O asemenea concentrare de forte nu a produs nici un rezultat foarte multe zile, ceea ce poate insemna fie ca ancheta a fost prost condusa sau prost pornita, fie ca ea scoate la iveala aspecte incomode pe care autoritatile prefera sa le tina sub tacere. Ne intrebam din nou: daca politistii si anchetatorii ar fi lucrat liberi de presiuni politice, nu ar fi descoperit mai devreme cine a aruncat grenada in fata Liceului "Jean Monnet"? La ora redactarii acestor randuri nu ne-a parvenit stirea identificarii unui suspect credibil. Credibilitatea anchetei a fost insa pusa sub semnul intrebarii de balbaielile din primele doua saptamani.

Cert ramane doar tabloul unei tari in care scolile nu sunt sigure, asa cum in sfarsit s-a aflat, si grenadele pot fi aruncate cu o usurinta surprinzatoare, ca si cand am trai intr-o societate minata de clanuri mafiote.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22