De același autor
Nu stiu cat de bine se pricep Ion Iliescu si Ioan Talpes la virusarea computerelor, dar nu am nici o indoiala ca ei sunt cei care vor distruge soft-ul PSD. In starea sa actuala, partidul nu le mai foloseste la nimic. Dimpotriva, le poate crea probleme, daca ancheta privind legaturile dintre PSD si mafiotii arabi din stirpea lui Hayssam va confirma faptele cutremuratoare pe care presa la dezvaluie de mai bine de 10 ani, si anume complicitatile criminale intre mafioti, unii reprezentanti ai serviciilor secrete, politicienii puterii si o parte din procurori. Adica tot ceea ce a adus Romania atat de aproape de situatia unui stat mafiot.
Este de domeniul evidentei ca Ion Iliescu si PSD (PDSR, FDSN, FSN) s-au aflat la conducere pe parcursul a 10 din cei 14 ani in care Hayssamii, Iskandaranii si acolitii lor au jefuit tara. Daca, in urma tenebroasei afaceri a rapirii jurnalistilor, vom afla in sfarsit marile adevaruri despre afacerile lor si ale partenerilor lor romani, atunci nici Ion Iliescu, nici colaboratorii sai apropiati nu ar trebui sa stea linistiti. Este greu de crezut ca, avand in subordine toate serviciile de informatii, presedintele si seful Administratiei Prezidentiale nu au stiut nimic din ceea ce stia un ziarist de investigatie. De altfel, Ioan Talpes, devenit protagonistul scenei politice romanesti in ultimele doua saptamani, nici nu neaga faptul ca ar fi avut informatii, dar plaseaza vina pentru tolerarea lui Hayssam in avionul prezidential in curtea fostului ministru de Interne Ioan Rus, nu intamplator principalul demolator al lui Ion Iliescu la congresul din 21-22 aprilie. Domnul Rus se dezvinovateste aratand cu degetul catre serviciile secrete, dar nici el nu ne convinge pe de-a-ntregul. Mult mai plauzibil este ca toti liderii PSD au stiut de malversatiunile lui Hayssam si le-au trecut sub tacere. De aceea Comisia de integritate morala a partidului nu face nimic. In mod normal, primii interogati ar fi trebuit sa fie Dan Ioan Popescu, presedintele organizatiei PSD Bucuresti, din care facea parte Omar Hayssam, si fostul ministru al Privatizarii Ovidiu Musetescu, care i-a vandut lui Hayssam IPRS Baneasa in baza unor acte false. Or, Musetescu a disparut fara urma de cateva saptamani, iar partidul declara senin ca nu stie unde se afla. Semnele degringoladei sunt clare, in ciuda declaratiilor sfidatoare ale lui Adrian Nastase, care considera cazul Hayssam o “chestiune colaterala” si se arata preocupat de factura de la gaze, ca si cand nu guvernul sau ar fi introdus odiosul abonament.
Intre timp, Ioan Talpes a declansat pe cont propriu o operatiune de limitare a daunelor. Dupa ce a demisionat din PSD in semn de revolta fata de tratamentul aplicat lui Ion Iliescu, i-a facut imediat o vizita presedintelui Basescu. Remarcabila nu este solicitarea domnului Talpes, care se declara dornic sa se puna in slujba democratiei si integrarii europene, ci primirea sa atat de prompta, chiar in ziua in care era programata sosirea jurnalistilor eliberati. Unele ziare au afirmat ca fostul sef al SIE i-ar fi predat presedintelui dosare care incrimineaza PSD-isti de vaza. Sa se fi facut oare un targ la Cotroceni din care Ioan Talpes si Ion Iliescu sa fi obtinut imunitatea? Nu putem nici afirma, nici exclude aceasta posibilitate.
Certe sunt deocamdata doar faptele, iar ele nu arata bine pentru partidul condus(?) de Mircea Geoana. Parlamentarii sai incep sa dezerteze. Traian Dobre, proaspat inscris in PNL, ar putea fi urmat, dupa unele estimari, de o treime din parlamentarii PSD. Scenariul se repeta in teritoriu: la Arad a demisionat fostul presedinte al organizatiei judetene, iar in Vrancea liderul PD se lauda ca PSD-istii stau la coada ca sa se alature Aliantei. Desigur, unii dintre dezertori vor fi fost nemultumiti de inlaturarea lui Ion Iliescu si nu au incredere in noua conducere. Altii, stiindu-se vinovati de nenumarate ilegalitati, cauta protectie la noua putere. Toti au inteles probabil ca plecarea lui Ioan Talpes din partid nu este de bun augur, fiind tot atat de periculoasa ca si ramanerea lui Ion Iliescu in PSD. Daca fostul presedinte ar fi parasit partidul, el ar fi devenit rapid irelevant. Ramas in interior, cel putin deocamdata, el atrage mult mai multa atentie ori de cate ori se pronunta asupra vietii de partid si le poate face mult mai mult rau celor care l-au privat de realizarea celui mai drag vis al sau: preluarea conducerii PSD. Cu un Ion Iliescu activ in interior si un Ioan Talpes activ in exterior, actuala conducere a PSD nu se poate simti bine. Acest tandem are deja la activ infrangerea lui Adrian Nastase in cursa pentru Cotroceni. Ca Ion Iliescu a sabotat tacit campania fostului premier nu a fost greu de observat. Ca nici Ioan Talpes nu a fost strain de demersuri care aveau acelasi scop se vorbeste destul de insistent printre ziaristi. Nu degeaba s-a ferit Adrian Nastase de o confruntare deschisa cu Ion Iliescu la congres. Zelul colegilor sai i-a stricat insa socotelile si l-a aruncat in aceeasi tabara cu Mircea Geoana. Iliescu si Talpes au acum toate sansele sa-i spulbere pe amandoi, daca vor.