Din greseala in greseala, spre victoria finala!

Rodica Culcer 29.09.2005

De același autor

A fost o saptamana a catastrofelor pe axa Romania-America: apele au inghitit sate si drumuri in Ialomita, Prahova, Buzau, Calarasi, Arges si Constanta; uraganul Rita a izbit coastele statelor americane Texas si Louisiana; iar Traian Basescu a lovit cu forta maxima guvernul Tariceanu. Relatiile dintre premier si seful statului s-au blocat catastrofal in namolul consultarilor care au avut loc la Palatul Victoria si la Cotroceni. Si fara aceste consultari insa lucrurile ar fi luat probabil o intorsatura neplacuta.
De la inceputul saptamanii, liberalii au fost preocupati sa-i dea replica lui Traian Basescu dupa discursul tinut pe aeroport la intoarcerea din Statele Unite. Ca sa nu-l lase doar pe presedinte pe postul de initiator de consultari politice, premierul Tariceanu a organizat propria runda de discutii cu partidele parlamentare, in incercarea de a depasi impasul din parlament. Rezultatul a fost contrar intentiilor, caci parlamentarii PSD s-au folosit de reprosurile primului ministru privind intarzierea adoptarii legislatiei europene pentru a cere suspendarea dezbaterilor pe tema noului regulament al Camerelor si privilegierea legilor necesare integrarii. In loc sa aplaneze tensiunile din forul legislativ, intalnirea de joi de la Palatul Victoria le-a accentuat, caci nu-i poti reconcilia pe cei care au tot interesul sa mentina un haos destabilizator, cum au in acest moment parlamentarii PSD. Mai grav poate pentru Alianta a fost ca liderii PD nu s-au aflat alaturi de presedintele PNL la intalnirea cu opozitia parlamentara, sub pretextul ca aveau o intalnire deja programata la Cluj. Se poate, dar impresia a fost jalnica si a sugerat ca partidul prezidential a primit ordine de la Cotroceni sa nu sprijine demersul domnului Tariceanu, mai ales dupa ce acesta anuntase luni seara la TVR ca nu putea participa la consultarile programate initial sambata la Cotroceni, pentru ca pleca vineri la Bratislava, la reuniunea liberalilor europeni.
Revenirea ulterioara a liderului PNL, care a hotarat sa se opreasca totusi la Cotroceni vineri dimineata inainte de decolare, nu a adus insa nici o schimbare in bine. Daca s-a dus la intalnirea cu Traian Basescu, Calin Popescu Tariceanu a facut-o ca sa-l infrunte la el acasa. Dovada este cuprinsa in comunicatul dat publicitatii de liberali dupa intalnire. Pe scurt, liberalii nu numai ca resping ideea unui parlament unicameral, ci si critica pe un ton dispretuitor initiativa modificarii Constitutiei, pe motiv ca ne-ar pune pe acelasi plan cu Venezuela. Comparatia implicita cu populistul Hugo Chavez, criticat de tot Occidentul pentru practicile sale antidemocratice si prietenia cu Fidel Castro, va fi scapat publicului larg. Ea nu este insa mai putin jignitoare pentru Traian Basescu. Mai transparenta a fost afirmatia potrivit careia principalul obstacol in calea performantei actului de guvernare ar fi “concurenta uneori dezordonata a competentelor in domeniul executiv”. Aceasta fraza s-a dorit fara indoiala o lovitura aplicata drept in plexul presedintelui “jucator”, care indrazneste sa critice public performantele ministrilor liberali. In acelasi comunicat se precizeaza ca guvernul asigura realizarea politicii interne si externe, pentru care raspunde in fata parlamentului. Evident, i se sugereaza implicit presedintelui sa fie mai putin jucator si mai mult contemplativ.
Replica lui Traian Basescu nu s-a lasat asteptata: nici nu a decolat bine primul ministru, ca presedintele a anulat consultarile de sambata pe motiv ca inundatiile din sudul tarii reclamau intreaga sa atentie si s-a infiintat la Palatul Victoria, la reuniunea comitetului de criza. Simtindu-se amenintat de o noua criza de imagine, Calin Popescu Tariceanu s-a intors val-vartej de la congresul liberalilor europeni, pentru a prezida a doua zi o noua sedinta a comitetului de criza si a vizita in tandem cu presedintele zonele afectate de inundatii. Nici turneul celor doi, nici declaratiile lui Traian Basescu de vineri seara, cand s-a straduit sa nege orice tensiuni intre palate, nu au putut convinge insa pe nimeni.
Poate ca, intr-adevar, Traian Basescu s-a dus la sedinta de guvern pentru ca simtea nevoia sa actioneze intr-un moment de criza, dar si el, si premierul au reusit sa aduca lucrurile intr-un punct in care nimeni nu mai crede in buna-credinta a unuia fata de celalalt. Lipsa de comunicare si de incredere intre presedinte si primul ministru este dureros de evidenta. De aceea, descinderea presedintelui la Palatul Victoria a fost perceputa de presa ca o tentativa de a submina autoritatea premierului si de a scoate in evidenta absenta sa din tara intr-un moment dramatic. Nu putem sti daca presedintele a dorit sa-si compromita adversarul sau nu, dar intentiile conteaza mai putin in politica decat perceptia, or, perceptia este a unui dezastru politic ce ameninta Alianta. Din greseala in greseala, premierul, presedintele si partidele aferente risca sa le asigure victoria finala celor care doresc esecul Aliantei - si nu ne referim aici numai la PSD, ci si la liberalii arondati lui Dinu Patriciu. Stim deja ca, atunci cand vorbeste de grupuri de interese, Traian Basescu se refera in primul rand la presedintele Rompetrol. In stilul sau lipsit de tact, presedintele a pus astfel degetul pe o rana profunda a politicii romanesti din ultimii 15 ani: dezbinarea controlata a fortelor politice care s-au opus PSD si predecesorilor sai. Ramane sa constatam daca Traian Basescu dispune de remediul care poate atenua aceasta suferinta sau este el insusi un factor de dezbinare animat de bune intentii.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22