Dragnea și toxicitatea neseriozității publice

Reacția lui Liviu Dragnea la problema vaccinării trădează nu numai precaritatea propriei educații, ci și lipsa sa de seriozitate și responsabilitate ca om politic față de o chestiune de sănătate publică.

Rodica Culcer 03.05.2017

De același autor

 

Dacă, într-o viziune idealistă, scopul politicii este de a face cât mai mult bine cât mai mul­tor oameni, atunci desigur Liviu Dragnea nu este om politic. Urmăriți-l bine și veți vedea că nu are o filozofie politică, nu are convingeri sau prin­ci­pii, ci este doar un tehnician al mecanismelor puterii, spe­cialist în manevre de mai ma­re sau mai mică anvergură me­nite să asigure cu orice preț prosperitatea și im­pu­ni­tatea sa și a grupului pe care îl reprezintă. Că această ac­ti­vitate a ajuns să se nu­meas­că „politică“ în România nu de­monstrează decât nivelul precar al culturii civice din țara noastră. Nici nu mă mir că a fost repetent în facultate, după cum a afirmat profesorul Mircea Oprean de la Politehnică, spre surpriza fan club-ului PSD-ist de la An­te­na 3. Nici Călin Popescu Tăriceanu nu a avut rezultate strălucite în școală. La drept vor­bind, nici nu cred că vom găsi printre liderii PSD și ALDE o persoană cu o solidă pregătire academică. Suntem guvernați de niște sforari submediocri, la limita semidoctismului, foarte abili însă în tehnici de manipulare și ope­ra­țiuni de imagine, cărora vor sacrifica oricând, fără să clipească, binele public.

 

Nu este deci de mirare că liderul PSD a sărit ca­­lul populismului, afirmând că nu este de acord cu vaccinarea obligatorie: „Eu am foar­te mari rezerve pentru a obliga, pentru a fi o mă­sură obligatorie“. Și nu este greu să-i dăm dreptate președintei PNL, Raluca Turcan, care a catalogat abordarea lui Dragnea drept „ve­cină cu crima“ și o mos­tră de gândire me­die­vală. Ter­menii duri ai postării ei pe Face­book sunt și ei adec­vați, pentru că aici este vorba de responsabilitatea cla­sei po­li­tice față de întreaga so­cie­tate, știut fiind faptul că ab­sența vaccinării nu pune în pericol doar sănătatea per­soa­nei, ci a întregii comunități, du­­pă cum o demonstrează ac­­tuala epidemie de rujeolă, soldată deja cu 24 de morți (bilanț provizoriu), dintre care 97% reprezintă persoane care nu au fost vac­ci­nate. Până acum constatăm că ministrul Să­nă­tății, Florin Bodog, premierul Grin­dea­nu și pre­ședintele Iohannis au abordat o poziție co­rectă și responsabilă, iar omul forte al mo­men­tului s-a dovedit perfect iresponsabil, ce­ea ce a de­ter­minat presa să-l situeze în com­pania puțin onorantă a fostei vedete TV Olivia Steer, care, fără a avea nicio pregătire me­di­cală, face cam­panie împotriva vaccinurilor. Nu mi se pare însă nejustificată această aso­ciere, ci, dimpotrivă, definitorie pentru Liviu Dragnea, care nu se comportă ca un lider po­li­tic, ci ca o vedetă de televiziune în căutare de rating. Reacția sa trădează nu numai precaritatea propriei educații, ci și lipsa sa de seriozitate și responsabilitate ca om politic față de o chestiune de sănătate publică, pe ca­re a abordat-o în funcție de trendul pro­mo­vat de une­le televiziuni. Un minim simț al res­pon­sabilității l-ar fi obligat pe liderul PSD să țină cont de argumentele medicilor și ale Or­gan­izației Mondiale a Sănătății, care susțin vac­cinarea ca principală armă în lupta îm­po­triva epidemiilor. Dar experții nu sunt la mare preț în PSD, acest avanpost al primitivismului po­litic, o demonstrație în acest sens fiind blitz­krieg-ul declanșat de ministrul Cercetării, Va­leca, împotriva experților din domeniul său, mai ales împotriva celor care provin de la universitățile din afara spațiului mioritic.

 

O asemenea abordare „după ureche“ are și ris­­curile ei. Un recent sondaj IRES a arătat nu nu­mai că peste 80% din respondenți sunt fa­vo­rabili vaccinării, ci și că 85% au o părere bu­nă despre prevederea conform căreia în­scrierea copilului într-o colectivitate se va fa­ce doar după prezentarea dovezii că acesta a fost vaccinat. Cu alte cuvinte, domnul Drag­nea s-a situat pe poziții contrare față de ma­joritatea românilor, deși merită observat și fap­­tul că os­tilitatea față de imunizare este mai accen­tua­tă la sate decât la orașe și mai intens pre­zentă în sudul țării, adică prin fie­furile PSD. Pentru un lider politic ce se pre­tin­de de an­ver­gură națională și care urmă­rește popularitatea cu orice preț, contratimpul cu majoritatea es­te o contraperformanță nota­bi­lă, care nu face decât să demonstreze ris­cu­ri­le unei abordări superficiale a politicii, prin c­a­re dezbaterea pu­blică informată este în­locuită cu operațiuni de imagine ieftine, cu șme­cherii de bâlci, similare demersurilor între­prinse de doamnele Carmen Dan și Gabriela Fi­rea, chi­pu­rile, pen­tru a combate jocul Ba­lena Al­bas­tră.

 

Ieșirea în decor a domnului Dragnea pe tema vaccinării se înscrie pe aceeași linie populistă urmată de ministrul Educației, Pavel Năstase, atunci când, fără a avea nicio evaluare din partea experților în educație, s-a trezit să ceară eliminarea tuturor testărilor din ciclul primar, pe motiv că acestea sperie copiii; sau de Ecaterina Andronescu, marea inventatoare a stratagemelor prin care orice repetent să poată primi o diplomă de bacalaureat. Să fim populari cu orice preț, să evităm dezbaterile pu­­blice, să evităm specialiștii - acestea par a fi devizele PSD, partid al atacurilor nocturne asu­pra statului de drept și al ocupării insti­tu­țiilor cu neaveniți de tipul modistei de la ICR. De aceea se și supără Liviu Dragnea pe minis­trul Justiției, care a insistat să su­pună legile de modificare a codurilor penale unei dez­ba­teri publice.

 

Promovarea transparenței și dezbaterii in­for­mate dăunează grav intereselor PSD, partid care are nevoie de întunericul nopții pentru a-și pune în practică planurile și de un spațiu public guvernat de ignoranță și indiferență, chiar inconștiență, pentru a le justifica. Din spatele show-ului politic strigă însă victimele acestei neseriozități toxice: copii morți de boli ce puteau fi prevenite prin vaccinare. Până la urmă, cineva trebuie să dea socoteală și pen­tru ei. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22