De același autor
De ce are nevoie liderul suprem al PSD de un congres extraordinar organizat pe picior, deși anul trecut, când îl cereau contestatarii săi, a respins această idee? La această întrebare legitimă, comentatorii și analiștii au dat deja o serie de răspunsuri bazate pe logică și pe informații obținute pe surse. Este vorba de previziuni plauzibile, doar că scena politică este destul de agitată, iar curentele subterane din PSD ar putea transforma marșul triumfal pe care și-l pregătește Liviu Dragnea în preludiul unei partituri al cărei autor nu mai este Liviu Dragnea.
Aproape în unanimitate, analiștii consideră că Liviu Dragnea are trei obiective pentru congresul extraordinar programat în martie: o reconfirmare a sa ca lider înainte de audierea în instanță în procesul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu, proces în care sentința ar putea fi pronunțată curând după audierea sa; înlocuirea vicepreședinților care îl contestă cu personaje loiale și modificarea programului de guvernare. Cu alte cuvinte, Liviu Dragnea pregătește o manevră de forță, menită să-i consolideze poziția în partid, înainte ca adversarii săi să apuce să se coordoneze și să devină o amenințare reală. Dar nu este oare un lider care are frecvent nevoie de voturi de încredere de fapt nesigur pe sine și pe echipa sa, adică unul care simte că-i fuge pământul de sub picioare? Domnul Dragnea a început să dea această impresie, inclusiv prin organizarea acestui congres extraordinar, mai ales că timpul lucrează împotriva lui. În primul rând, timpul justiției, pentru că riscul de a primi o condamnare penală destul de curând în procesul menționat mai înainte este real și pentru că anchetele DNA în dosarele Belina și mai ales Tel Drum îi creează deja probleme serioase. Apoi, timpul politicii, pentru că, în înverșunarea cu care și-a impus voința în partid și a schimbat premierii cum schimbi lenjeria murdară, domnul Dragnea și-a făcut destui adversari. Și, în sfârșit, timpul guvernării, incompetența inconștientă a PSD în administrarea treburilor țării producând deja efecte negative pentru propriul electorat.
Esențial pentru domnul Dragnea este acum timpul justiției, nu numai pentru că se teme de iminenta sentință a ÎCCJ și de anchetele DNA, ci și pentru că nu a reușit să livreze partidului ceea ce acesta i-a cerut imperativ: anihilarea DNA prin îndepărtarea procurorului șef Laura Codruța Kövesi. În logica PSD-istă, ca și în cea comunistă, este inacceptabil să deții puterea absolută, cum pretinde Liviu Dragnea, și să nu-ți poți impune voința în toate domeniile. Să nu poți, de pildă, să-ți salvezi de la o condamnare la închisoare un colaborator apropiat ca Darius Vâlcov! Cum să explice Liviu Dragnea partidului nu numai că nu a reușit să se impună în fața șefului statului, care a respins ferm ultimul asalt la adresa DNA, dar a mai fost și nevoit să facă el însuși un pas înapoi în această privință? La fel de grav pentru domnul Dragnea este faptul că PSD a aflat de la președinte, nu de la el, despre discuțiile purtate la Cotroceni împreună cu Viorica Dăncilă. Adversarii săi vor putea cu ușurință să-l acuze că negociază interesele partidului, adică legile justiției și anihilarea DNA, pentru a-și rezolva propriile probleme. De aceea este esențial să ocupe, cât încă mai deține puterea absolută în partid, posturile de vicepreședinte cu oameni pe care poate conta, promovând-o în partid pe Viorica Dăncilă, de pildă. Astfel de oameni nu vor crâcni nici față de o nouă modificare a programului de guvernare, despre care știm prea puțin, dar putem presupune că va include elemente populiste, necesare în perspectiva alegerilor din anii următori – europarlamentare, prezidențiale și parlamentare. Dacă temerile noastre se vor adeveri, atunci România va intra în linie dreaptă pe direcția destabilizării economico-financiare.
Dar pe ce oameni mai poate conta domnul Dragnea, în afară de Carmen Dan și Viorica Dăncilă, supuse necondiționat, de regina incompetenței agresive, Lia Olguța Vasilescu, sau de condamnatul penal Darius Vâlcov? Greu de spus, chiar dacă organizațiile locale au început să-și exprime deja susținerea pentru el, ca pe vremea lui Ceaușescu. Oameni grei în partid, cu poziții solide în județele „roșii“ din sud, ca Nicolae Bădălău sau Paul Stănescu, au anunțat deja că nu vor candida la o funcție de conducere. Lor li se adaugă alți nemulțumiți cu ștate vechi în partid, ca Marian Oprișan, Ecaterina Andronescu, care a ratat portofoliul Educației în Guvernul Dăncilă, Nicolae Bănicioiu sau fostul premier Mihai Tudose. Vor accepta ei umili să fie călcați în picioare de o echipă de moluște impusă de liderul suprem sau se vor retrage tactic pentru a ieși la atac în momentul unei probabile condamnări a lui Liviu Dragnea? Toți au prins gustul puterii și este greu de crezut că vor renunța la ea. PSD are o istorie lungă de mazilire a liderilor care eșuează, fie în alegeri, fie în justiție, oameni ca Ion Iliescu, Adrian Năstase, Mircea Geoană sau Victor Ponta fiind executați fără milă, atunci când au fost percepuți ca o frână pentru partid. Ca atare, putem anticipa că, oricâte voturi de încredere și oricâte schimbări de vicepreședinți va obține la congresul din martie, Liviu Dragnea va avea, mai devreme sau mai târziu, o soartă similară. Este de înțeles, așadar, că încearcă să își apere șansele la un congres care ar putea fi ultimul organizat de el – un congres care devine astfel o armă în mâinile unui mafiot de provincie, care vrea să transforme toată România într-o provincie supusă.