De același autor
Pentru un observator realist, vestea că PSD se gândește la organizarea unor mitinguri împotriva statului paralel nu poate fi decât comică, pentru că este limpede că PSD își dă cu firma în cap. Statul paralel nu este fantasma pe care o flutură retorica pesedistă pentru a-și masca fobia față de DNA și statul de drept, ci însuși PSD, cu rețeaua sa de tip mafiot. Liviu Dragnea ar putea spune, așadar, cu mândrie: statul paralel sunt eu. Dovezi în sprijinul acestei lecturi a situației vin din investigațiile jurnalistice independente, cum sunt cele realizate de Rise Project, de pildă. Ultima anchetă publicată din acest ciclu se intitulează Banul paralel și scoate la iveală o amplă rețea de spălare a banilor prin firme fantomă din Argeș și București, rețea la care ar fi apelat, potrivit Rise Project și DNA, celebra de acum firmă Tel Drum.
Lectura acestei anchete este extrem de instructivă pentru funcționarea adevăratului stat paralel sau a antistatului, cum este el numit în Italia. Aflăm, de pildă, că Marius Vorniceanu, președintele Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor (OCSB) din iulie până în octombrie și actualmente vicepreședintele acestei instituții, a încasat aproape jumătate de milion de lei de la Tel Drum printr-o firmă a familiei sale, între 2012–2014. Cum domnul Vorniceanu a ocupat mai multe funcții importante în aproape toate instituțiile financiare, iar fiica sa, auditor financiar, a debutat la grupul Niro, al magnatului Dumitru Nicolae, condamnat pentru corupție, suspectăm existența unui sistem de relații prin care magnații penali au penetrat instituțiile de control financiar.
Înainte să fie controlat de un braț al caracatiței Dragnea, OCSB furnizase însă informații importante către DNA și DIICOT legate de schemele financiare ale Tel Drum: de la bitumul nedeclarat adus de niște traficanți polonezi la spălarea de bani printr-o rețea de 40 de firme fantomă din Argeș și din București, apoi la fraudarea bugetului UE cu aproape 4 milioane de lei, prin contracte fictive de achiziții de echipamente de asfaltare, sau la direcționarea ilegală a banilor spălați de Tel Drum spre buzunarele familiei Dragnea. Firmele prin care erau spălați banii erau înregistrate pe numele unor oameni simpli, care nu știau prea bine ce fac atunci când scoteau, la ordin, bani din bancă pentru operațiuni fictive, cum a fost de pildă „achiziția de cereale“ de la un anume Ion Rotaru, om care de fapt nu exista.
Într-o democrație consolidată, cum ar fi Marea Britanie, o astfel de investigație ar fi provocat un cutremur în societate. Este vorba, în fond, de un semnal de alarmă privind pericolul capturării țării de către o rețea mafiotă. La noi, evident, reacțiile au fost ca și inexistente. Oare pentru că ziariști de vază de la Antena 3 au beneficiat de contracte de consultanță și publicitate cu firme din sistem, cum demonstrează Rise Project? Cum practica contractelor pe bani publici cu personalități din mass-media este destul de răspândită, avem dreptul să ne întrebăm câți jurnaliști integri mai există în România? În tot cazul, nu aș începe căutarea la Antena 3.
Investigația Rise Project întregește tabloul unei rețele de tip mafiot, care funcționează paralel cu statul, pervertind economia, societatea, politica și sistemul de valori, mai ales în județele sărace. În aceste fiefuri ale PSD, susbdezvoltate economic, numeroși oameni simpli s-au obișnuit să obțină câștiguri din activități ilegale, convinși că autoritatea supremă nu o reprezintă instituțiile statului, ci mafiotul local, pe care legea nu-l atinge. Aceste mase de manevră cu simțul civic atrofiat devin importante surse de voturi pentru baronii locali, iar banii spălați prin firme fantome sunt scoși din economie și folosiți pentru a finanța viața de lux a beneficiarilor operațiunilor de spălare - ca și a așa-zișilor ziariști asociați, care, deloc întâmplător, cred, lucrează chiar la o televiziune care face propagandă pentru Liviu Dragnea și aparține familiei unui condamnat penal. Pe de altă parte, evaziunea fiscală masivă, protejată de complicii infiltrați în instituțiile statului, grevează bugetul, impunând sporirea poverii fiscale pentru cetățenii care muncesc cinstit. Să ne mai mirăm că, sub guvernarea PSDragnea, rata de colectare a impozitelor a ajuns la un minim istoric de 25% din PIB? Sau că au fost mutate în sarcina angajaților contribuțiile sociale, astfel încât statul să încaseze mai mult?
Sistemul mafiot funcționează de mult, dacă ne amintim de cazul Tarău și de traficul cu carburanți din Ardeal, de care s-a atins în 2001 procurorul Alexandru Lele și care a dus la sinuciderea procurorului Cristian Panait. Între timp s-a întins, inclusiv sub președintele care declara război „sistemului ticăloșit“. Abia îi mai țin piept DNA, DIICOT, unii magistrați, multinaționalele, băncile și organismele de control ale UE - adică organizații exterioare sistemului mafiot, devenite țintele atacurilor PSD. Imaginați-vă, așadar, ce se va întâmpla dacă PSD va reuși în final să-și subordoneze justiția.
Nu mai avem dreptul să ne facem iluzii: România este condusă acum de baronii PSD, pe care multă vreme nu i-am băgat în seamă, pentru că realitatea brutală din județe era mascată de liderii PSD de la centru, ca Adrian Năstase, Mircea Geoană sau Victor Ponta. Odată cu ascensiunea lui Liviu Dragnea la vârful PSD, acest filtru a dispărut, iar baronii s-au dezlănțuit. Astăzi guvernarea a devenit terenul luptei pentru putere din interiorul partidului, iar țara, ostateca penalilor. Riscăm să devenim un stat eșuat - exact ca Ferma animalelor care, în final, a fost luată în stăpânire de porci. Niciodată Orwell nu a fost mai actual.