Dupa alegeri

Rodica Culcer 30.06.2004

De același autor

Cu totii am crezut ca marea supriza a alegerilor a fost succesul Aliantei Dreptate si Adevar impotriva PSD, victoria lui David impotriva lui Goliath. O analiza "la rece" arata insa ca mult mai surprinzatoare decat rezultatul propriu-zis a fost reactia PSD. Stiam din 1996 ca romanii sunt capabili de un vot de protest, dar eram mai putin obisnuiti cu fisuri in structura de rezistenta a PSD. Iata insa ca saptamana trecuta ele au aparut destul de vizibil, atestand izbucnirea unei lupte feroce pentru putere in interiorul "monolitului" PSD-ist.

Prima reactie, duminica seara, a fost temperata: Adrian Nastase a renuntat la promisiuni neinspirate si ne-a asigurat ca a inteles mesajul electoratului. Partidul s-a straduit totusi sa salveze reputatiile marilor perdanti Ioan Rus si Dumitru Sechelariu si sa-i impuna in fruntea consiliilor judetene Cluj si, respectiv, Bacau. La Cluj tentativa a esuat, pentru ca UDMR si-a dat seama ca este constransa sa sprijine Alianta daca doreste sa obtina macar un post de viceprimar. La Bacau, iesirile salbatice ale fostului primar, scos cu jandarmii din primarie in huiduielile multimii si demascat de presa pentru amenintarile cu moartea la adresa ziaristilor, l-au fortat pana si pe Viorel Hrebenciuc sa inteleaga imposibilitatea recuperarii sinistrului personaj. In cele din urma si fratele acestuia, Sergiu Sechelariu, a fost fortat sa-si dea demisia vineri seara dupa ce Antena 1 a difuzat caseta filmata in campanie, cand secretarul de stat ii ameninta pe bacauani cu retragerea fondurilor publice. Iata ca, de frica, PSD a inceput sa mimeze si rusinea.

Degringolada propriu-zisa a inceput marti, cand Viorel Hrebenciuc a recunoscut ca PSD nu a stiut sa-si faca o campanie eficienta in orase si ca simpla numaratoare a mandatelor de primar obtinute nu este concludenta: primaria din Patarlagele nu este echivalenta cu primaria Capitalei. In acel moment, de fapt, aparea prima fisura majora: Viorel Hrebenciuc il contrazicea pe fata pe Adrian Nastase, care si astazi numara mandatele comunelor si spune ca a inregistrat un succes in alegerile locale. Semnalul dezlantuirii luptei interne de partid fusese dat. In aceeasi zi dramatica, incercand sa pareze atacurile impotriva sa, Dan Ioan Popescu a cerut si a primit un vot de incredere din partea organizatiei PSD Bucuresti, cea care ar fi trebuit sa demisioneze in bloc dupa dezastru. Trecem peste stilul penibil in care a fost realizata aceasta mascarada cu ajutorul unei televiziuni aliate, pentru a aminti ca a doua zi marele adversar al lui Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea, a cerut public demisia celor responsabili de esecul din alegeri. Victor Ponta, portavoce a lui Adrian Nastase, a cerut si el schimbari in partid, fara a da insa nume. Apoi a inceput sa se afle ca Adrian Nastase insusi ameninta cu demisia. De fapt, comandantul incerca sa-si aduca la ordine echipajul fluturand spectrul unei lupte pentru putere care ar putea distruge partidul. I s-a alaturat presedintele executiv Octav Cozmanca, amenintand si el ca pleaca daca vinovatii nu-si asuma raspunderea. La apel au raspuns cateva zeci de lideri PSD din Vrancea, zona controlata de Miron Mitrea. Era clar vorba de un gest demonstrativ menit sa provoace alte demisii, probabil la Bucuresti, dar si la Cluj, unde Ioan Rus conduce inca PSD - Transilvania, organizatie care a reusit sa piarda toate resedintele de judet.

Normal ar fi, desigur, ca si Dan Ioan Popescu si Ioan Rus sa demisioneze. Dar oare Octav Cozmanca nu este si el dator cu o demisie de onoare pentru ca in zona pe care o controleaza, Botosani, PSD a pierdut primaria resedintei de judet? Poate ca si Viorel Hrebenciuc, marele vataf al campaniei electorale, ar trebui sa dea socoteala, ca sa nu mai vorbim de el lider maximo, Adrian Nastase, care raspunde de tot ceea ce a facut sau nu a facut partidul.
Adrian Nastase nu poate insa demisiona acum fara a distruge partidul, care s-ar dizolva intr-o batalie feroce pentru putere. Nu poate decat sa incerce sa-si stranga trupele, ceea ce a incercat printr-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX. Nu este nevoie de schimbari de oameni, ci de structuri, spune "seful" ca sa-i potoleasca pe cei doi pitbuli, Mitrea si Popescu. Pentru electorat, Adrian Nastase lanseaza insa un mesaj obosit: contradictia dintre social-democratie si liberalism, adica dintre comunitate si individualism egoist, binele colectiv si impartirea societatii intre bogati si saraci. Las politologii sa corecteze aceste afirmatii simpliste. Dar nu pot sa nu remarc o anomalie: unul din cei mai bogati oameni din Romania se plange de impartirea societatii intre bogati si saraci, cand tocmai acesta a fost rezultatul guvernarii sale. Liberalismul ar fi deci vinovat pentru esecul social-democratilor in alegerile locale! Se vede treaba ca ori nu intelege nimic, ori nu are idei. De altfel, lipsa de inspiratie caracterizeaza PSD - partid "incremenit in proiect", care nu reuseste decat sa recicleze metode si mesaje perimate. Partidul a pierdut legatura cu tara si, chiar daca ar vrea s-o refaca, nu mai are nici timp si nici oamenii adecvati acestei misiuni dificile.

Merita de asemenea observat ca Ion Iliescu nu-l ajuta pe Adrian Nastase, ci il lasa sa recolteze roadele propriei politici si atitudini. Un Adrian Nastase subrezit si un partid in deriva vor fi mai lesne supuse vointei presedintelui, chiar si in opozitie. Nu spunea recent presedintele ca alternanta la putere este un lucru bun? Un mandat in opozitie, cu Theodor Stolojan sef de stat, ar putea sa-i convina lui Ion Iliescu. Daca va ganditi bine, nu e un scenariu atat de fantastic. Sa dea Dumnezeu sa fiu eu profet mincinos.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22