Hartia igienica si matahala

Rodica Culcer 20.10.2006

De același autor

 Intr-o saptamana relativ calma in parlament, doar doua au fost momentele in care spiritele alesilor natiunii s-au inflamat peste masura: marti, in Comisia juridica, cand s-au reluat dezbaterile asupra legii privind  ANI, si joi, in plen, cu prilejul dezbaterii bugetului Camerei pe 2007. Cum despre ANI am tot vorbit, iar pozitiile coa­li­tiei UDMR-PC-PSD-PRM nu s-au schimbat, sa ne con­cen­tram asupra dezbaterii bugetului, pentru a ne aminti, daca mai era nevoie, ce soi de oameni am trimis in par­lament in 2004 si riscam sa trimitem si in 2008 (sau in 2007!) daca ramanem tributari sistemului proportional, cu liste.

Pentru a elimina emotiile, sa spunem de la inceput ca bugetul a fost votat fara probleme (131 voturi pentru si 41 impotriva) si ca totalul cheltuielilor prevazute se ri­dica la 251.682.000 lei.

 Prioritare in anul viitor vor fi achizitiile de masini noi, reparatiile si deplasarile. Ca atare, bugetul de de­pla­sari s-a dublat - caci aderarea cere, vezi Doamne, lar­girea orizonturilor alesilor natiei. In schimb, au fost drastic reduse cheltuielile pentru achizitia de carti si ma­teriale documentare. Evident, deputatii nu au avut nimic de obiectat, multumiti sa calatoreasca mai mult si sa citeasca mai putin. Obiectiile care au fost exprima­te au avut cu totul alta natura. Ele au venit din partea PSD, ai carui deputati s-au trezit brusc in plen ca nu le convine structura bugetului, dupa ce atat in Biroul Per­manent al Camerei, cat si in comisiile de specialitate votasera fara probleme bugetul propus. Probabil ca prezenta camerelor de televiziune i-a imboldit sa se dea in spectacol. Calare pe caii cei mari, Victor Ponta a anuntat cu emfaza ca el si colegii sai nu sunt de acord si nu vor sustine in nici un fel politica bugetara a Aliantei PNL-PD:  "Nu vom vota nici un fel de pro­punere pe care liberalii si democratii o fac pen­tru cheltuirea banului public". Deputatul PSD a re­prosat lipsa de transparenta a bugetului si consultarea prea superficiala a sa si a colegilor sai.

Dupa cum era de asteptat, declaratia lui Victor Ponta a declansat critici aspre din partea PRM, PD si PNL, care si-au invitat colegii din PSD sa nu se foloseasca de sumele alocate, daca nu le convin.

 Evident, PSD a facut un show populist si ipocrit, in spe­ranta ca-si va mai reabilita imaginea tot mai sifonata. Din pacate pentru social-democrati, ne sunt inca vii in memorie vremurile cand banii publici erau ad­mi­nis­trati la parlament de Adrian Nastase si Nicolae Va­ca­roiu; cand bugetul Senatului, de pilda, a fost aproape secretizat, iar organizatiile non-guvernamentale care au cerut informatii potrivit  Legii 544 s-au izbit de un zid al tacerii; sau cand masinile Camerei Deputatilor erau asigurate la o societate la care era actionar Viorel Hrebenciuc. In consecinta, actualele acuzatii ale PSD nu pot provoca decat un zambet ironic.

 Au fost insa si momente comice, in care teama de ri­dicol a parut sa le fie cu totul straina alesilor natiunii. Ei nu s-au sfiit sa consume timp si energie pentru a dis­cuta oportunitatea includerii hartiei igienice in buget. Deputatul PSD Mihai Tudose a considerat ca discutarea acestei probleme este sub demnitatea parlamentarilor. Speram ca nu crede acelasi lucru si despre fo­losirea respectivului material. In replica, Ioan Oltean (PD) a aparat ritos dreptul hartiei igienice de a figura in documentul dezbatut. Hartia igienica a castigat. Ea nu a fost insa singurul obiect de disputa in Camera. Ca­zarea deputatilor la  Hotel Bucuresti a fost si ea pusa in discutie, la cererea deputatului PNL Petre Ungureanu, care s-a plans colegilor sai si lumii intregi ca a fost atacat "de o matahala" in parcarea hotelului, tra­gand concluzia ca deputatii sunt "in pericol psihic" din cauza pericolelor care-i ameninta. Ca aceleasi pericole ii ameninta si pe cetatenii obisnuiti nu pare sa-l fi preocupat pe deputatul Ungureanu. Tot el a propus ca deputatii sa nu dea socoteala pentru cheltuielile de ca­zare si sumele forfetare - adica sa foloseasca banul pu­blic dupa bunul plac.

S-ar putea desigur comenta indelung asupra ruperii parlamentarilor de viata celor care i-au ales si ale ca­ror interese sunt chemati sa le reprezinte, precum si asu­pra preocuparii lor obsesive pentru privilegii, dar nu am spune nimic nou. O propunere totusi ne ingaduim: sa nu se mai dezbata public bugetul parlamentului, ci sa fie adoptat prin aprobarea tacita. Nu o cerem pentru con­fortul nostru psihic, ci pentru ca sa mai ramana ceva din prestigiul institutiei parlamentare.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22