In zona gri

Rodica Culcer 25.09.2006

De același autor

Pe site-ul Ministerului Integrarii zburda un clip vesel si stupid despre bucuria cu care romanii se pregatesc sa intre in Uniunea Europeana. Ai zice ca natia se indreapta gregar si in pas de dans spre 1 ianuarie 2007. Daca ne luam ochii de pe realitatea virtuala si privim la cea politica nemijlocita si nefardata, vedem insa ca apropierea aderarii este insotita de convulsiile unui sistem neconform cu exigentele europene. Cazul cel mai clar si incontestabil in acest sens este cel al legii privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

Mult intarziat fata de calendarul promis institutiilor europene, proiectul legii ANI a dat nastere unor controverse aprinse inca inainte de discutarea sa in sedintele de guvern, provocand prima schisma in cadrul societatii civile - intre SAR si FSD. Nu a trecut multa vreme si schisma s-a manifestat si la nivelul clasei politice. Fara interventia directa a presedintelui Traian Basescu intr-o sedinta de guvern, probabil ca proiectul indraznet si iconoclast al ministrului Monica Macovei nu ar fi reusit sa treaca de obiectiile colegilor din Executiv si sa fie trimis in parlament. Singura speranta a clasei politice de a bloca legea a ramas, asadar, sabotarea ei in parlament. In acest scop s-au coalizat UDMR, PC si partidele din opozitie, PSD si PRM. Pana acum, PNL si PD joaca rolul de "baieti buni", adica de aparatori ai variantei maximale. Sa ne amintim insa, pe scurt, ce prevede nefericitul document.

Potrivit Monicai Macovei, el vizeaza "zona gri", in care averea demnitarului este evident mai importanta decat reiese din declaratia sa de avere, dar acest lucru nu poate fi demonstrat. Intr-un astfel de caz, inspectorii ANI ar urma sa faca propriile investigatii care, in final, ar putea deveni probe in instanta impotriva demnitarului imbogatit pe cai dubioase. Dupa cum a pornit insa dezbaterea in Parlamentul Romaniei, s-ar putea ca acest lucru sa nu se intample niciodata. Din prima zi de dezbateri mai serioase, proiectul Monicai Macovei a fost amputat. La initiativa UDMR, au fost eliminate titlul, preambulul si primul articol care facea referire la controlul averilor si al incompatibilitatilor, ceea ce a lasat ANI cu competente doar in domeniul verificarii declaratiior de avere, deci a unor foi de hartie, si nu a averilor propriu-zise. A reiesit ulterior ca inspectorii ANI vor pierde si competenta de control, fiind abilitati doar sa monitorizeze declaratiile in cauza. A fost apoi eliminata din sfera atributiilor Agentiei verificarea incompatibilitatilor functiilor detinute de demnitari. Ministrul Justitiei atinsese aici interese importante, cerand ca parlamentarii sa nu poata fi si avocati pledanti in timpul exercitarii mandatului. Cum avocatura este o importanta sursa de venit pentru multi deputati si senatori - si inca una care poate fi exploatata cu mai mult aplomb in calitate de membru al Legislativului - nu este de mirare ca mai multi alesi ai natiunii au inceput sa spumege impotriva ministrului Justitiei. Zelul lor demolator nu s-a oprit insa la exercitii retorice: PSD a propus un amendament care elimina posibilitatea verificarii averilor realizate de demnitari in anii 1990 si limiteaza monitorizarea la perioada in care acestia isi exercita mandatul. Tot potrivit deputatilor, cei care sesizeaza ANI vor fi obligati sa-si faca publica identitatea si sa aduca dovezi, adica sa faca propria ancheta - ceea ce va face aproape imposibila orice sesizare. In schimb, cercetarile inspectorilor ANI vor fi secrete.

Mutilarea legii ANI a exasperat Comisia Europeana intr-atat incat comisarii Olli Rehn si Franco Frattini le-au scris domnilor Markó Béla si Dan Voiculescu, reiterand fara echivoc ingrijorarea exprimata si in luna mai fata de lipsa de vointa politica din Parlamentul Romaniei in privinta combaterii coruptiei: "Recentele evolutii ne dau serioase motive de ingrijorare privind implicarea tuturor actorilor politici din Romania in a combate in mod efectiv, sustinut si ireversibil coruptia la nivel inalt". Mustrarea europeana nu a avut insa nici un efect: UDMR si PC nu numai ca nu au renuntat la amendamentele lor demolatoare, ci, impreuna cu PSD, s-au lansat intr-o noua campanie de denigrare a Monicai Macovei. Sergiu Andon a catalogat-o drept "paracioasa", iar deputatul PSD Eugen Nicolicea a cerut chiar condamnarea ei penala pentru "tradarea interesului national", adica "dezinformarea" oficialilor europeni, care ar fi echivalenta cu "subminarea politica a statului". Ca si cand oficialii europeni nu ar putea afla ce fac parlamentarii romani decat de la Monica Macovei! In paralel, premierul Tariceanu si liderul PC Dan Voiculescu au dansat un cadril straniu, in care prim-ministrul sustinea ca a obtinut sprijinul PC pentru legea ANI, iar domnul Voiculescu afirma ca nici vorba sa sustina proiectul guvernului.

In ceea ce o priveste, UDMR a ales sa ignore scrisoarea oficialilor europeni si a continuat sa atace cu violenta proiectul legii ANI, invocand pretinsele sale prevederi "totalitare" si "anticonstitutionale". Deputatul Márton Árpád a afirmat chiar ca ANI se va substitui institutiilor statului si se va putea amesteca in viata tuturor cetatenilor Romaniei.

Este posibil ca, de frica UE, proiectul legii ANI sa treaca prin aprobare tacita, daca presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, se tine de cuvant si speculeaza toate artificiile procedurale de care dispune. Nimeni nu va putea sterge insa gustul amar al unor dezbateri aberante si al violentelor de limbaj si nici sentimentul neplacut ca alesii natiunii nu se simt bine la lumina si tin cu tot dinadinsul sa ramana in zona gri.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22