Începutul schimbării la față a României

PSD a fost înlăturat din fruntea bucatelor, victoria a fost adjudecată de un nou tip de politician, promovat de regulă de USRPLUS, exponent al unei noi generații, mai tinere și mai educate.

Rodica Culcer 28.09.2020
SHARE 13

Atât cât se vede la ora actuală din rezultatele parțiale ale alegerilor locale din 27 septembrie, cei care au sperat, adesea împotriva evidențelor, că schimbarea în bine a României nu este o utopie au motive să nu abandoneze lupta. Nu este momentul optimismului debordant, ci al unuia rezonabil, justificat de breșa pe care PNL și USR au reușit să o facă în monopolul instituit de PSD asupra României acum patru ani. Culorile s-au schimbat pe harta până acum colorată aproape complet în roșu. Cifrele se vor mai schimba, dar principalele rezultate se cunosc deja și ne în îndreptățesc să tragem unele concluzii.

Să ne ocupăm mai întâi de punctele luminoase apărute în configurația noastră politică, acolo unde nu doar PSD a fost înlăturat din fruntea bucatelor, ci victoria a fost adjudecată de un nou tip de politician, promovat de regulă de USRPLUS, exponent al unei noi generații, mai tinere și mai educate, cu aspirații europene, care a înțeles să se implice și dorește să se afirme. Nu întâmplător, cei 1,8 milioane de tineri care au venit la vot în plus față de 2016 au făcut diferența. Marile breșe au apărut, desigur, la București, cu victoria unui activist civic lipsit de talent politic dar dăruit cu tenacitate, Nicușor Dan, asupra unei personalități tipice a PSD, chiar prim-vicepreședintele acestui partid, aflat într-un binemeritat dar prea lent declin. Adică, asupra unui primar general care s-a distins prin devalizarea fondurilor capitalei în folosul clientelei clanului Pandele din Voluntari și printr-un management dezastruos al treburilor cetății.

Nu mai puțin semnificative au fost victoriile categorice ale candidaților USRPLUS la sectoarele 1 și 2, Clotilde Armand și, respectiv, Radu Mihaiu, precum și cele înregistrate de Allen Coliban la Brașov, Dominic Fritz la Timișoara sau Lucian Stanciu Viziteu la Bacău. Alba Iulia a fost și ea câștigată de USR, chiar dacă este vorba de un fost viceprimar PNL, iar dintre orașele mai mici, remarcăm victoria Elenei Lasconi (USR) la Câmpulung Muscel.

Este încurajator să vezi că politrucii psd-iști au fost învinși de profesioniști capabili, care s-au afirmat în domeniile lor de activitate înainte de a intra în politică: o ingineră născută și școlită în Franța, cu experiența managementului în mari multinaționale, cum este Clotilde Armand, un german „românizat”, cu experiență în administrația publică din Germania, ca Dominic Fritz la Timișoara, sau IT-iști de succes, cu idei și proiecte pentru secolul XXI, ca Allen Coliban la Brașov sau Radu Mihaiu la sectorul 2. Vom observa, de asemenea, și candidații USRPLUS care nu au câștigat alegerile - ca Stelian Ion la Constanța, Cosette Chichirău la Iași sau Emanuel Ungureanu la Cluj - dar au înregistrat scoruri foarte bune, pierzând la diferențe mici față de candidații PNL.

Dacă nou veniții din USR sunt cei care deschid o fereastră prin care intră și în politica românească puțin aer proaspăt, rezultatele obținute de PNL nu sunt mai puțin importante, deși nuanțate. PNL reușește să câștige 17 județe plus Capitala (prin susținerea independentului Nicușor Dan) de la PSD și județul Bihor de la UDMR. În acest proces, îl detronează spectaculos pe eternul baron de Vrancea, personaj emblematic al dominației PSD, Marian Oprișan, cu mama sa cu tot! Succese notabile au fost obținute și la Constanța, Iași, Prahova (inclusiv primăria Ploieștiului), Sălaj, Caraș-Severin, Giurgiu și Sălaj, etc.. Nu mai puțin interesante sunt victoriile de la Slobozia, capitala unui județ roșu, sau Giurgiu, fostul fief al lui Niculae Bădălău, sau la Primăria din Piatra Neamț, deși psd-istul Ionel Arsene nu a putut fi detronat de la șefia Consiliului Județean, precum și a lui Ciprian Ciucu la sectorul 6.

Și totuși, nu putem să nu ne gândim și la faptul că PNL a pierdut două reședințe de județ, Timișoara și Brașov, pentru că și-a susținut niște primari expirați, care nu mai răspundeau așteptărilor electoratului activ și educat. Declarațiile lui Nicolae Robu, fostul primar-fosilă al Timișoarei, sunt edificatoare: întrebat de ce crede că a pierdut alegerile, el a răspuns că nu știe și nici nu-l prea interesează, adăugând că el și succesorul său fac parte „din lumi paralele.” Ei bine, dacă PNL va continua să se agațe de lumea paralelă a lui Nicolae Robu, viitorul său pe termen mediu și lung arată prost, pe drept. Oare dacă ar fi ales alt candidat la Focșani decât catastrofalul ministru al dezvoltării, Ion Ștefan, nu ar fi câștigat oare și primăria orașului Focșani, de vreme ce a câștigat președinția CJ Vrancea? Iar rezultatul slab obținut de PNL la votul politic în București (17,5% față de cele 30% obținute de USR și PSD) anunță începutul falimentului unui mod de a face politică copiat la indigo după metodele psd-iste. Oare nu decontează cumva PNL în Capitală mediocritatea guvernării sale - cu accente de incompetență (Anisie,Tătaru și Vela)?

Pe lângă rezultatele efective, mai avem cel puțin două motive de optimism:

1. constatarea că românii nu sunt de fapt xenofobi, după cum demonstrează victoriile obținute de Clotilde Armand și Dominic Fritz, ci mai degrabă europeni, cum nu este majoritatea elitei politice clasice - PNL și PSD;

2. faptul că televiziunile „de știri” deținute de moguli penali, adică aproape toate, îndopate cu milioane de euro de la bugetul de stat de către guvernul PNL, nu mai au tracțiune. Toate, fără excepție, au lovit cu sete în USRPLUS , utilizând metode descalificante pentru moderatorii năimiți de patroni. Candidații USRPLUS cel mai dur atacați, în frunte cu Clotilde Armand, au câștigat, iar psd-iștii campioni la furat și la mârlănie, care se plimbau zilnic de la o televiziune la alta, au pierdut, slavă Domnului, ceea ce înseamnă că USRPLUS a găsit o metodă de a învinge manipulările mogulilor ticăloșiți și ale slugilor lor din mass media, abuziv numiți jurnaliști. Poate că și peisajul mediatic al patriei va reuși să se adapteze spiritului timpurilor după această lecție. Nu de alta, dar online-ul le suflă în ceafă televiziunilor încremenite în proiect - și bine face!

Contabilizăm dispariția politică a Pro România și a ALDE în București la capitolul puncte luminoase, deși non-partidul PMP reușește să intre în CGMB, dar cu un scor redus, și ne întoarcem spre aspectele problematice, care ne obligă să ne menținem luciditatea: victoria PNL și a USRPLUS nu este totală; „ciuma roșie” persistă în zone importante din sudul țării și din Moldova, iar rușinea reprezentată de victoria lui Popescu Piedone în sectorul 5 al Capitalei demonstrează că „mai e mult până departe” la capitolul moralitate și simț civic, pentru că este greu să justifici, ca bucureștean mai ales, cum poți vota un om cu responsabilități certe în dezastrul de la Colectiv și cu o condamnare penală în primă instanță. Mă rog, nici în alte părți nu au excelat alegătorii la moralitate, dacă ne gândim la primarul din Sângeorz Băi, care-și bate și umilește fiica, un primar, din păcate, susținut mascat de PNL.

În concluzie, „mai e mult până departe”, dar drumul s-a deschis. Peisajul politic s-a schimbat: PSD a pierdut destul, dar nu atât de mult cât ar fi meritat; PNL a câștigat, dar mai puțin decât ar fi putut, dacă ar fi renunțat la metodele învățate de la PSD și la politruci, iar USRPLUS a reușit să se afirme în alegerile locale și să câștige mai multe primării decât se anticipa, infirmând verdictele unor politologi consacrați care nu încetau să deplângă lipsa organizațiilor locale ale USRPLUS și să le proorocească eșecul.

În sfârșit, azi e ziua șampaniei, dar de mâine noii edili trebuie să-și pună picioarele în apă rece și să înceapă reconstrucția României, care va porni de la orașele mari, nu de la sate. Acelea vor veni și ele din urmă, dar nu imediat, dacă orașele vor merge înainte. Nu va fi ușor, mai ales că succesul USRPLUS obligă PNL să se gândească la o colaborare pe care nu și-o dorește, pentru că impune criterii de selecție cu care Ludovic Orban și echipa sa nu se prea împacă. Dar despre politica de mâine vom vorbi de mâine încolo. Astăzi ne concentrăm pe spărturile din zidul roșu care ne-a blocat atâta vreme și ne bucurăm de noua implicare a tinerilor. Până la urmă, nu este deloc rău!

Comentarii 9

LevSt. - 10-17-2020

fara un proiect de Tara realist, initiat si dus la capat, NU exista decat iluzia acestui INCEPUT DE SCHMBARE, si - este evident- multi inteleg acest lucru, anume ca acest inceput este doar o noua Jmecherie mioritica, a "elitelor' si celor care-i sustin -si "emana" aceste "elite"-, "intelectualitatea": "Eșecul unei generații. De ce nu e posibil un proiect de țară (De Anonimus -17 octombrie, 2020)”…Între „noi” și „ei” diferențele sunt atât de mari încât nu reușim să cădem de acord aproape niciodată…. Poate fi posibil un proiect de țară – și chiar un proiect de lume – în condițiile astea? Nu… “”…Iar bucuria de a-l vedea pe celălalt încolțit și îmbotnițat – până la urmă fără niciun argument științific,.”…_____——-_____ Subscriu la raspunsul “NU”, intr-adevar nu poate fi vorba de niciun proiect de tara, insa NU divizarea evidenta este cauza ultima- si declansatoare- a situatiei, CI LIPSA PIETRII din VARFUL UNGHIULUI, pentru ca in mai toate tarile populatia este divizata pe multe probleme, insa exista acel liant si aducator la numitor comun al celor 2 (3 sau 4) tabere, iar acest liant este VERITABILA ELITA, adica adevarata clasa de intelectuali, care -oriunde- au avut si au rolul de a impinge, trage sau tarai, natia, SPRE PROGRES, care inainte de toate nu inseamna ultima tehnologie in diverse domeni, ci inseamna cea ce a insemnat pentru miile de generatii trecute, in miile de ani scurse, anume prosperitate generala si justitie sociala, care -practic- se complementeaza, si care au inceput sa fie evidente in cateva tari(cel mult 20) , si chiar de ani buni…In unele tari ( care sunt varf in cele 20) piatra din varful unghiului este reprezentata chiar de o mica clasa(casta), anume Monarhia, care se mentine echidistanta de partide si alte diviziuni(religioase, etc.) si care gandeste si actioneaza doar spre si pentru scopurile generale, unde nu este exclusa nicio patura sociala…In Romania -pe scurt- clasa intelectualilor este doar o fandosire (cu minime exceptii), practic, prin numar, este surclasat numarul critic, insa calitatea este -absolut- sub orice critica, incat numarul nu mai face nicio diferenta, decat in sens negativ…Cat despre “niciun argument stiintific”, istoria arata clar ca lumea a progresat-la inceputuri prin obiceiul “oparirii vaselor”, aruncarea gunoaielor intr-un loc cu pucioasa(sulf)”, etc.)- si fara stiinta, ci doar prin bun-simt, orice adult normal stie ca risca sa faca- cel putin- diaree, daca bea apa dintr-o balta statuta, asa si cu aceasta masca, nu trebuie sa intelegem stiinta din spatele ei, statisticile (si practica) asiaticilor( japonezi, s. koreeni, taiwanezi, etc.) demonstreaza clar ca masca apara , asa cum fularul pus la gat sau chiar la gura – pe timp de iarna si vifornita- indubitabil te salveaza macar de la o raceala…Si revenind la proiect de tara- in aceste conditii si cu asa “oameni”/conducatori, acest lucru nu este posibil, insa poate deveni posibil daca institutiile armate ale tarii ar executa acea miscare numita lovitura de stat, si ar impune urgent reforme cu adevarat salvatoare, adica MORATORIU pe salarii si pensii, la stat(cel mai mare salariu de 3X mai mare ca cel mediu, actual), TAXAREA PROGRESIVA, reducerea drastica a numarului de parlamentari (macar la 300), reducerea armatei cu cel putin 75%, a administratiei cu cel putin 25%, scoaterea clerului de la plati /alte beneficii, bugetare, si toate celelalte masuri enumerate de sute de ori…Insa aceste structuri armate fiind ele insele pline de nemernici, nu vor initia niciodata asa ceva, aparent (dar fondat) , Romania merge spre distrugere totala si ireversibila…

Răspunde

nicolaie apolzan - 10-05-2020

"USRPLUS, exponent al unei noi generații, mai tinere și mai educate"-si profesionista,vorbitori de limbi straine,deci,comunicatori la organismele UE,si nu numai.

Răspunde

Lucian Nicolescu - 10-01-2020

Am găsit o plastică exprimare pentru unii jurnaliști: "abuziv numiți jurnaliști". Ce palme! Ca întotdeauna articol de mare clasă.

Răspunde

LevSt. - 09-30-2020

o alta latura in complexa si marea lucrare de "a schimba" lucrurile( desigur, in bine) intra si jucatorul nr. 2 din scena politica romaneasca, un jucator ce se vrea invizibil dar -stim- ca actioneaza cu toate motoarele turate, si prin diverse parghii , mijloace si interpusi (dica catzelusi!) care -iata!- arata ca sunt pe deplin aservite jucatorului nr. 2, care niciodata nu va pierde speranta ca va deveni ce a fost (adica number one), speranta ce poate fi anulata doar de inmultirea logaritmica a grupului format din cei ca Andrei Caramitru: " Andrei Caramitru a fost amendat cu 5.000 de lei pentru un mesaj legat de Biserica Ortodoxa Romana (Miercuri, 30 Septembrie 2020, ora 17:00)”… pe PAGINA SA de facebook, Andrei Caramitru pentru care a fost sanctionat: “Eu de azi ma dezic oficial de Organizatia BOR. Am fost botezat ortodox. Nu sunt ateu, sunt un om spiritual. Dar toata chestia asta numita BOR este doar o organizatie criminala, retrograda, retardata, corupta. Si ortodoxia ca rit crestin a devenit un cosmar rusofon criminal. Care ne tine in afara civilizatiei. Si nu are nicio legatura cu Biblia si cu credinta. Niciuna. E un ISIS. O secta demonica. Asa ca de azi oameni buni – Eu nu o sa mai calc niciodata in vreo biserica ortodoxa. Oricine isi face nunta, botez etc. acolo – eu nu o sa vin. Si nu voi mai interactiona vreodata cu vreun angajat al acestei organizatii. Punct”. Hotararea CNCD in acest caz a fost adoptata in unanimitate.”____——_____In primul rand, AC are perfecta dreptate si toate drepturile sa-si exprime parerea sa, oriunde si oricum, iar aici avem -clar- un caz de ‘spionaj” si atac la viata particulara, avand in vedere ca postarea a fost facuta pe PAGINA SA , si nicidecum/ nici macar intr-un ziar de ceva circulatie, post radio sau (mai ales) Tv…La fel de urat si nelinistitor este “hotararea in unanimitare”, pare evident ca acest organism(CNCD) este un monolit, ei insasi nu respecta legea discriminarii, altfel ar trebui sa aiba intre ei si un membru care este ateu, un gay, un tzigan, un evreu si un ungur, plus cate un reprezentant al fiecarii confesiuni religioase(macar cele mari) acestia fiind(la modul secular-ca timp) “caii de bataie” al majoritatii ortodoxe…Practic , prin aceasta amenda se incearca impunerea INCHIZITIEI oRTODOCSE MIORITICE, si -in general- subjugarea mentala si emotionala a oamenilor, pentru ca oricine poate fi pedepsit pentru orice critica adusa oricarei “grupe de oameni”,practic si clanurile mafiotice politice pot cere amendarea celor care-i critica, pentru ca -nu-i asa!- si ei “E” grup de oameni si au dreptul la demnitatea lor…Nu cumva tocmai asta se urmareste, insa prin religios, ca doar nu degeaba politicul si religiosul -in Romania- sunt exact ca doua boabe intr-o pastaie, adica acum conduce politicul, numai ca fosta prima putere in stat( biserica) a trecut pe locul secund si in rolul de curea de transmisie, insa prima “misie” este-in continuare- de a conduce , insa prin interferente, “subtilitati”(amenintzari, blesteme, defaimari, pedepse directe), etc, etc. ,in general prin actiuni antiumane, mascate sau chiar mai putin mascate… Răspundeți

Răspunde

Gabriela Constantinescu - 09-29-2020

Sunteti nedreapta fata de PNL in articolul dvs. Fara PNL, USR-PLUS nu faceau mare branza, insa acelasi lucru se poate spune si fata de PNL. Sunt condamnate sa se inteleaga aceste partide intr-o alianta de schimbare a fetei Romaniei, iar daca n-o vor face si se vor pierde intr-un inutil joc de imagine si dat la gioale, va fi rau de noi. Asadar, in loc sa creati brese intre aceste partide, mai bine le-ati ura sa se inteleaga, pentru ca numai asa nu va exista o urmare de tip CDR, poate n-ati uitat cum s-a ales praful de tot ceea ce se reusise atunci.

Răspunde

LevSt. - 09-29-2020

Gabriela Firea si-a anuntat candidatura la alegerile din decembrie: „Eu o sa ma bat in continuare pentru Bucuresti din postura de parlamentar”(…)___—–____a inceput episodul nr. 2 :”GOANA DUPA IMUNITATE” Ca va reusi sau nu, numai timpul ne va spune…/// -II-O tanara de 24 de ani, aleasa primarita intr-una din cele mai dezvoltate comune din Arges (Marti, 29 Septembrie 2020, ora 08:44) La doar 24 de ani, Anca Baciu (PMP) a castigat Primaria Corbi, una dintre CELE MAI dezvoltate localitati din Arges. Anca Baciu ii calca pe urme tatalui sau Virgil Baciu, care a condus comuna Corbi timp de opt ani, transformand-o intr-una model la nivel national, arata adevarul.ro…. Doresc sa existe continuitate in toate proiectele INITIATE la Corbi. —–____——Desi nu agreez prea-tinerii in functii de conducere, iata ca -deocamdata- apare si o exceptie pe care (sa speram, in final) trebuie sa o acceptam pe deplin, insa este evident ca aceasta situatie poate evolua spre si mai bine tocmai datorita CONTINUITATII de idei si actiuni, si -cu siguranta- tatal-ex-primar, nu poate fi decat pe langa 65 ani, deci perspectiva ca sa fie consilierul suprem (si realist) al acestei primarite…Idea cea mare este insa ca numai CONTINUITATEA si perseverenta intr-o anume directie(buna) poate aduce satisfactii socio-economice tuturor, iar aceasta cu atat mai mult, cu cat comunitatea este mai mare, adica o natie condusa de o Monarhie vs republica, diferentele nici nu mai trebuie amintite… Iar referitor la Rusia, ei bine, tare imi este teama ca Putin ori nu a inteles acest lucru, ori nu indrazneste sa purceada la el, Rusia a fost norocoasa cu Putin care a tinut-o inchegata, iar dupa disparitia sa va fi greu sa mai gaseasca inca o asa personalitate, solutia sigura este transformarea Rusiei in Monarhie, cu Putin primul NouTzar, altfel chiar grupari din interior-pentru profit- vor distruge Rusia…/// -III-Clotilde Armand anunta ca va solicita Parchetului General sa preia ancheta legata de situatia de la Biroul Electoral al Sectorului 1(…)___—–____ referitor la idea de mai sus,pare mai decisa aceasta frantuzoaica, decat neaosul roman…

Răspunde

Franklin - 09-29-2020

E dificil de analizat rezultatul alegerilor locale pentru ca nu avem un scrutin ci o multime de scrutinuri independente. Totusi, se poate spune ca USR este principalul castigator iar PSD principalul perdanta, alaturi de ALDE. Cine este de alta parere n-are decat sa-si aminteasca fetele celor de la A3, "entuziasmul" de inmormantare al castigatoarei Olguta Vasilescu, criza de nervi a lui Pandele si abulia lui Ciolacu. La parlamentare situatia se va schimba in bine pentru dreapta. Participarea va fi mai ridicata la orase decat in rural (cateva % in plus), diaspora va aduce inca 3-5% tot in favoarea dreptei iar tinerii si cei care nu se vor afla in localitatea de domiciliu vor putea vota oriunde in tara, exact ca la 26 Mai 2019, la europarlamentare. O problema ar fi cu data alegerilor. Cel mai probabil parlamentul nu va indrazni sa o amane, din lipsa unei baze legale.

Răspunde

LevSt. - 09-28-2020

"...noi generații, mai tinere și mai educate..." Firea... devalizat..."____-----____ Nu intru in contradictoriu cu 'mai educate", s-ar putea sa fie chiar adevarat, insa (la nivel de diploma=educatie)Romania nu statea rau, cred ca interesul ar trebui sa fie daca aceste "noi generatii" sunt si oneste si cu caracter al ilustrului soldat si cetatean al cetatii, adica daca inteleg ca din binele tuturor si al urbei, peste fiecare se va revarsa binele si -deci- nu vor face precum predecesorii, adica taxele generale impartite intre clanurile de suporteri si alte cumetrii...Iar aceasta poate fi dovedita doar faptic si nu prin retorici ca " vom face si vom drege" asta spunea si dulapul de Sibiu, care -destul de repede- s-a dovedit ca a sarit ca o pantera(vorba vine, matahala abia de mai respira de la straturile de osanza!) si a cazut ca o balega", exact asta a facut si orban si catzu, inainte (in opozitie) credeai ca o sa-i manance ficatii si lui veorika si lui teodorovici si lui tudorel, etc., nici nu mai stiu de cate ori i-au"bagat" la puscarie, insa odata ajunsi in locul lor, au schimbat macazul cu 180 grade, au uitat ca trebuie sa-i investigheze si sa RECUPEREZE, sute de milioane de euro(macar), asa a facut si acest Nicusor -iata- ajuns "Dan, capitan de plai", a amenintat-o pe Firea de zeci de ori, deci daca vrea sa fie credibil si eficient, trebuie sa inceapa cu inceputul, TRIMITEREA in judecata a acestei Firea si a inca 5-6-7 alti indivizi, pentru ca nici ea singura nu putea sa faca un asa pustiu de bine, adica ioc centura, ioc autostrada, ioc caldura si apa calda si multe alte iocuri, in schimb a cotizat din greu la catedrala, la alte actiuni fara sens, in sfarsit a distribuit sute de milioane de euro , pe "ochi frumosi", iar primul lucru care trebuie facut, este trimiterea lor in judecata si recuperarea sumelor devalizate si imprastiate la sustinatorii de mafii...Altfel, ca si in cazul iohanis, distrugerea tarii se va accentua, pana la no turning point, care -cred eu- nu este prea departe, insa poate fi impins spre/ sau chiar anulat , daca se incepe si se continua cu masuri radicale, dure, pe care inca nimeni nu le-a practicat ,pana acum, in Romania...

Răspunde

Emil din Dublin - 09-28-2020

Multumesc pentru articol distinsa Doamna Rodica Culcer.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22