De același autor
Când este o înfrângere la scor de fapt o victorie? Probabil doar atunci când rezultatele sunt citite de Viorica Dăncilă. deși a pierdut categoric alegerile prezidențiale, duminică-seară doamna dăncilă a refuzat să-și depună mandatul, pretextând că ea ar fi recuperat pentru PSd un milion de voturi pierdute la europarlamentare, restabilind scorul cu care PSd a câștigat în forță alegerile parlamentare în 2016. Se pare că doamna dăncilă are probleme nu numai cu formulele matematice elementare, ci și cu interpretarea datelor, fiind prizoniera principiului pesedist conform căruia realitatea este doar cea pe care o proclamă partidul. Realitatea însă se încăpățânează să o contrazică.
încă de duminică, Viorica Dăncilă a fost contrazisă de Vasile dâncu, pesedist, dar în primul rând sociolog, care i-a amintit că nu poate revendica pentru PSD cele 3,3 milioane de voturi obținute, deoarece votul politic este cel obținut în primul tur al alegerilor, el fiind așadar de numai 2.051.725 de voturi (22%). în al doilea tur de scrutin, știe toată lumea, cei doi candidați adună voturile candidaților care nu s-au calificat pentru finală. și apoi, nu se compară alegerile generale cu cele prezidențiale. Elementary, my dear Viorica! Iar la
prezidențiale VVd a obținut cu un milion de voturi mai puțin decât Victor Ponta în 2014, adică a atins recordul celui mai redus scor obținut vreodată de un candidat PSD.
Faptul că VVd se agață de scaun și îi provoacă pe contestatarii ei să convoace un congres dacă vor s-o înlocuiască nu este, așadar, o dovadă de inteligență. Mai ales în PSd, partid care și-a aruncat sistematic peste bord liderii perdanți, de la Ion Iliescu la Victor Ponta. de altfel, nici nu s-a încheiat bine numărătoarea voturilor, că au și început atacurile și trădările din interior. Eugen Teodorovici, de pildă, s-a și afișat duminică-seară la Antena 3 în compania Gabrielei Firea, care pleda pentru o stângă unită alături de Pro România, iar Marcel Ciolacu, Aurelian Bădulescu și Niculaie Bădălău au deschis tirul de atacuri fără menajamente pentru eșecul incontestabil de duminică, atacuri care s-au înmulțit pe parcursul zilei de luni.
Poate că liderii PSd nu strălucesc intelectual, dar sigur au citit corect cifrele și au văzut că PSd a câștigat doar în cinci județe din sud, a obținut între 40%-50% în 14 județe, pierzând la limită (48-49%) doar în trei dintre ele - Botoșani, Buzău și dolj - și scăzând la 40-41% în fostele sale fiefuri din Neamț și Vrancea. în
rest, PSd a scăzut la sub 40%, căzând chiar sub 20% în Cluj (18,82%), Sibiu (14,72%) și diaspora (6,2%). Chiar dacă diaspora nu votează în alegerile locale din mai, ea votează la parlamentare. Pentru orice minte lucidă, perspectivele PSD pentru alegerile din 2020 nu sunt cele mai fericite, mai ales că, pierzând guvernarea, PSD nici nu mai are ce să le ofere alegătorilor săi.
Majoritatea liderilor PSD, mai ales cei din teritoriu, înțeleg corect că Viorica dăncilă este garanția unui dezastru și în viitor și că trebuie schimbată. Problema lor este că niciunul dintre cei care îi vânează postul nu reprezintă o soluție: Gabriela Firea a administrat dezastruos Capitala, ai cărei locuitori au fost lăsați în frig și sunt blocați în trafic, este vizată de o anchetă DNA pentru fraudele de la Spitalul „Victor Gomoiu” și a intrat într-o polemică inutilă și compromițătoare cu organizația Dăruiește Viață; Marcel Ciolacu poate că are susținători printre baroni, dar nu are idei, cum nici Niculaie Bădălău nu are un bilanț fericit pentru activitatea sa în guvern. de altfel, PSd nu are în acest moment niciun lider capabil să administreze o țară în prag de colaps financiar și de infrastructură sau să ofere un proiect de reformă internă. de altfel, în actuala etapă, PSd nici nu este capabil să se reformeze. A încremenit în proiectul dragnea și nu înțelege că este unul perdant: discursul despre statul paralel a generat o simpatie sporită pentru Laura Codruța
KÖvesi din partea populației și a Europei, asaltul asupra justiției a scos lumea în stradă, iar discursul xenofob și antieuropean, de sorginte vadimistă, a fost respins de alegători atât la europarlamentare, cât și la prezidențiale.
Așadar, în timp ce electoratul a evoluat și a decis să blocheze prin vot regresul României, PSd a involuat și s-a blocat în propriul primitivism. degeaba vorbește Victor Ponta de social-democrație modernă. Nici PSd nu o dorește, nici Ponta nu este exponentul ei; tot ce știe el este că vrea să revină la conducerea PSd. Lipsit de resurse intelectuale, morale și chiar materiale - căci banul public este acum gestionat de PNL -, PSd are toate șansele să nu-și revină din eșecurile înregistrate în 2019 la europarlamentare și la prezidențiale, mai ales că majoritatea românilor a înțeles care sunt singurele politici de care este capabil: deturnarea fondurilor publice în folosul clientelei și al activului, mituirea electoratului rural și subordonarea politică a justiției.
Cum am mai scris în Revista „22”, PSd nu se mai poate salva prin forțe proprii; singurul care îl mai poate salva este PNL, dacă va ceda tentațiilor usl-iste, va face blaturi inacceptabile cu PSd și/sau se va dovedi prea puțin curajos și competent, dezamăgind din nou electoratul anti-PSd. Acesta este subiectul pe care va trebui să-l urmărim în săptămânile și lunile viitoare, nu spectacolul măcelului din PSd. Un spectacol sordid, de altfel, ca PSd însuși. //