Invincibila nomenklatură

Fiecare zi aduce dovezi că România, luată prizonieră de rețelele transpartinice de tip mafiot, branșate la banii publici, face noi pași către statutul de stat eșuat, iar șansele sale de progres se reduc.

Rodica Culcer 06.07.2021
SHARE 14

Dintre declarațiile deplasate din ultimele zile, cea mai scandaloasă nu a fost lamentația lui Piedone, care se vede Iisus răstignit „pe o cruce cioplită strâmb”, și nici lauda de sine a lui Ludovic Orban, care se crede Ronaldo, ci comparația pe care Rareș Bogdan insistă să o facă între Florin Cîțu și premierul Italiei, Mario Draghi. La Suceava și la RFI, domnul Bogdan îl lăuda pe Cîțu ca pe un om providențial pentru România, Europa și întreaga lume, asemănându-l cu „omul care a salvat Europa”. Din acest delir, adevărat este doar că Draghi, în calitate de președinte al Băncii Centrale Europene, a salvat cu adevărat moneda euro în 2011 cu deja celebrele cuvine „whatever it takes” („tot ce este necesar”), care au dat semnalul că liderii europeni nu vor pregeta să salveze euro aflat sub asaltul speculatorilor. Cum să-l compari însă pe profesorul universitar Draghi, primul italian cu un doctorat la MIT, cu repetentul din Râmnicu Vâlcea, care nu a reușit să-și ia doctoratul la Iowa University? Ce asemănare poate exista între Cîțu și fostul președinte al BCE, fost guvernator al Băncii Italiei, director executiv al Băncii Mondiale, arhitect al privatizării companiilor de stat italiene și președinte al Comisiei pentru Stabilitate Financiară (Financial Stability Board), înființată în 2009 de G20 - printre altele?

De altfel, diferența astronomică dintre cele două personaje se reflectă în performanța guvernelor pe care le conduc. Astfel, guvernul Italiei, deși a fost învestit abia în februarie, a depus PNRR în termen, la sfârșitul lunii aprilie, și a obținut aprobarea în iunie, având acum acces la 13% din suma alocată. Guvernul României, în schimb, a fost forțat să amâne depunerea PNRR pentru toamnă, ceea ce înseamnă că 2021 este un an pierdut, pentru că, din cauza termenelor de evaluare a documentului și de eliberare ulterioară a fondurilor, nu mai avem cum să accesăm banii din PNRR anul acesta. Să nu uităm însă că documentul nostru va fi acceptat la Bruxelles doar dacă guvernul Cîțu va respecta condițiile stabilite de CE și va prezenta garanții solide privind îndeplinirea reformelor. Italia a demarat deja reformele justiției, administrației și sistemului fiscal. În schimb, guvernul României și majoritatea sa parlamentară când aud de reforme intră în fibrilație și criză existențială, căci se tem să deranjeze grupurile de interese care subîntind partidele politice tradiționale și categoriile profesionale privilegiate care s-au constituit într-o nouă nomenklatură.

Membrii acestei noi caste se văd cu ochiul liber: lucrătorii din serviciile de informații și din „ministerele de forță”, în primul rând MAI; președinții diferitelor autorități de reglementare, cu salarii de 10-11 mii de euro pe lună; magistrații, inclusiv foștii torționari comuniști, cu pensiile lor de-a dreptul nesimțite, care depășesc salariul celor activi, și alte categorii de speciali, inclusiv managerii și consiliile de administrație ale întreprinderilor de stat. Pentru că resursele financiare ale statului se îndreaptă prioritar spre buzunarele lor, România nu poate fi nici meritocratică, nici echitabilă. Ca în fondul muzical al montării Scrisorii pierdute datorate lui Alexandru Tocilescu, stăpân peste toate este „partidul nostru, noi și ai noștri”. Iar partidul lor a avut grijă ca, în șase luni de mandat, să nu se facă niciuna din reformele promise: desființarea SIIJ și reformele din justiție au devenit o fata morgana; magistrații curajoși sunt hărțuiți; se plătesc aceleași salarii astronomice la ASF, ANRE, ANCOM și la alte sinecuri și aceleași pensii speciale, la care vor fi abonați și primarii, grație PNL și UDMR, de mână cu PSD; iar polițiștii și magistrații ies la pensie mult înaintea celor care rămân să le plătească pensiile - ca talentata doamnă Giorgiana Hosu, pensionată recent la 49 de ani. Coaliția de guvernare a ezitat să se ia de piept cu rețelele mafiote, cu excepția ministrului Cătălin Drulă, a primăriței sectorului 1, Clotilde Armand, și parțial a lui Ovidiu Năsui, adică exact cei atacați la Antena 3 și la alte televiziuni aservite. Niciunul dintre acești minoritari nu provine din PNL.

Este, așadar, absolut irelevant dacă președintele PNL va fi Ludovic Orban sau Florin Cîțu, pentru că PNL nu se va schimba, ci va rămâne același partid al „sistemului ticăloșit”, modelat nu după partidul Brătienilor, ci după PSD. Lucian Bode, Adrian Oros, Raluca Turcan au fost miniștri din 2019 încoace, indiferent cine a fost premier, ca și ministrul energiei, Virgil Popescu – cel care aloca 558 de milioane de euro din PNRR asocierii ROMGAZ (fief liberal, după componența CA) cu o firmă cu pierderi și zero experiență în construirea centralelor pe hidrogen.

Fiecare zi aduce dovezi că România, luată prizonieră de rețelele transpartinice de tip mafiot, branșate la banii publici, face noi pași către statutul de stat eșuat, iar șansele sale de progres se reduc. Or, după cum observa recent Daniel Dăianu, Europa așteaptă de la România „mai mult decât solicitarea de a face parte din spațiul Schengen, de a nu mai fi supusă procedurii de MCV”, cerându-i o gândire „mai europeană în mod autentic” și „propuneri care să aducă... valoare adăugată la marea dezbatere europeană”. În loc de viziune și valoare, România oferă doar ceea ce Marin Sorescu numea „viziunea viziunii”, adică perpetuarea acelorași mecanisme, concepții și practici păguboase, folositoare doar noii nomenclaturi, care deocamdată se dovedește invincibilă – și care va controla cu mână de fier orice lider PNL. //

Comentarii 12

LevSt. - 07-14-2021

la art. lui A.Damian(despre alegerile din RM) am postat un comentariu, in care deplangeam faptul ca -IN Romania- nici macar miscarea feminsta nu este sustinatoare a LUi Clotilde Armand, am gasit un articol in care (fara a se da nume-doar "primaria sect. 1", etc.) se spune ca populatia sectorului cere sa intervina armata la adunarea gunoaielor(cea ce ar fi -in sfarsit!- si ceva de facut pentru ei) si ca aceiasi populatie semneaza liste pentru a forta demiterea acestei primarite, C.A., este posibil sa fie cateva sute de semnaturi in acest sens(cei care se tem de ceva si cei care pierd sau pot pierde ciolanul, chiar mai mic) , insa acest sector trebuie sa numer peste un sfert de milion de suflete, asa ca o asemenea provocare/inscenare nu cred ca va merge...PS cine nu agreaza comentariile mele, pe viitor, cel mai bine sa le sara, un individ civilizat chiar asa ar proceda, insa stim noi bine ce fel de indivizi sunt cei care pandesc pe internet, doar sa atace pe oricine care critica puterea criminala a tarii...

Răspunde

Barthimeu - 07-13-2021

Stimate LevSt mai slăbește-ne cu comentariile tale kilometrice și comunistoide. Cu mulțumiri anticipate!?

Răspunde

DanPlesoianu - 07-12-2021

Si inca o observatie, legata de una din afirmatiile din subtitlu: "...luată prizonieră de rețelele transpartinice de tip mafiot,..." Aceste retele transpartinice sint, de fapt, una mare, si anume serviciile de securisto-sereisti. In timp ce in Italia (tara de provenienta a organizatiilor numite mafie), mafia este o organizatie privata, neoficiala, iar guvernul lupta (cu mai mult sau mai putin succes) impotriva acestor organizatii. In Romania, organizatia de tip mafiot este formata din institutiile statului, si in primul rind, dupa cum se mentioneaza si in articol, de securisto-sereisti (noii sereisti se comporta si gindesc (inca) la fel ca vechii securisti) si de militie-politie (noii politisti se comporta si gindesc (inca) ca vechii militieni). Deci marea diferenta intre cele doua tipuri de organizatii este ca in Italia mafia nu apartine statului, guvernului, pe cind in Romania "mafia" este formata chiar din institutiile statului, institutii platite de noi toti prin taxele varsate la buget, pentru ca aceste institutii sa elimine de fapt organizatiile mafiote. Deci in Romania organizatiile de tip mafiot sint chiar institutiile statului. asadar, evident ca Romania este in continuare un stat-bandit, si un stat captiv, stat capturat chiar de catre institutiile sale de forta civila, care astfel joaca un rol opus celui pentru care au fost gindite, si sint platite.

Răspunde

Emil din Dublin - 07-12-2021

Multumesc pentru articol !

Răspunde

mihai - 07-12-2021

Din pacate, Romania este deja o cauza pierduta! Comentarii si articole de bun simt precum este acesta al dnei Culcer ar trebui sa inunde media romaneasca...poate citindu-le, bizonul national ar putea incerca sa schimbe cate ceva! Dar iata ca in afara de cateva site-uri care pastreaza o linie decenta si responsabila, in rest nu mai poti respira decat aere PSD-iste direct sau indirect prin spalatori de cadavre precum Realitatea Plus...Si nimeni de la nici un nivel si/sau institutie care se vrea "nationala" nu misca un deget...Mare pacat si mari blesteme pe natia asta!

Răspunde

LevSt. - 07-11-2021

mai jos doua comentarii, unul care NU a fost postat la art. lui A.L., insa amandoua ilustreaza baza lipsei de progres sociale(in sensul de umanist, chiar daca economic este inaintat), anume lipsa consecventei in planuri si actiuni, care la nivel de tara nu pot fi doar "pe cincinale" : „…PNL nu se poate dezlipi și nu poate juca împotriva lui Iohannis…”____—–____ acesta este destinul in cele mai multe republici, tatucul natiei devine indispensabil pentru grupul de la putere(din care el provine), iar caderea unuia dintre ei(inclusiv prin terminarea mandatului) aduce mari dereglari si derapaje, in toata activitatea economica si sociala nationala, situatie care poate fi prevenita-este arhicunoscut- prin reantoarcerea la o Monarhie autentica(ilustrativ, cazul Spania)… „China, America și Capcana lui Tucidide Aniversarea a 100 de ani de la crearea Partidului Comunist Chinez i-a dat prilejul lui Xi Jinping să-şi reafirme controlul absolut asupra ţării şi să reitereze ambiţiile globale ale Chinei. (Alexandru Lazescu-06.07.2021)”…Cu Xi Jinping s-a revenit la modelul liderului absolut, pe viață, așa cum a fost și perioada lui Mao…”___—-____practic, conducatorul Chinei este un Imparat nedeclarat, iar formarea unei dinastii este abolita in favoarea unei alte idei si practici la fel de vechi, anume „numirea regilor” , precum in vechiul Israel…Asa cum spuneam si despre Rusia, NU toate tarile pot fi conduse democratic prin sistem republica, CELE MAI MULTE pot fi (si sunt) conduse prin varianta dictatura , si mult mai putine prin Monarhie, insa referitor la calitate, ultma varianata surclaseaza masiv, sistemul republican…Practic -in lume- exista cel mult 30 de tari care sunt si republici cat si democratice, iar cea mai intinsa democratie din lume(India), este si cea mai mare anarhie(si cu multe si imense probleme), China-evident- ramane o dictatura , poate tocmai pentru ca mimeaza o Monarhie, pe care in declaratii si parte din practica o dezavueaza, asa cum -chinezii- sunt cei mai ferventi critici ai USA, dar -altfel- fura tenologie la modul urias, din aceasta tara, si -mai nou- de unde se poate, si astfel China se poate mentine in pozitia SPRE paritate cu USA, insa nici USA si nici Japonia, UK(etc.) nu sunt incremenite in timp, ele isi continua dezvoltarea , decalajul Chinei, ramanand o constanta…/// -II- LevSt. 09/07/2021 la 17:18 Test reusit pentru Pentagon. Statele Unite, prima tara care are in dotare rachete supersonice cu focoase nucleare. Viteza incredibila pe care o atinge .(…)___—-___exact ce spuneam o zi in urma, nu mai amintim de portavioane, China are doar doua, al doilea o copie dupa primul, cumparat -nefinisat-de la fosta URSS…

Răspunde

Ion Ungureanu W. - 07-11-2021

Doamna, incercati sa ne treziti din visare. Va fi greu, cum s-a vazut in ultimii 30 (80, 100 ?) de ani! Cu sute de sosoace ajunsi Parlamentari NU se va face nimic in Romania! Sa spuna Orban ca a "avut grija" de multi inseamna = (egal) PSD, care are "scoala"! NU discut de UDMR, ei sant in Europa doar cand vor muschii lor! 5% dar "guverneaza". ALEGERILE CONTEAZA! Trebuiesc PARTIDE noi cu oameni noi, capabile sa influenteze masa electorala (evident) pestrit educata! Altfel ne umplem de auriferi cu clase ca ale trenului! Multumesc!!

Răspunde

DanPlesoianu - 07-09-2021

Subtitlul ar fi fost mai corect daca ar fi fost scris asa: "....rețelele transpartinice de tip SECURISTO-SEREISTO-mafiot...". Pentru ca ceea ce numiti dvs. "retele mafiote" sint retele formate numai din securisto-sereisti, sau, poate foarte putin, retele afiliate acestora. Nimeni altcineva nu a putut sa infiinteze o adevarata mafie (bazata pe legaturi de rudenie, dupa cum stim), decit securisto-sereistii, bazati pe legaturi specific secret-institutionale. Astfel, daca nu determinam cu exactitate originea raului, nici nu il vom putea stirpi. Pericolul cel mare pentru Romania actuala este securismo-sereismul, nu mafia de inspiratie italiana (care nici nu prea exista la noi, in afara unor clanuri de tigani, legate insa tot de securismo-sereism). Astfel, securisto sereistii actuali - cu maiestrie condusi de doi limbrici (fostul Maior si actualul Hellvig (cu binecuvintarea lui Iohannis)) - sint cel mai mare pericol si cel mai mare dezastru al Romaniei. Daca vom continua sa ne ascundem dupa deget, si nu vom identifica adevaratii vinovati pentru existenta unui stat mafiot si bandit, nu vom rezolva nimic, si nu vom putea iesi de sub acest blestem. Vom scrie in continuare (relativ) critic, insa fara nici un efect.

Răspunde

Cristian R. - 07-08-2021

Exceptional articol!

Răspunde

Liviu Mocanu - 07-07-2021

Cine are puterea sa umble la salariile sus mentionate ? Cine are puterea sa repuna in discutie pensiile alea ? Cine are interesul sa o faca ?

Răspunde

LevSt. - 07-06-2021

"...nouă nomenklatură. Membrii acestei noi caste se văd cu ochiul liber..."...modelat nu dupa modelul Bratienilor..."___----____asta a fost vizibil chiar de zeci de ani, insa clasa intelectualilor din Romania, a fost si este aservita emanatilor lor, adica politicul, asa ca -intr-adevar- NU exista nicio speranta(in formula actuala si consacrata)...Iar strict despre penele, acestia sunt cei mai murdari impostori, un real PNL poate fi doar in ipostaza Monarhiei, si nicidecum sub/prin republica, partid care -este de notorietate- a fost distrus si decimat(la individ) de sistemul republican(in primul rand) si de cel comunist, devenit neocomunist, la zi...Dar cu toate acestea , sanse exista, intoarcerea la Monarhie cu Casa Regala de Armor si diverse casatorii cu membrii altor case regale din Europa si chiar Japonia...Cat despre catzu, ramane la fel, "catzu cel nebun", numai ca inca nu musca, la modul fizic, concret...

Răspunde

Lucian Nicolescu - 07-06-2021

"Partidul nostru, noi și ai noștri". Ce expresie reală! Îmi pare atât de rău, doamnă Culcer, dar la nesimțirea conducătorilor nu ne putem opune cu indolența poporului. La câtă mizerie au adunat așa-zisele partide e nevoie de un răspuns dur, viguros și inteligent. Oricum am ajuns la punctul critic, sau mort în care nomenklatura a jegmănit fundamental țara. De 31 ani ne uităm bezmetic după democrație. Din nefericire poporul râde la glume cu politicieni neînțelegînd ce i se întâmplă.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22