De același autor
După toate aparențele, el lider maximo Liviu Dragnea a fost nevoit să bată puțin în retragere în ultimele săptămâni, fiind contrazis public de nimeni altul decât de propriul premier, Sorin Grindeanu. Să nu ne grăbim însă să-l declarăm învins: e prea abil și are la dispoziție o armată de parlamentari, cu care se poate apăra în competiția dintre polii de putere din PSD.
Marile contre evidente între Dragnea și Grindeanu au avut ca temă remanierea și situația juridică a lui Liviu Dragnea, dar au apărut destule fisuri și prin alte părți, ceea ce sugerează că Sorin Grindeanu a încălcat dispoziția inițială dată de liderul său de partid, și anume de a nu deveni „un pol de putere“ și de a rezista tentației de a avea „proiecte personale“. În fond, alocările bugetare sunt la mâna premierului, deci baronii locali, interesați de aceste alocări, vor juca la două capete, evaluând în final dacă Sorin Grindeanu nu este totuși un partener util de business. Cum să nu fi tentat, cu aceste atuuri, să capeți și tu un loc la masă?
Ajutat de atmosfera creată de protestele din februarie, Sorin Grindeanu a scăpat de unul dintre aliații lui Dragnea, penibilul Florin Iordache, și a făcut echipă cu cei amenințați de liderul PSD, adică ministrul de Finanțe Viorel Ștefan și noul ministru al Justiției, Tudorel Toader, singurii care nu execută fără să crâcnească ordinele liderului PSD. Mai mult, guvernul a cerut CCR să respingă sesizarea înaintată la CCR de fosta soție a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, privind pragul prejudiciului pentru abuzul în serviciu. Este limpede că acest punct de vedere a fost redactat la Ministerul Justiției și că a fost însușit de premier, deci tandemul Grindeanu-Toader este funcțional și îndreptat către îngrădirea puterii liderului PSD.
Avem de a face cu o luptă pentru putere și influență în PSD, pentru controlul resurselor, care devine tot mai acută. Nu o luptă pentru reforme sau principii. Mai pragmatic și în contact direct cu realitățile economiei, Sorin Grindeanu înțelege mai bine pericolele ascunse în proiectele domnului Dragnea privind, de pildă, introducerea impozitului pe gospodărie și știe că este nevoit să se împrumute pentru finanțarea creșterilor de pensii și salarii și a scăderilor de taxe și impozite. Este deci în interesul lui să se disocieze cât poate de triada Dragnea-Olguța Vasilescu-Darius Vâlcov, izvorâtoare de iresponsabilitate economică. Nici nu este foarte greu, pentru că ministrul Muncii face lucruri trăsnite: Legea salarizării bugetare s-a dovedit o sursă de imense și continue nemulțumiri și s-a aflat că laptele și mierea nu vor curge pentru toți, ci numai pentru unii. Nu ne mirăm deci că premierul a ținut să precizeze că nu a lucrat la acest proiect, contrazicându-l astfel pe Liviu Dragnea. Nici în privința alocațiilor pentru mame premierul nu a susținut-o pe doamna ministru, susținând, cu cifrele în mână, că impactul plafonării ar fi irelevant. Aliindu-se cu Toader și Ștefan și garantându-le și altor miniștri stabilitate și protecție, Sorin Grindeanu începe să coaguleze o echipă, care se poate transforma într-o facțiune a PSD. În sfârșit, într-o replică indirectă la pretențiile de supremație parlamentară formulate de cuplul Dragnea-Tăriceanu, Sorin Grindeanu s-a disociat și de recent constituitele comisii de anchetă din parlament, pe care „nu le-am inventat noi“, față de care are și unele „semne de întrebare“ și de la care așteaptă „să vină și cu niște rezultate, să se producă niște schimbări“, pentru că altfel „le facem doar de dragul de a le face și lumea se întreabă de ce“. Este un pas important, aproape o declarație de război. De altfel, războiul dintre premier și președintele PSD nu mai poate fi tăgăduit, în ciuda afirmațiilor liniștitoare ale celor doi.
Deocamdată, Liviu Dragnea a făcut, strategic, un pas înapoi, amânând pentru iunie discuția despre remaniere, dar refuzând să renunțe la ideea de a schimba miniștri „dacă în anumite zone... vom analiza că este nevoie de alt ritm decât cel care a fost până acum“. Miniștrii Toader și Ștefan, singurii cărora le-a reproșat ritmul de lucru prea lent, rămân deci țintele lui Dragnea și tot țintă începe să fie premierul însuși. Abil manipulator al puterii, Liviu Dragnea a dat o lovitură importantă, reușind să impună în parlament ca șeful DIPI, succesor al UM 215 și UM 962, să fie numit fără aprobarea CSAT, adică discreționar, de domnul Dragnea, prin marioneta sa de la Interne. Liderul PSD va avea deci la dispoziție un întreg serviciu, pe când Sorin Grindeanu are doar un șef de cabinet care a lucrat cândva în DGIPI și un general SRI în rezervă pe post de consilier.
Deocamdată, premierul și președintele PSD s-au baricadat fiecare în fortăreața lui - guvernul și, respectiv, parlamentul - și își organizează trupele. Amândoi fac joc de gleznă şi îşi aplică reciproc câte o lovitură sub centură, dar meciul nu s-a decis. El nu are nicio legătură cu bunăstarea populației - bani de vaccinuri tot nu sunt, de pildă, și continuăm să importăm mai mult decât exportăm. Conştienţi de aceste aspecte, să urmărim totuşi lupta pentru putere dintre facțiunile vechi și noi din PSD, dar să nu ne emoționăm prea mult. Grindeanu nu este nici Matteo Renzi, nici Emmanuel Macron, ci doar un pesedist mărunt, care vrea să-și depășească condiția de slugă a șefului celui mare, pentru că, dacă nu o face, va rămâne tot restul vieţii un neica nimeni. Poate va reuși, dar nu din astfel de manevre va veni redresarea României, dacă va mai veni! //