Judecata

Rodica Culcer 03.03.2003

De același autor

Asistam de peste doua saptamani la un spectacol care putea ramane doar de proasta calitate, daca nu devenea penibil. Este vorba de “judecata psd-ista”, adica defilarea liderilor PSD din teritoriu prin fata conducerii centrale de la Bucuresti si apoi prin fata presei.

Rand pe rand, Nicolae Mischie din Gorj, Bebe Ivanovici din Ilfov, Culita Tarata din Neamt, Gheorghe Savu de la Ialomita si altii ca ei s-au perindat prin fata noastra, asigurandu-ne ca ei nu sunt baroni, ca nu au nici o ilegalitate pe suflet si sunt dedicati trup si suflet bunastarii semenilor lor. Consternati de seninatatea celor “audiati”, ziaristii nici nu au apucat sa reia toate scandalurile de presa în care au fost implicati liderii locali ai partidului de guvernamant, ca vicepresedintele organizatiei din Arad, Gheorghe Medintu, a fost arestat de PNA pentru deturnarea unui credit si dare de mita, exact cand seful sau se afla la Bucuresti asigurandu-ne ca în organizatia sa nu este nimic putred.

Curand s-a aflat ca Medintu facuse mai demult obiectul unor anchete din partea Garzii Financiare.
Credibilitatea “judecatii” psd-iste s-a naruit. Trecem peste episodul comic în care conducerea partidului ne informa marti ca Medintu ar fi demisionat de vineri, deci cu trei zile înainte de arestare, si ajungem la urmatoarea “transa” de lideri locali, dintre care s-a distins prefectul de Maramures, Liviu Bechis, care a reclamat “la partid” faptul ca unul din rivalii sai de la Baia Mare, Ion Cosma, ar fi fost cercetat de PNA. Nu era vorba însa de transparenta, ci de calomnie în cadrul unei reglari de conturi intra-psd-iste. Liviu Bechis a avut decenta sa-si dea demisia dupa acest incident, si nu înainte. Spectacolul psd-ist devenise deja lamentabil, iar accentele comice din “depozitiile” domnilor Savu sau Tarata au avut darul de a-l arunca în derizoriu. Liderii de la centru au intrat în alerta maxima si au luat masuri preventive - mult controversatul lider PSD din Vrancea, Marian Oprisan, si-a dat demisia din fruntea organizatiei locale a partidului înainte sa-i vina randul la “judecata”.

Prea tarziu, pentru ca s-a vazut ca împaratul era gol, adica toata convocarea la centru a fruntasilor locali a fost demascata drept ceea ce este: o manevra de propaganda prost conceputa si fragila. Din start, convocarea “baronilor” nu avea nici un rost. Ceea ce ar fi trebuit sa aflam, de mult, era rezultatul controalelor efectuate în judete de grupele operative de lucru înfiintate în vara trecuta de conducerea PSD. Aceste rezultate erau probabil atat de catastrofale, încat nu puteau fi facute publice, asa ca termenele fixate de conducerea partidului pentru o curatenie generala au tot fost amanate. Pentru ca, totusi, ziaristii faceau presiuni invocand promisiunile partidului, PSD a recurs la aceasta audiere fara acuzatori si fara martori, “de ochii lumii”. Liderii partidului au scapat însa din vedere trei elemente: inversunarea lui Ion Iliescu, care are un cuvant de spus asupra activitatii PNA, vulnerabilitatea oamenilor din teritoriu si faptul ca opinia publica nu mai poate fi pacalita cu astfel de actiuni, care seamana cu sedintele de analiza ale CC al PCR. Din toata “judecata” razbate însa si faptul ca nici PSD si nici guvernul nu vor si nu pot sa se lupte cu coruptia din teritoriu si sa limiteze puterea baronilor locali, fapt confirmat si de izbucnirea lui Adrian Nastase, care s-a rastit la cei care “stau toata ziua cu coruptia în gura”.

De fapt, domnul Nastase stie ca aroganta liderilor PSD poate înfuria electoratul, iar coruptia afecteaza imaginea partidului, dar nu poate uita ca, indiferent de calitatea lor morala, acestia sunt oamenii sai de baza, pe care nu-i poate schimba pentru ca au devenit foarte puternici si pentru ca toti fac parte din aceeasi mare familie psd-ista cu secretele ei pe care nu e bine sa le afle restul lumii. Asa ca, pe de o parte, ne îndeamna sa nu pornim la vanatoare de vrajitoare, adica sa nu-i mai atacam “baronii”, iar pe de alta parte, anunta pachete de legi spectaculoase care ar trebui sa asigure transparenta si sa elimine conflictul de interese - candva, în viitor.

Apatica, resemnata si sceptica, populatia nu mai crede în nici o promisiune, dar nici ca se poate face ceva în privinta coruptiei. Mai mult, baronii psd-isti nu sunt contestati convingator pe plan local si ar putea sa ramana pe pozitii, chiar daca s-ar introduce votul uninominal. Situatia aceasta ne aminteste de Rusia, unde electoratul a adus si readus la putere în posturi de guvernatori si senatori oameni de afaceri dubiosi, unii dintre ei chiar infractori cu condamnari penale.

Electoratul rus, sarac si abrutizat, pare fascinat de oamenii care au stiut sa se îmbogateasca, indiferent cum. In mare parte, electoratul roman din judete este asemanator. Ca si rusii din regiuni, romanii se bucura de faramiturile de la masa potentatilor locali si nu fac înca legatura dintre coruptia politica si persistenta saraciei si înapoierii economice, sociale si administrative.

Spre deosebire de Rusia însa, Romania doreste sa intre în Uniunea Europeana, care nu trece cu aceeasi usurinta ca si liderii PSD peste coruptie, dupa cum ne-a amintit comisarul Günter Verheugen saptamana trecuta la Bucuresti. La judecata de la Bruxelles, primul ministru nu se poate prezenta cu asigurarile aduse de Culita Tarata, Bebe Ivanovici sau Nicolae Mischie. La fel de adevarat este însa ca nici în fata domnilor Tarata, Mischie si Ivanovici nu sunt valabile argumentele Uniunii Europene, decat daca vin însotite de cat mai multe fonduri PHARE pentru firmele proprii sau ale celor apropiati. Or, PSD alti lideri nu are, nu poate avea - si nici nu vrea - iar noi, vorba lui Caragiale, din aceasta dilema nu putem iesi.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22