De același autor
Nici nu se stinseseră bine ecourile victoriei lui Klaus Iohannis în alegerile prezidențiale, că entuziasmul publicului, cât va fi fost, a fost înlocuit cu dezamăgirea generală față de șovăielile guvernului Orban cu privire la onorarea marilor promisiuni din campanie, și anume depesedizarea, abrogarea recursului compensatoriu, desființarea Secției Speciale și alegerea primarilor în două tururi de scrutin.
Instalat comod în fotoliul prim ministerial, „Ludovic I” a inaugurat în schimb epoca jumătăților de măsură: a demarat înlăturarea clientelei PSD din aparatul guvernamental, dar a anunțat că schimbările privind justiția și alegerile locale nu vor fi adoptate prin OUG sau prin asumarea răspunderii, ci prin dezbatere parlamentară, afirmație surprinzătoare pentru conducătorul unui guvern minoritar, lipsit de majoritate în parlament. Nu însă și pentru cei care își amintesc că Ludovic Orban a câștigat președinția PNL cu o campanie care punea accentul pe chestiunile economice, nu pe combaterea corupției, și că, în 2005, a preferat continuarea „soluției imorale”- adică a alianței cu Dan Voiculescu - soluției curajoase a alegerilor anticipate. Tot el a contribuit activ atunci la ruperea Alianței D.A. Acesta este omul și nu s-a schimbat.
Abia după descinderea președintelui Iohannis la PNL, a început premierul să vorbească de asumarea răspunderii. L-a ajutat puțin și PSD, interesat să-și curețe imaginea, cu abrogarea rapidă a legii recursului compensatoriu. În schimb, desființarea SSIIJ și alegerea primarilor în două tururi (fără de care depesedizarea devine un simplu miraj) au fost amânate pentru anul viitor, iar răspunderea guvernului va fi asumată inițial doar pentru unele măsuri administrative din justiție. Nimeni nu contestă urgența chestiunilor economice pe care insistă Ludovic Orban, dar atunci de ce modificarea OUG 114, de care liberalii s-au plâns non-stop în opoziție, nu face parte din primul pachet de legi pentru care guvernul intenționează să-și asume răspunderea? Iar lucrurile bune pe care guvernul Orban le face sau le anunță, cum ar fi desecretizarea documentelor și înregistrărilor legate de dosarul 10 august 2018, interdicția cumulării pensiei și salariului pentru bugetari, o lege a pensiilor mai echitabilă sau reducerea personalului administrativ prin reorganizarea ministerelor, nu pot suplini rezolvarea chestiunilor esențiale, legate de SSIIJ și alegerile locale, care bat pasul pe loc.
PNL pare mai interesat de racolarea primarilor psd-iști decât de sprijinirea opoziției în ansamblu la alegerile locale. Nu întâmplător le-a amintit președintele Iohannis liberalilor că PSD, nu USR, este adevăratul adversar. Ei fac tot ce știu, și anume, își sabotează aliații, cum au procedat și în cadrul Alianței D.A. Este adevărat că PSD și UDMR amenință cu o moțiune de cenzură în cazul asumării răspunderii guvernului pentru alegerea primarilor în două tururi, dar PNL ar avea doar de câștigat, dacă le-ar provoca să dărâme acest guvern și apoi pe următorul, deschizând calea către anticipate, pentru că fie parlamentarii dau înapoi, umiliți, și guvernul Orban III, să zicem, rămâne în funcție, fie se ajunge la anticipate și PNL are toate șansele să obțină un scor foarte bun și un mandat democratic pentru un program de reforme. Aceste șanse se vor reduce însă pe măsură ce dificultățile guvernării îi vor eroda popularitatea. Klaus Iohannis pare să fi înțeles acest lucru, Ludovic Orban încă nu, în ciuda declarațiilor.
Din păcate, îndoielile legate de voința lui Ludovic Orban de a reforma cu adevărat guvernul și guvernarea sunt alimentate și de numirile pe care premierul le-a făcut în aparatul guvernamental, în paralel cu pesedizarea PNL, prin atragerea membrilor ALDE și PRO România. Este greu să mai ai încredere într-un premier care numește în guvern oameni ca Nini Săpunaru, al cărui mandat în fruntea Direcţiei Generale a Vămilor (1997-1999) a fost marcat de afacerea „Ţigareta” și de scandaluri de trafic de droguri și de produse petroliere, care a beneficiat de contracte de consultanță cu entități din subordinea lui Marian Oprișan; sau ca ultracontroversatul Virgil Guran, condamnat, conform romaniacurata.ro, pentru fals în înscrisuri, fals intelectual și evaziune fiscală și rămas cu cazierul curat doar pentru că faptele s-au prescris înainte de judecarea apelului; sau precum Costel Barbu, condamnat definitiv pentru incompatibilitate în 2015. Nu avem spațiul necesar pentru a evidenția toate numirile dubioase, chiar reprobabile, sau protejarea clientelei PSD în unele ministere, cum ar fi, de pildă, Ministerul Fondurilor Europene, dar chiar și exemplele de mai sus pun sub semnul întrebării calitatea lui Ludovic Orban ca om politic.
În prezent, doar Klaus Iohannis mai pare convins de necesitatea unor politici îndrăznețe, probabil pentru că, în al doilea mandat, dorește să-și schimbe imaginea de președinte pasiv, bine intenționat, dar ineficient. Spre deosebire de președinte, Ludovic Orban pare preocupat în primul rând de asigurarea puterii pentru sine și pentru cercul său de apropiați. Mă tem că el nu va depăși niciodată aceste limite și va rămâne premierul jumătăților de măsură și al compromisului, într-un moment istoric care cere curaj și viziune. Ca atare, progresul real al României depinde acum de determinarea președintelui Iohannis de a-l scoate pe premier din tiparele sale nefericite. Să sperăm că această determinare nu este și ea o iluzie. //
Comentarii 9
elena stan - 12-19-2019
excelent comentariu!
Răspundec. florea - 12-16-2019
Poate aveti dreptate, domnule Sîrb, dar d-na Culcer exprima o opinie personala.
RăspundeSorin - 12-15-2019
Minciuni ordinare si manipulari. Ce vrea doamna Culcer sa spuna, ca gunoiul de Barna cu marxistii lui rezolvau toate problemele si respectau toate promisiunile? Catre clientela marxista care l-a impins in fata pe gunoi, da.
RăspundeArthur - 12-13-2019
Nu mai citisem de mult o scriitura a doamnei Culcer si constat ,fara surprindere,ca a ramas constanta in aprecierea 'valorii" politicienilor romani:ei"sunt" unul singur=Basescu &co care poate face bine Romaniei si romanilor,restul sunt la "resturi"!Idei putine ,dar fixe ,se incadreaza perfect printre "elitistii mofturosi' de la "22",carora nu le-ar strica un stagiu,pe banii lor,in Austria si/sau Germania ca sa studieze pozitia mass-mediei fata de presedinte,care are cam aceleasi atributii cu cel al Romaniei!Si poate studiaza,cu acesta ocazie ,cum guverneaza frau Merkel cu SPD de 3 legislaturi in coace(sigur nu e PSD,dar totusi...)!P.S.nu prea imi aduc aminte cum a decis Orban alianta cu Felix ,el fiind doar vice,dar vad in schimb ca 'oftica" ca liberalii nu au luat plasa cu anticipatele, dupa care Base i-ar fi zvarlit din guvernul PD,nu s-a vindecat inca! Sanatate!
Răspundec. florea - 12-11-2019
Daca doamna Culcer va vorbi de programul laserului de la Magurele, cristian sirb ii va arata obrazul ca indrazneste sa faca aluzie la basescu... "reminiscente adulatorii pedelist-basiste"... Gardian al Revolutiei, sirbu, nu altceva...
RăspundeEmil din Dublin - 12-10-2019
Multumesc pentru articol.
Răspundecristian sirb - 12-10-2019
Mai adaug si aceea ca textele d-nei Culcer ma indispun profund, mai de fiecare data, exact din cauza acestor reminiscente adulatorii pedelist-basiste. Critica rezervata in toti acesti 5 ani lui Iohannis, d-na Culcer nu i-a aplicat-o in egala masura si lui T. Basescu, zis si Petrov. Cautati in arhivele 22 si veti vedea ca zic bine.
Răspundecristian sirb - 12-10-2019
" imaginea de președinte pasiv, bine intenționat, dar ineficient" - acum, pasiv, hai sa zicem, dar ineficient, Iohannis - asta NU. Eu stiu, noi stim, ca doamnei ii este dor de epoca basista, sunt unii fosti adulatori PDL, ca si cei de la Antena3, ramasi incremeniti in epoca Basescu (probabil ca singura lor epoca de glorie, pentru fiecare tabara din motive diferite). Este nedrept si o prostie sa spui ca Iohannis a fost ineficient! Chiar total ineficient? Accept cel mult partial eficient. Altfel, ce te deosebeste pe tine, jurnalist, de un comentator, ca mine, de pe forum? Adulatorii PDL nu au depasit inca socul pierderii puterii, nici momentul refuzarii anticipatelor de catre Tariceanu (eu am sustinut atunci atitudinea lui Tariceanu - daca voiau rezultat mai bun, trebuia sa puna umarul ca lumea la campania de cu un an inainte). Acum nu l-as mai sustine pe Tariceanu nici fortat. In plus, toata suflarea adulatorilor PDL par sa aiba amnezie ca si PDL a format un fel de USL, chiar inainte de USL, impreuna cu PSD si cu solutia imorala, plus generalul izmana Oprea.
Răspundeemil - 12-10-2019
Dupa linsajul public al domnului Berbeceanu si doamnei Kovesi, Orban si Iohannis mai mult se fac ca lucreaza de spaima razbunarii mafiei statale care nu-si uita si nu-si iarta tradatorii.
Răspunde