La blog

Rodica Culcer 27.07.2007

De același autor

E greu uneori sa nu fii de acord cu Ion Iliescu, mai ales cand declara cu dispret "Blog-ul? O mahala!". Într-adevar: barfe, zvonuri, atacuri, reglari de conturi, reprosuri - pe blog se gasesc de toate, astfel încat te întrebi daca nu cumva te afli într-o versiune adaptata pentru Internet a serialului PRO TV, La bloc, din care au fost extrase verva si umorul, pastrandu-se doar caracterul de mahala moderna al vietii la bloc.

Dar daca blogul este "mahala", cum spune patriarhul social-democratilor, mahalagii sunt în primul rand oamenii politici care se folosesc de bloguri, inclusiv cei din PSD. De altfel, în ultimele saptamani, în PSD razboiul intern s-a purtat în mare parte pe blog, mai concret pe blogul lui Adrian Nastase. Izolat în partid, fostul prim-ministru a recurs la blog pentru a se relansa în spatiul public atacandu-l pe Mircea Geoana. Dupa cum se exprima domnul Nastase si la Antena 3, la originea supararii sale pare sa fie faptul ca "Mircea Geoana ar fi afirmat ca unele organizatii fac inutil diverse scenarii în legatura cu întoarcerea mea în partid, deoarece dosarele mele grele n-au fost înca scoase". Gurile rele au vorbit chiar de o întalnire între presedintele PSD si procurorul-sef al DNA, Daniel Morar. Chiar daca nimeni nu a dovedit ca aceasta întalnire a avut loc, este clar ca domnului Geoana i-ar conveni sa-l tina pe fostul sau sef ocupat cu procesele si anchetele DNA, în loc sa-i simta în ceafa rasuflarea nerabdatoare de politician ambitios si razbunator. Mai ales ca Adrian Nastase nu se da înapoi de la nimic, ajungand sa-i reproseze ca a sustinut demersul de demitere a presedintelui Traian Basescu, adica exact a celui cu care el însusi s-a razboit cu încrancenare si fara folos. Tot de pe blog aflam ca Mircea Geoana a evitat sa se întalneasca cu Adrian Nastase, desi i-a promis o întrevedere pentru ziua de marti, 17 iulie.

La toate aceste zbateri, presedintele social-democratilor a raspuns pe 19 iulie, amintindu-i fostului sau sef ca, pentru a face parte dintr-o echipa de conducere, "ai nevoie sa te propuna cineva, sa te aleaga cineva", ceea ce în cazul domnului Nastase nu s-a întamplat. Atentionarea surprinde totusi prin tonul calm, aproape parintesc-dojenitor, în comparatie cu remarcile taioase la adresa lui Vasile Dancu lansate cu acelasi prilej. Exista doua explicatii posibile pentru acest tratament diferentiat din partea unui lider care promisese sanctiuni severe împotriva oricui avea sa vorbeasca public împotriva conducerii: atitudinea lui Ion Iliescu si pericolul potential mai redus pe care-l reprezinta Adrian Nastase în comparatie cu Vasile Dancu.

Tot pe 19 iulie, domnul Iliescu îi lua apararea fostului sau prim-ministru, declarand: "El are dreptate. Nu trebuie sa lasam pe nimeni pe dinafara". Întamplator sau nu, Adrian Nastase tinea un discurs asemanator cu doua zile înainte la Antena 3, pledand pentru strangerea randurilor în jurul liderilor "cu probleme": "Nu dati la o parte liderii traditionali ai partidului. Fiecare are probleme... aceste fragmentari transforma partidul într-un partid foarte mic".

Poate fara sa vrea, domnul Nastase a exprimat un adevar dureros pentru PSD: liderii sai "traditionali", de la Ion Iliescu la Adrian Nastase, Viorel Hrebenciuc sau Miron Mitrea (dar nu numai ei), au într-adevar probleme cu justitia si se agata de partid pentru a se apara. Partidul a devenit astfel ostatecul lor si al problemelor lor, iar Mircea Geoana nu poate, sau nu vrea, sa se detaseze de ei. El devine astfel vulnerabil nu numai la atacurile lui Adrian Nastase, ci si la cele lansate de Vasile Dancu - mult mai periculos pentru ca nu are dosare la DNA - si, împreuna cu Grupul de la Cluj, a pledat înca din ianuarie 2005 pentru reformarea partidului. În interviul publicat pe Hotnews la 18 iulie, domnul Dancu lovea direct în Mircea Geoana, "fara experienta politica si identitate de lider" si demasca "împacarea" cu Marian Vanghelie ca o intoxicare, cum ar fi fost de altfel si zvonul rupturii clujenilor de PSD. Respingand teoria "sfetnicilor rauvoitori", Vasile Dancu plaseaza responsabilitatea pentru deciziile care au dus la declinul partidului în sondaje pe umerii presedintelui PSD: "Liderul, pana la urma, este responsabil. Poate sa-si ia expertiza, informatii de unde vrea, dar pentru decizia în sine este responsabil". Mai mult, domnul Dancu a declarat ca, desi nu va mai lucra în BPN pentru partid, va lucra "mult mai eficient din alta parte". De altfel, se pare ca a si început sa bata filialele din Ardeal si nu ne putem imagina ca o face pentru a consolida pozitia lui Mircea Geoana. În economia PSD însa Ardealul nu reprezinta o masa critica, pentru ca nu a adus niciodata prea multi alegatori. Grosul electoratului PSD-ist se afla în Regat, mai ales în Moldova, unde domina înca Viorel Hrebenciuc. Clujenii nu au sanse sa schimbe ceva decat daca vor atrage de partea lor mai multe filiale "din Sud". Deocamdata nu au avut parte decat de gesturi sporadice de sprijin, cum ar fi demisia lui Victor Ponta din Comisia pentru adoptarea votului uninominal, dupa ce Mircea Geoana a anuntat schimbarea pozitiei partidului în acest sens. Pana la realizarea unei mase critice mai este, dar este limpede ca domnul Dancu în acest sens lucreaza. Rezultatele eforturilor sale se vor vedea probabil la toamna.

Pana atunci, avem toate sansele sa mai asistam la tot felul de atacuri si contraatacuri pe Internet, la televizor si, inevitabil, pe blog. Nu este blogul, în acceptiunea lui Adrian Nastase, "carciuma satului global"? Ca tabloul sa fie complet, între mahala si carciuma, nu mai lipseste decat o bataie ca la "sapte pacate".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22