De același autor
Fara sa se fi consultat cu nimeni, Mircea Geoana s-a apucat sa se rafuiasca si cu Ion Iliescu, si cu Adrian Nastase in acelasi timp. Mai intai, a anuntat ca Iliescu nu va mai fi liderul senatorilor PSD, ceea ce inseamna ca nu va fi nici macar membrul Biroului Permanent. Imediat, a doua zi, a fost pus la punct de Miron Mitrea si Adrian Nastase si trimis sa-si ceara scuze. Apoi, simtindu-se in continuare pe caii cei mari, a tinut sa-l minimalizeze pe Adrian Nastase: "Scenariile acestea... ca a fost jocul lui Adrian Nastase, mai lasati-ma! Stie toata lumea care a fost pozitia lui Adrian Nastase! Ati fost acolo! Adrian Nastase nu a contribuit la victoria mea!". Chiar daca, pe fond, Mircea Geoana avea dreptate, lipsa sa de diplomatie l-a costat. A doua zi, Adrian Nastase a refuzat sa participe la intalnirea noului lider cu deputatii PSD. Mircea Geoana s-a repliat si le-a transmis deputatilor un mesaj de unitate si cooperare. Probabil a fost bine sfatuit de noul lider al grupului parlamentar PSD, Viorel Hrebenciuc. Liderul organizatiei PSD Bacau a fost astfel propulsat in forul de decizie al partidului, ca premiu de consolare pentru pierderea functiei de vicepresedinte si ca recompensa pentru contributia adusa la schimbarea conducerii.
Din primele zile ale "erei Geoana" nu putem trage decat concluzia ca, asa cum se temea Adrian Nastase la congres, cutia Pandorei a fost deschisa si nimeni nu mai poate sa stapaneasca "duhurile rele". Baronii centrali si locali s-au dezlantuit si ascensiunea lor nu mai poate fi oprita. Lupta pentru putere este in plina desfasurare: Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc vor sa-i consolideze autoritatea lui Mircea Geoana si, in acelasi timp, sa-l puna sub ascultare. De aceea, au nevoie sa calmeze ostilitatea lui Ion Iliescu si, in timp, sa-l elimine din cursa si pe Adrian Nastase. Adrian Nastase vrea sa-l submineze pe Mircea Geoana pentru a demonstra ca el este de fapt singurul lider posibil al partidului. De aceea, are nevoie de Ion Iliescu, pe care-l spera aliat, intr-o functie de conducere, fie ea si onorifica. Vicepresedintii partidului nu s-au hotarat inca in ce tabara sa se situeze, desi majoritatea par oamenii lui Nastase. Sa nu fim insa naivi: Ioan Rus, de pilda, nu mai este de mult omul fostului premier si nu putini din fostii apropiati ai presedintelui executiv au devenit colaboratori apropiati ai lui Miron Mitrea.
Se poate observa cu ochiul liber ca nu Mircea Geoana face jocurile in partid. In plus, autoritatea sa publica este extrem de fragila. In primul rand, ii lipseste prestanta. Cu prilejul crizei ostaticilor, a avut un discurs trivial si aproape isteric. Mai lipsea ca rafinatul diplomat sa-si puna mainile in sold atunci cand l-a invitat pe Traian Basescu "sa se spele pe cap" cu toate problemele daca nu vrea sa se consulte cu partidele parlamentare. Ca un copil care bate din picioare pentru ca nu sta la masa cu oamenii mari, liderul PSD se plangea ca presedintele tarii nu-l baga in seama. Ar fi trebuit sa se bucure ca n-a facut-o. Si PSD-istii stiu ca domnul Geoana nu este un partener de discutie la inaltimea sefului statului. Daca era, nu-l alegeau in fruntea partidului, pentru ca nu-l puteau manipula. Mircea Geoana nu este, asadar, nici macar liderul propriului partid. Cu atat mai putin poate fi liderul opozitiei. Pozitia a ramas deocamdata vacanta.