De același autor
Întoarcerea cu 180 de grade executată de Liviu Dragnea pe tema Legii grațierii a suscitat numeroase comentarii și analize cu privire la motivația liderului PSD, căci nu l-a suspectat nimeni de sinceritate în această privință. Și tocmai aici este problema: deși toată lumea știe că Liviu Dragnea nu are cum să fie sincer când îl pedepsește pe Șerban Nicolae pentru amendamentele privind grațierea faptelor de corupție, totuși Liviu Dragnea și-a atins scopul, adică a beneficiat de multă publicitate nemeritată pe tema unei presupuse schimbări de atitudine față de corupți. A fost însă doar o operațiune de PR relativ reușită și nimic altceva.
Sfătuit probabil de consultanții de care vorbește toată lumea, liderul PSD a hotărât să se rebranduiască public și să câștige timp. Era nevoie deci să liniștească apele, să calmeze spiritele în societate și să se disocieze de un personaj cu o imagine proastă, ca Șerban Nicolae, deși cu puțin timp în urmă se înscria în același registru cu el când îl mustra pe ministrul de Justiție că nu livrează mai repede legile de modificare a codurilor penale. Mai era nevoie să liniștească spiritele și la Bruxelles, unde este prost văzut, și în Partidul Socialist European, care nu s-a jenat să-l amenințe voalat cu represalii pentru derapajele legate de justiție.
Sigur că Liviu Dragnea avea nevoie de un restart, pentru că se împotmolise rău în tentativele de decapitare a DNA și de salvare a politicienilor corupți, dovedindu-se un biet lider de provincie, incapabil să abordeze constructiv partea cea mai dinamică a societății românești – cea care s-a revoltat împotriva lui. Îl va ierta însă PSD pentru abandonarea camarazilor care pătimesc în închisoare din cauza condamnărilor pentru corupție și a celor care abia acum au fost trimiși în judecată? Nici nu cred că-i vor trece cu vederea prea ușor concentrarea exclusiv pe salvarea proprie, pe care speră s-o obțină printr-o decizie favorabilă a CCR în cazul sesizării fostei soții, Bombonica Prodana. Astfel, s-ar rezolva problema celui de-al doilea proces, aflat în curs de judecare, nu însă și problema baronilor partidului, care aveau nevoie ca de aer de o grațiere a faptelor comise până la 1 ianuarie 2017. Nu are rost acum să le anticipăm reacțiile, dar este semnificativ că Liviu Dragnea s-a grăbit să potolească speculațiile privind o posibilă remaniere, anunțând că problema se va discuta în iunie, dar că discuția nu trebuie neapărat să se soldeze cu schimbarea unor miniștri. Cu alte cuvinte, parafrazându-l pe eternul Caragiale, remaniere să fie, dacă interesele țării o cer, dar să nu se schimbe niciun ministru! De fapt, să fie liniște în PSD, indiferent de performanțele guvernului. Dar dacă procurorii DNA vor reuși să înnoade firele acum răsfirate ale afacerilor Teldrum și ale vacanțelor din Brazilia, cum sugerează presa, oare va mai putea conta Liviu Dragnea pe susținerea partidului său? Greu de crezut. În fond, Liviu Dragnea a eșuat lamentabil ca lider al marelui partid al corupților, nereușind să-și onoreze angajamentele față de colegi. În plus, toată lumea a înțeles că în februarie a fost depășit de evenimente și că este un lider primitiv de anvergură strict locală.
Marele său eșec va fi decontat însă la nivel național pentru că este eșecul guvernării pe care o coordonează. Faptul că domnul Dragnea încearcă să-l mascheze cu scenete pe tema Legii grațierii nu ar trebui acceptat, pentru că în curând vom avea parte de consecințele sale toxice, care se pot traduce prin destabilizarea financiară a țării și îndatorarea peste măsură a generațiilor viitoare. Mă refer, desigur, la incapacitatea domnului Dragnea și a echipei sale submediocre de a coordona guvernarea în mod competent și responsabil. Este deja limpede că guvernul nu are bani să finanțeze nici creșterile de pensii și salarii pe care le-a legiferat, nici promisiunile din Legea salarizării unitare. Falsa problemă a sumelor foarte mari plătite perfect legal ca alocații pentru mame este un simptom inconfundabil al problemelor financiare ale guvernului. Dacă PSD, care a votat actuala Lege a alocațiilor și a tunat și a fulgerat când Guvernul Cioloș a semnalat sumele enorme plătite câtorva beneficiari, anunță acum că aceste alocații trebuie plafonate, este limpede că vistieria a început să se golească și nu prea mai are de unde să se umple. Alt dezastru pe cale să se producă este introducerea impozitului pe gospodării, pentru care infrastructura informatică și personalul calificat lipsesc cu desăvârșire. Cristian Ghinea a demonstrat pe Contributors că toate sistemele IT achiziționate de guvern și de agențiile sale de la firmele lui Sebastian Ghiță cu prețul a zeci de milioane de euro sunt inutile, pentru că nu se pot nici conecta între ele, nici upgrada. Nu mai vorbim de situația mai mult decât precară a sistemului sanitar, care trece dintr-o criză în alta și pentru care PSD nu are absolut nicio soluție, deși scandalurile din sănătate au un impact major asupra electoratului. Una peste alta, incapacitatea PSD, în frunte cu liderul său, de a guverna decent și responsabil și de a face reformele necesare unei bune guvernări riscă să explodeze și chiar să fie decontată politic curând. Până la decont însă vom suporta toți efectele eșecului domnului Dragnea ca lider național, chiar dacă deocamdată mulți nu își dau seama de gravitatea situației.
Putem înțelege deci că Liviu Dragnea avea nevoie de un respiro, care să mai anestezieze puțin opinia publică și să-i asigure supraviețuirea politică. Se spune chiar că domnul Dragnea este un as al supraviețuirii. Ca atare, s-ar putea să reușească din nou. Dar ar fi păcat.