Medicii puterii

Rodica Culcer 29.09.2003

De același autor

În toiul verii si al crizei financiare din sistemul sanitar, ministrul Mircea Beuran anunta controale severe în spitale pentru a descoperi gaurile negre prin care se scurg banii asiguratilor. Imediat dupa el, ministrul delegat al Autoritatii pentru Control pornea si el în cautarea banilor pierduti. Atat Mircea Beuran, cat si Ionel Blanculescu s-au întors însa cu mana goala: nici un director nu a fost pus sub ancheta sau macar destituit pentru deturnare de fonduri sau pentru risipa banului public prin achizitii nejustificate. De ce nu s-au gasit vinovati pentru risipa de fonduri pe care o acuzau guvernantii? Nimeni nu a pus înca aceasta întrebare legitima ministrului Sanatatii. Nu exista decat doua variante de raspuns: fie guvernul nu a gasit nici un vinovat si a pornit de la o ipoteza gresita, fie s-au gasit vinovati, dar numele lor nu sunt facute publice pentru a nu leza importante interese economice si politice. Ar mai fi de adaugat ca un control credibil nu poate fi realizat decat de persoane necompromise, ceea ce nu este cazul la Ministerul Sanatatii. Cel care ar trebui sa fie un exemplu pentru toti este acuzat cu argumente solide de plagiat. Presa a scos la iveala "scheletul din dulap" al doctorului Beuran care, cu cativa ani în urma, a copiat cuvant cu cuvant pagini întregi dintr-un ghid de practica în urgente publicat de editura franceza Doin.

Nu ar fi trebuit sa treaca nici o zi de la izbucnirea scandalului în presa pana la demisia de onoare a ministrului Sanatatii. Am primit în schimb din partea acestuia o explicatie penibila privind un presupus acord ce ar fi existat din partea editurii franceze pentru realizarea ghidului de practica. Citind scrisoarea editurii, ziaristii si-au dat însa seama imediat ca francezii nu-i dadeau lui Mircea Beuran permisiunea de a reproduce ghidul lor cuvant cu cuvant. Nu stim cum se va încheia acest scandal si cate demersuri politice la nivel înalt se vor face pentru înabusirea lui, dar stim ca Mircea Beuran nu a avut nici un argument credibil în apararea sa, în afara teoriei penibile ca este victima razbunarii unor grupuri de interese pe care le-ar fi deranjat. Acelasi refren a fost preluat si de presedintele Iliescu, tot fara argumente. Nu stim nici pana astazi ce interese a "deranjat" ministrul Beuran, dar stim clar ce interese au aparat atat el, cat si predecesoarea sa. Este vorba de interesele medicilor care apartin puterii si care monopolizeaza functii si atributii.

Cazul doctorului Serban Bradisteanu, scos la iveala tot de presa, este extrem de elocvent. Desi nu este profesor universitar, cum cere legea, el conduce atat Institutul de Cardiologie "C.C. Iliescu" de la Fundeni, cat si clinica de cardiologie de la Spitalul de Urgenta, aceasta pepiniera de ministri din care provin atat Daniela Bartos, cat si Mircea Beuran. De ce trebuia sa acapareze doctorul Bradisteanu ambele functii? Raspuns posibil (si probabil): pentru ca este senator PSD. Prin grija noului sau director, institutul de la Fundeni a fost paralizat sub pretextul unei renovari, iar specialistii sai au fost trimisi fie la specializari, fie la alte spitale. Multi se plang ca, fara sa fie anuntati, contractele lor de munca pentru cate o jumatate de norma la Fundeni nu au fost reînnoite. Intre timp, sutele de pacienti care asteptau sa fie programati pentru operatii raman fara speranta, caci la Spitalul de Urgenta, unde opereaza doctorul Bradisteanu, nu sunt decat cateva zeci de paturi. Ca si acuzatiile de plagiat în cazul doctorului Beuran, memoriul celor 62 de medici de la Fundeni înaintat primului ministru si presedintelui Romaniei a ramas fara ecou. S-au sesizat doar ziaristii, care au aflat si ca, încalcand flagrant legea anticoruptie, doctorul Bradisteanu este în acelasi timp parlamentar si administrator al unor firme private. Presedintele Senatului a ramas netulburat de aceasta stire, promitand vag sa verifice datele. Cine va verifica însa temeinicia interzicerii transplantului de cornee de catre acelasi doctor Bradisteanu, în calitatea sa de presedinte al Comisiei nationale de transplant?

Dar plangerile firmelor care acuza nerespectarea legii de catre acelasi Serban Bradisteanu în calitatea sa de presedinte al comisiei de licitatie la Spitalul de Urgenta? Este inutil sa mai spunem ca ministrul Sanatatii nu a scos nici un cuvant despre cazul Bradisteanu. Nici una din licitatiile sale nu a fost investigata, desi, potrivit presei, unele au fost castigate de firme obscure cu preturi mai mari decat ale altor ofertanti de renume. Cine poate garanta ca lucrurile nu s-au petrecut la fel si în cazul altor spitale si licitatii? Iata deci si una din explicatiile lipsei de vinovati pentru risipirea fondurilor publice rezultata din controalele echipei Beuran-Blanculescu. Ca simpli platitori de impozite si posibili pacienti, constatam ca deciziile importante în sanatate sunt monopolizate de oameni fara onoare si fara scrupule, peste masura de bogati si aparati de PSD. Verificarile sunt doar diversiuni si operatii de imagine. Pentru ei nu exista nici legi si nici controale. Au însa îndrazneala sa ne priveasca în ochi si sa ne spuna ca nu sunt bani pentru medicamente compensate, pentru plata medicilor de familie si pentru spitalele comunale. Atata vreme cat se vor gasi destui dispusi sa-i creada sau sa li se supuna, vor continua sa aiba aceasta îndrazneala, indiferent cati pacienti cardiaci vor muri în asteptarea operatiei salvatoare.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22