Micii învingători și marii perdanți ai alegerilor, în umbra AUR-ului

Pe ultima sută de metri, iată, salvat, cel puțin potențial, proiectul unei coaliții de centru-dreapta care se poate opune PSD, căci PMP pare să fi trecut, deși cu mare greutate, pragul electoral.

Rodica Culcer 07.12.2020
SHARE 9

De același autor

Aritmetica arată că ne putem gândi la o coaliție alcătuită din patru partide - PNL, USR-PLUS, PMP, UDMR - care ar aduna 55-56% din mandate, adică o majoritate decentă, după includerea rezultatelor finale din diaspora și redistribuirea finală a voturilor obținute de partidele care nu au intrat în Parlament. Deși electoratul responsabil, adică acela care s-a prezentat la vot, adică doar 33% din total, va răsufla ușurat, partidele viitoarei posibile coaliții zâmbesc doar cu o jumătate de gură, căci, exceptând amorul politic dintre PNL și PMP, ele se detestă între ele și s-au atacat cu sete și furie în campanie. Iată-le însă condamnate, ca în sintagma lansată de Vladimir Tismăneanu, la fericirea unei guvernări pe care nu o pot evita. Și alegătorii sunt condamnați la aceeași „fericire” a unei conviețuiri între partidul pentru care au votat și partenerii pe care nu i-ar fi dorit. În acest context, agitația unui PSD care pregătește variante de premier intră la categoria „povești nemuritoare”, căci președintele nu îl va lua în seamă.

În sfârșit, să nu ne plângem și să fim înțelepți, căci putea fi mult mai rău, judecând după modul dezastruos în care PNL a gestionat pandemia, după campania neinspirată, chiar enervantă, a președintelui Iohannis, care a pierdut simțul măsurii, după sabotajul din interiorul USR-PLUS, manipulările mediatice fără rușine ale televiziunilor „de știri” menite să compromită USR-PLUS, slugărnicia poliției față de clanurile interlope și alte dezastre generate de ministrul de interne Vela, cel care a propus decorarea propriei secretare, și după manevrele obscure care au dus la ascensiunea unui partid xenofob, naționalist, anti-european, primitiv - numai bun să ne facă de rușine în UE.

Ascensiunea AUR rămâne marea enigmă a acestor alegeri, căci este un partid ivit peste noapte, fără structuri în teritoriu, inexistent la alegerile locale, fără lideri carismatici, dar, cum bine observa Cristian Pârvulescu, cu o campanie online finanțată peste posibilitățile fantomaticei formațiuni. Între timp s-a aflat că banii ar putea veni de la fugarul Sebastian Ghiță, a cărui televiziune a făcut multă publicitate demonstrațiilor covidioate ale AUR, și de la Bobby Păunescu, moștenitorul fostului magnat al tranziției George Constantin Păunescu, bine finanțat de defuncta BANCOREX. Televiziunea lui Bobby Păunescu, B1TV, a făcut o anti-campanie fără rușine și fără nici o urmă de deontologie la adresa USR-PLUS, care, vezi dragă Doamne, devenise marea problemă a democrației românești. Abia acum apar analizele ascensiunii neașteptate a AUR, una din cele mai interesante teorii fiind cea expusă de Dan Tăpălagă pe G4Media și care susține că ascensiunea AUR ar conveni președintelui Iohannis și PNL pentru că a atras electoratul naționalist și xenofob, care altădată vota cu PSD, și a diminuat astfel scorul partidului lui Marcel Ciolacu. Totodată, Iohannis și PNL au obținut o monstruozitate politică, un bau-bau, cu care să sperie electoratul pro-european. Înainte să respingem această teorie, care poate părea exagerată, mai bine ne-am gândi că asemenea metode s-au mai folosit în România, unde nu a lipsit niciodată un electorat difuz care să marșeze la mesajul conspiraționist, irațional, habotnic și anti-european.

La alegerile prezidențiale din 2000 ploua cu zvonuri „pe surse” privind imensa popularitate a lui Corneliu Vadim Tudor, reflectată în sondajele secrete ale SRI, ceea ce a dus la o victorie ușoară a lui Ion Iliescu. Acele sondaje nu existau, totul a fost propagandă ieftină, care, iată, a funcționat. Iar Iohannis știe să fie cinic și fără scrupule, de vreme ce a numit-o pe Viorica Dăncilă premier, deși anterior o respinsese pe Sevil Shhaideh, doar pentru a avea un adversar ușor de învins la prezidențiale. În politica românească nu ne putem permite să neglijăm nici o perversiune, nici o comabinație ocultă. Metoda s-a mai practic și în alte țări din zonă, dacă ne gândim la Jobbik din Ungaria. Și apoi, cum se face că PNL și Klaus Iohannis au ignorat total AUR în campanie, când nu se poate ca președintele să nu fi știut de evoluția sa în sondaje? Doar președintele, după cum mărturisea Traian Băsescu, este cel mai bine informat om din țară. Singura concluzie posibilă este că domnul Iohannis știa că PNL pierde alegerile și a permis, prin omisiune retorică deliberată, ascensiunea AUR ca o diversiune necesară. Dacă nu este așa, atunci să ne explice domnul Iohannis cum se face că Pe-Se-De era o problemă, dar AUR nu.

Oricum ar sta lucrurile, spaima de AUR, care poate fi demobilizat la ordin, cum s-a întâmplat cu PPDD, de pildă, nu ar trebui să ne paralizeze simțul critic. Ascensiunea acestei formațiuni nu poate masca faptul că PNL a pierdut practic aceste alegeri, fiind cu aproape 4 procente în urma PSD, și nu doar din cauza pandemiei, ci din cauza sub-performanței guvernului. S-ar impune demisia lui Ludovic Orban, care a condus de capul lui, cu aroganță și cu o echipă personală submediocră, nereușind să ridice PNL nici măcar în București, unde el însuși a fost cap de listă pentru Camera Deputaților, iar Primarul General i-a fost un agent electoral penibil și fără succes. Cât despre Dan Barna, chiar nu știu de ce ar trebui să demisioneze după ce a dus partidul de la 9% la cel puțin 16%, având tot establishmentul politico-mediatic împotriva sa.

Lăsând zgura campaniei în urmă, să privim la perspectivele dificile ale unei coaliții de centru-dreapta alcătuite din partide care și-au făcut rău unele altora, cu sau fără motiv. Semnele de azi sunt rezonabile: Dacian Cioloș și Dan Barna au afirmat fără echivoc disponibilitatea USR-PLUS de a face parte din viiorul guvern, la fel PMP a „înghițit broasca” unei conviețuiri cu UDMR, iar UDMR a declarat că este incompatibilă cu AUR, dar despre PMP s-a abținut să spună ceva, deși partidul lui Eugen Tomac a avut un discurs anti-maghiar și anti-USR-PLUS demn de AUR, la drept vorbind. Să nu ne amăgim însă: negocierile vor fi dure, iar perspectiva unor reforme reale este umbrită de clientelismul PNL și mai ales de prezența UDMR, care a participat activ la mutilarea legilor justiției în cadrul Comisiei Iordache.

Marea problemă, pe care nu o putem evita, este prezența catastrofală la vot, care este, poate, vina politicienilor, sigur și responsabilitatea televiziunilor „de știri”, care au manipulat și chiar au mințit electoratul mai mult decât l-au informat, dar fără îndoială se datorează unei lipse de bun simț civic din partea unei imense părți a electoratului educat și informat, a clasei de mijloc, care se crede superioară întregii nații și exigențelor democrației și se plânge că oamenii politici nu sunt infinit mai buni decât restul cetățenilor, de parcă oamenii politici ar fi marțieni, nu concetățenii noștri. Și ei, absenteiștii, sunt, până la urmă, părtași la ascensiunea AUR.

Aceștia suntem însă, în proporție de aproape 70%, condamnați, dacă nu la fericire, la conviețuire, într-o Românie nu neapărat nor-ma-lă, dar incontestabil reală.

Comentarii 6

Emil - 12-10-2020

Liderii UDMR sunt onesti și patrioți, nu-și vând Ardealul ca românii.

Răspunde

LevSt. - 12-08-2020

Restrans la Romania si la aceste alegeri, stim cine a pierdut si cine a luat AUR-ul, mai interesanta mi se pare intrebarea daca -la nivel individual- orban chiar a pierdut, mai ales in contextul general (cu pandemia), parerea mea este ca demisia sa, este -pentru el insusi- o gura serioasa de oxigen, a inteles ca toate oalele se vor sparge in capul utimului pm, asa ca aceasta “infrangere”(in fata pesede, altfel tot ei conduc, cu alti aliati) a venit la tzanc, este cea mai buna scuza, plus ca individul are deja un post mult mai fara responsabilitati, pregatit…Desigur ca ar fi trebuit sa se retraga definitiv, asa fac presedintii, pm-ii si chiar alte functii inalte(sefi de servicii, etc.)-din tari real democratice-, cand pleaca sau sunt demisi, ies din politica, intra in practica particulara( ca advocati, dascali pe le vreo inalta scoala) sau -presedintii si pm-ii- se apuca sa scrie carti, sa tina conferinte motivationale( pe bani, ok) , dar nu se mai agata de functii publice(platite de contribuabil)…In originala democratie romaneasca, este invers, toti marii sefi, odata scosi(cumva) de pe functii, se lupta caineste tot pentru un post inalt, si -oricine stie- DOAR PENTRU A -SI MENTINE I M U N I T A T E A(!!!!!!!), pentru ca absolut toti se stiu a fi facut talharii serioase, de unde oricand pot fi saltati de un procuror onest si indraznet…Spre deosebire de orban, mult mai marele satrap, i-han, NU poate sa-si dea demisia, asa ca tocmai puntru acest motiv l-a numit interimar pe un general de armata, pentru a fi protejat in continuare, stiindu-se ca armata romana este plina de lasi si ca vor fi trup si suflet cu generalul lor, chiar daca piere patria… Si inca odata, aceiasi analogie, cu doi adjuncti care se dovedeste ca nu sunt buni, nu inseamna asta ca seful lor imediat este si mai tampit, sau criminal? Iar in acest caz, avem de 6 ori acest raspuns, i-han are 6 ani de sefie si tot atatia pm, devine evident ca -de fapt- el este adevaratul incurca-lume( mai bine-zis criminalul suprem si -deocamdata-cu imunitate), dar fiind sef suprem, sacrifica-unul dupa altul- pe subalternii idioti…

Răspunde

Tudor - 12-08-2020

Din păcate Barna a dus usr de la 22% la 15% pierzind 3 rinduri de alegeri ! Numai progres nu se poate numi asta !!!

Răspunde

LevSt. - 12-08-2020

"...Aritmetica arată că ne putem gândi la o coaliție alcătuită din patru partide - PNL, USR-PLUS, PMP, UDMR - care ar aduna 55-56% din mandate,...":____----____"Cum se constitue noul parlament? ...Ce se întâmplă dacă nu există niciun compromis?..."____----____imposibil, toti stiu ca ar pierde timp la ROSUL CIOLANULUI, asa ca , compromisul este insasi existenta lor.../// " Alegeri parlamentare 2020. Liderul PLUS, Dacian Ciolos: “Am votat pentru oameni noi in politica”(…)/// 2-Alegeri parlamentare 2020. Sorin Grindeanu: “Am votat pentru schimbare”(…)/// 3-Cat castiga, de fapt, lunar un parlamentar. Toate beneficiile financiare acordate de stat senatorilor si deputatilor (Duminica, 06 Decembrie 2020, ora 15:01) Cat castiga, de fapt, lunar un parlamentar. Toate beneficiile financiare acordate de stat senatorilor si deputatilor “…465 de parlamentari – deputati si senatori. Pentru indemnizatia lor statul cheltuieste nu mai putin de 92 de milioane de lei anual. Adica in jur de 18,5 milioane de euro. La aceasta suma se mai adauga si alte cheltuieli, cum ar fi cele cu cazarea in Bucuresti, cu diurna sau cu transportul…”___——___Corecta asertiune, mai sus doua exemple, doi fosti mari gangsteri politici, vorbesc despre oameni noi si schimbare, practic ei se refera la binecuvantarea (DOAR pentru ei)prin impamantenita Rotire a Cadrelor, asa ca indiferent pe cine votezi, nimic nu se va schimba(in bine, desigur), iar cheltuielile doar cu parlamentarii(per total, cel PUTIN 20 milioane euro/an) arata clar de ce are nevoie tara, anume de reducerea masiva a acestui clan de paraziti, adica la max. O SUTA, dar reduceri mari-si cu sens- in mai toata structura de stat a tarii, NUMAI ASA se pot salva zeci si zeci de milioane euro/anual (si investiti in cea ce este cu adevarat benefic pentru societate), si -in acelasi timp, se va reduce puterea de agregare mafiotica a respectivilor, fiind mult mai putini va fi mai greu sa-si gaseasca perechile, plus, societatea ii pota monitoriza mult mai eficient…Dar “Lasciate ogni speranza!”, alegerile sunt pe sfarsite , deja, si Rotirea Cadrelor -macar partial- executata, iar un alt aspect -in diabolica schema-este faptul ca marele papusar este insasi seful statului, acesta a avut toate sansele sa schimbe cu adevarat ceva, dar el s-a mafiotizat rapid si este reala parte a stabilimentului de gangsteri politici…

Răspunde

Cetățean responsabil - 12-07-2020

Ce ușor și repede puneți etichete. „după manevrele obscure care au dus la ascensiunea unui partid xenofob, naționalist, anti-european, primitiv - numai bun să ne facă de rușine în UE.” Niciodată nu ați fost în stare să explicați ce este rău în a fi naționalist. Cei din această Alianță nu s-au exprimat că sunt anti-europeni. Iar teama față de străini este firească. Nu vă înțeleg, vă exprimați adesea teama față de ruși dar în schimb dovediți o pasiune exagerată pentru tot ceea ce e străin ce vine din partea vestică a României. Vedeți Xenofobie versus Xenomanie. Fobie înseamnă teamă și nu ură. Sau aveți ură față de spații închise (claustrofobie)? Recunoaște că ești o persoană xenofobă (cu aversiune față de ruși). „XENOFÓB, -A, xenofobi, -e, , și (Persoană) care manifestă aversiune față de persoane de altă naționalitate sau față de alte popoare. – Din xénophobe. sursa: DEX '09 (2009) ”

Răspunde

Florin - 12-07-2020

Nu vad ce este asa ciudat cu ascensiunea AUR.O regula de baza pentru orice persoana cu un pic de cunostinte despre trecut.Vremuri de anxietate duc la ascensiunea radicalilor.Eram sigur ca extrema dreapta avea sa aiba succes.Totdeauna se intampla asa nu e prima si nici ultima data.Si nu suntem singuri.Extrema dreapta dupa un inceput mai poticnit va profita semnificativ de pe urma pandemiei.E adevarat pe moment partidele traditionale au evitat un colaps dar anxietatea si frica adusa de pandemie vor fi exploatate de extrema dreapta din plin.Nu cred eu ca AUR ne face de ras in Occident ca pana la urma mai de ras decat Ungaria si Polonia si chiar Austria nu prea e posibil.Doar daca o luam pe legionarism explicit am merge mai departe decat ele cu toate ca Ungaria nu e departe de Horthy.Dar e o regula vremuri de anxietate combinate cu un numar de morti mare totdeauna duc la ridicarea extremismului politic.Criza covid e o tripla criza una economica(recesiune) una umana(numarul mare de morti) si una politica(esecul actualului sistem in a preveni asa ceva).E prea tarziu sa ne intoarcem la decembrie 2019 si extremismul politic o sa revina in forta.Sa vedem cati raman in viata in 2030.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22