Mihailesti

Rodica Culcer 09.06.2004

De același autor

Ca un fulger care ilumineaza brusc peisajul, explozia de la Mihailesti ne-a aratat pentru o clipa dimensiunile dezastrului in care a ajuns Romania. In mod normal, natiunea ar trebui sa se cutremure de ceea ce a vazut, dar natiunea e inca mioritica.
Primul nivel al analizei ne arata o tara in care nimeni nu respecta nici o regula. Stiam acest lucru, dar poate nu ne dadeam seama ce consecinte tragice poate avea nesocotirea legilor si neglijenta, celebrul "merge si asa!" al Anei Blandiana. Pentru transportul substantelor chimice potential periculoase, cum este azotatul de amoniu, exista reguli stricte, care nu au fost respectate in cazul transportului de la combinatul Doljchim catre societatea din Piatra Neamt. Nici soferul nu era instruit potrivit normelor, nici camionul nu era adecvat substantei transportate. La Doljchim, numai cabina TIR-ului a fost inregistrata, nu si remorca. Angajatii combinatului au inchis ochii ca sa-si vanda marfa. Exista destule elemente ca sa tragem concluzia ca toate firmele implicate faceau parte dintr-o mafie locala, pentru care reglementarile in vigoare nu constituie niciodata o problema.

Ministerul Transporturilor este si el vinovat, cel putin moral, pentru ca nu a instituit un regim de control strict al transporturilor de produse chimice si al autorizarilor. Ca sa nu mai vorbim de starea dezastruoasa a soselelor pe care se desfasoara aceste transporturi. Incompetenta ministrului Transporturilor, Miron Mitrea, s-a vazut cat se poate de clar cand, imediat dupa accident, a avut o reactie de secretar de partid de pe vremuri: a conceput un ordin prin care interzicea transportul substantelor periculoase noaptea si pe timpul weekend-ului. Cu alte cuvinte, ministrul voia sa se asigure ca eventualele accidente vor avea loc in miezul zilei, cand soselele sunt aglomerate si oamenii se afla la camp si astfel numarul victimelor poate fi maximum! Din fericire, ministrul a fost determinat ulterior sa renunte la acest ordin. Tot in spiritul activismului de partid de altadata, atat Miron Mitrea cat si Gabriel Oprea au stat ore intregi in ploaie la Mihailesti doar ca sa se asigure ca asfaltarea drumului va fi reluata prompt, de parca aceea ar fi fost prioritatea momentului. Asa a fost expediata in cateva ore o ancheta care ar fi trebuit sa dureze mai multe zile si au fost lasate pe camp bucati din trupurile victimelor. Ele au fost filmate si fotografiate de presa zile in sir dupa producerea evenimentului.

Stiam, desigur, ca avem un guvern incompetent, dar nu ne imaginam ca ministrii sai sunt atat de lipsiti de umanitate. Macar de dragul imaginii proprii ar fi trebuit sa se comporte altfel. Dar ministrul de Interne, Ioan Rus, a considerat ca este mai important sa-si continue campania electorala la Cluj, decat sa faca un drum de cateva ore la Mihailesti, unde au murit membri ai echipei de pompieri. Poate ca ar fi trebuit sa se ocupe ministrul si de nivelul de instruire al pompierilor, care se pare ca au facut unele greseli la Mihailesti. Pentru PSD-isti insa lupta pentru putere este ratiunea lor de a fi.

Recordul de detasare fata de drama de la Mihailesti le apartine totusi primului-ministru si presedintelui. Amandoi s-au aratat mai degraba enervati decat adanc miscati, iar presedintele s-a si repezit sa se pronunte asupra vinovatilor inainte de incheierea anchetei: soferul care a dus camionul in sant ar fi, potrivit parintelui natiunii, principalul vinovat. Iar primul ministru a mai gasit un prilej pentru a lansa o remarca aroganta si golaneasca de tipul "sa-mi numere ouale". Intrebat de ziaristi ce se va intampla cu cei vinovati de astfel de accidente in viitor, Adrian Nastase a spus: "O sa-i impuscam si o sa-i aducem la televiziune!". Si cand te gandesti ca acesta este omul pe care PSD vrea sa ni-l impuna ca presedinte.

Penibilitatea guvernului nu putea sa iasa atat de bine in evidenta fara concursul procurorilor: dupa toate standardele enuntate de criminalisti recunoscuti, ancheta a fost facuta in graba si procedurile nu au fost respectate. Abia la doua zile dupa producerea accidentului, ca urmare a scandalului de presa, ministrul Justitiei a schimbat echipa de procurori, pe care a lasat-o insa sub conducerea aceluiasi Marcel Sampetru. Pe campul de la Mihailesti s-a aratat stupefiat de neregulile constatate. I-a trecut insa rapid, caci a doua zi declara senin ca procurorii nu au gresit cu nimic. Guvernul si-a cerut totusi scuze pentru ca s-a grabit sa astupe craterul creat de explozie. In aceeasi seara, procurorul general Ilie Botos confirma faptul ca ancheta nu a respectat procedurile, dar, ajuns sambata la fata locului, se razgandeste si declara ca prelungirea anchetei nu ar fi schimbat cu nimic rezultatul. Este greu insa sa disimulezi cu astfel de declaratii dispretul cu care au fost tratate victimele accidentului.

Daca mai era nevoie, explozia de la Mihailesti a radiografiat cu precizie atat incompetenta, cat si lipsa de umanitate a guvernantilor si a procurorilor. Ea ar trebui sa fie un semn ca lucrurile nu mai trebuie lasate sa continue asa. Ca tara se duce de rapa pe mana unor iresponsabili fara nici un Dumnezeu, pusi numai pe capatuiala.
In orice tara cu o democratie avansata, in orice stat de drept, un caz similar ar zgudui viata publica si ar determina chiar schimbari politice. La noi insa, "ajutate" de guvern cu cateva zeci de milioane, familiile victimelor se vor resemna probabil mioritic si vor da vina pe soarta. Restul populatiei va ridica din umeri fara sa mai incerce sa-si explice gustul amar lasat de toata aceasta poveste trista si revoltatoare. Guvernantii, mafiotii si procurorii vor ramane pe pozitii. Si tragedia de la Mihailesti se va repeta.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22