Minerit, cinism și minciuni

Deocamdată este liniște în Valea Jiului, deși anunțul guvernului privind alocarea a 11 milioane de lei pentru plata restanțelor salariale nu rezolvă decât o problemă punctuală, nicidecum chestiunile de fon

Rodica Culcer 02.03.2021

De același autor

Televiziunile „de știri” au mediatizat show-ul senatoarei Șoșoacă în Valea Jiului și nu s-au obosit să-i demonteze minciunile rostite cu cinism. Poate pentru că această operațiune ar fi necesitat prezentarea unor adevăruri incomode pentru toți guvernanții, și anume că doar prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, le-a spus minerilor că nu există viitor pentru cărbune în UE și că nimeni la București nu s-a gândit la o alternativă viabilă pentru Valea Jiului.

Deveniți aproape dependenți de minciuni după treizeci de ani de dominație PSD, minerii s-au lăsat cu ușurință mințiți din nou de Diana Șoșoacă, aceasta spunându-le că în UE se redeschid minele și acuzând guvernul că distruge poporul. Lăudată de Sputnik pentru „curajul” ei, senatoarea fostă AUR are și ea nevoie de minciuni pentru a crea haos și a se promova. De fapt, abia încep problemele generate de ascensiunea AUR, partid care omagiază legionarismul și aduce în parlament nu numai personajul mincinos și agresiv Diana Șoșoacă, ci și personaje ca Francisc Tobă, acuzat că a tras în oameni în Decembrie 1989, sau naționaliști xenofobi primitivi, ca generalul Chelaru și nu numai el. Nici societatea, nici coaliția de guvernare nu par însă pregătite pentru acest asalt al vechilor securiști care nu au dispărut niciodată din culisele politicii. Doar Vasile Dâncu pare în largul lui.

Și totuși, în UE, minele de cărbuni se închid: în Spania au dispărut aproape complet; Grecia se pregătește să închidă minele de lignit; iar Germania are un plan de renunțare la cărbuni până în 2038. Doar la noi, ministrul energiei, Virgil Popescu, la fel ca Ludovic Orban, evită orice afirmație tranșantă în acest sens și povestește basme despre companii „viabile”, care vor funcționa cu gaze naturale, deși nu s-a construit nicio centrală nouă pe gaze. Ei uită să spună însă că și acestea sunt doar o soluție de tranziție, pentru că România a aderat la programul UE de eliminare a mineritului pe cărbuni până în 2030 și a centralelor pe gaze naturale până în 2050. Totuși, niciun guvern nu a făcut nimic pentru a pregăti tranziția. Orban și Popescu spun că se lucrează la un astfel de plan, deși PNL se află la guvernare din octombrie 2019. Ministrul Popescu laudă, în schimb, performanțele Complexului Energetic Oltenia (CEO) , împreună cu Dan Vâlceanu, deputat PNL de Gorj cu interese economice legate de CEO. Doar profesorul Petrișor Peiu atrage atenția că ajutorul de stat acordat de guvern CEO are toate șansele să fie declarat și el ilegal, exact ca ajutorul acordat de guvernul PSD către Complexul Energetic Hunedoara. Și nimeni nu îl întreabă cât de realistă este promisiunea înființării unei noi companii „mai curate și mai uscate”, deși modelul a eșuat la Complexul Energetic Hunedoara, care și-a lăsat miliardele de lei datorie în grija defunctei Companii Naționale a Huilei doar pentru a acumula propriile datorii de două miliarde de lei la toate fondurile de stat, ajungând să nu-și mai poată plăti angajații.

Superficialitatea și lașitatea actualilor guvernanți riscă să agraveze problemele structurale vechi, tipice pentru un fief al PSD și al PRM (partid căruia i-a aparținut și Miron Cozma), folosit de cele mai retrograde forțe din politica românească, succesoare ale detașamentelor de securiști implantate acolo după protestele minerilor din 1977. Minerii au fost folosiți pe post de trupe de șoc trimise la București împotriva celor care voiau o schimbare autentică după 1989; ca electorat captiv; și ca spațiu de sifonare a banului public, prin subvenții și ajutoare care ajungeau în buzunarele clientelei mafiote.

Incapabile să disloce PSD și PRM din Valea Jiului, guvernele CDR, PDL sau PNL s-au ținut la distanță. Și-au însușit însă strategia PSD de a aproba tot ce a cerut Bruxelles-ul și de a face acasă cu totul altceva: psd-iștii au pompat bani, fie și ilegal, iar pnl-iștii au ignorat problemele, văzându-și de interesele proprii din Gorj, de pildă. Iar AUR a identificat în Valea Jiului o zonă propice exercitării demagogiei iresponsabile. Ca să-și mascheze impotența, guvernanții invocă acum fondul pentru o tranziție justă, din care România va încasa 4,4 miliarde de euro pentru proiecte economice care promovează cercetarea și inovarea, și recalificarea forței de muncă în zonele foste miniere. Rectorul Universității din Petroșani chiar crede că Valea Jiului poate deveni o nouă Silicon Valley! Dar cine cunoaște Gorjul și Hunedoara, județe „roșii”, subdezvoltate, subeducate și izolate, rămâne sceptic cu privire la aceste promisiuni fantasmagorice. Primarul din Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi, care s-a dus la Bruxelles și a semnat planul verde al UE, dă un exemplu încurajator. O mână de primari luminați nu vor schimba însă țara.

În concluzie, drama Văii Jiului este rezultatul dominației psd-iste, care a adus sărăcie și lipsă de perspective din Teleorman până în Vaslui, izgonindu-i pe tinerii care știu și vor să muncească inteligent și profitabil, doar pentru a lăsa mână liberă rețelelor politico-mafiote dependente de corupție și înapoiere. Din păcate, PNL, nici singur la guvernare, nici în coaliție, nu pare capabil să desființeze moștenirea psd-istă din economie și din administrație. Evită subiectele dificile, ocolește adevărul, cum o face și în cazul salarizării bugetarilor și al pensiilor, și este prea profund legat de propria clientelă pentru a lansa reforme de fond. În acest timp, Șoșoacă mută și câștigă. Noroc bun! //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22