De același autor
Toate acestea insa nu sunt decat premise necesare, dar nu si suficiente pentru relansarea PNTCD. Urmeaza o lunga batalie interna pentru curatarea partidului de lideri necorespunzatori la nivel local, o batalie in care noul sau lider se angajeaza explicit.
Nu este insa singura batalie pe care va trebui s-o dea Gheorghe Ciuhandu. Sosit in ceasul al doisprezecelea, el va trebui sa salveze statutul PNTCD de unic reprezentant legitim al crestin-democratiei europene in Romania. Afiliat de Corneliu Coposu la miscarea crestin-democrata internationala inca din 1987, partidul se vede astazi concurat din mai multe directii, caci Partidul Popular European este unul din cele mai puternice in Parlamentul de la Strasbourg. In perspectiva integrarii europene, afilierea la aceasta forta politica poate fi prin ea insasi aducatoare de avantaje si putere. Asa se face ca, dupa ce a lovit PNTCD fara mila in 2000, Emil Constantinescu s-a gandit sa-i faca si o concurenta neloiala cu Actiunea Populara, pe care a botezat-o crestin-democrata. Tot crestin-democrat s-a descoperit a fi si Gigi Becali cu Partidul Noua Generatie. Pana si PUR, definit ca social-liberal, cocheta la un moment dat cu crestin-democratia. Trezite la realitate de alegerile locale din iunie, AP, PNTCD si PNG au incercat fara succes sa exploreze posibilitatea unei aliante sau federatii pe coordonate doctrinare.
Simtind pericolul diluarii mesajului si identitatii PNTCD, Gheorghe Ciuhandu cere reunificarea crestin-democrata in jurul partidului sau. In fond, si unificarea liberala s-a facut tot in cadrul PNL, nu prin federatii si aliante. Micile partide cu veleitati europene sunt insa o problema mai mica pentru Gheorghe Ciuhandu decat proiectul imaginat de Valeriu Stoica. Fuziunea PD-PNL propusa de fostul ministru al Justitiei viza tocmai crearea unui partid popular, capabil sa se afilieze la PPE. Cum Alianta D.A. are sanse mult mai mari de succes la alegerile generale din noiembrie decat PNTCD, ea este mai tentanta si pentru PPE decat un partid decimat de propriile rivalitati si resentimente, care abia a traversat desertul. De altfel, D.A. nici nu prea ar avea unde sa se afilieze in momentul aderarii la UE: PD si PNL ar fi in situatia absurda de a fi aliate la guvernare, dar membre ale unor grupuri parlamentare diferite la Strasbourg! PPE ramane singura solutie, dar PNTCD incurca socotelile. Din aceasta perspectiva, Alianta nu are nici un interes in reusita taranistilor, desi acestia ar putea sa-i fie un partener de guvernare onorabil in cazul unui succes in alegeri.
Iata de ce atingerea pragului de 5% din voturi care permite intrarea in Parlament este esentiala pentru taranisti, iar Gheorghe Ciuhandu are de indeplinit o misiune imposibila. Timpul este scurt pana la alegeri, partidul - o ruina, resursele reduse si electoratul sceptic. Pentru a-l recuceri, PNTCD va trebui sa demonstreze ca este cu adevarat ceea ce se pretinde: un partid crestin-democrat autentic. Va trebui sa fie serios si convingator, pentru ca nu poate conta pe votul de protest. Pare de domeniul science fiction in tara in care nimeni nu are convingeri ferme, social-democratii sunt comunisti resapati, iar liberalilor le este frica sa fie liberali.
Pe de alta parte, insa, crestin-democratia autentica merita o sansa, inainte de a fi compromisa de calculele celor care au substituit pragmatismul si oportunismul idealurilor politice. Pentru PNTCD, crestin-democratia este asadar nu numai o provocare, ci si singura salvare posibila.