Monica off the record

Rodica Culcer 03.11.2006

De același autor

 S-a intamplat si la case mai mari: George W. Bush s-a trezit barfindu-i pe ziaristii incomozi in fata unui microfon deschis si caracterizandu-l pe cel mai dur dintre ei drept "mare ticalos" ( bastard big time); fostul premier britanic John Major a vorbit si el sincer despre cativa dintre colegii lui de partid, pe care i-a facut "ticalosi" (bastards, din nou!), uitand ca prin incapere se plimba o camera de televiziune care filmeaza imagini pentru ilustratie. Iata ca acum se intampla si la noi: cineva, intr-o redactie de televiziune a avut ideea sa asculte ce s-a filmat "pe ambianta" si a dat de o interesanta discutie purtata de ministrul Justitiei, Monica Macovei, si consilierul prezidential Stefan Deaconu. Cei doi au fost imprudenti si nu au nici un drept sa se planga: nici un ziarist care descopera o astfel de inregistrare nu o poate trece sub tacere, iar persoanele publice trebuie sa-si controleze fiecare gest si fiecare silaba in aparitiile lor publice. Aceste reguli elementare fiind amintite, merita sa vedem ce a spus totusi Monica Macovei off the record. Ei bine - surpriza! - nimic altceva decat a spus cu obstinatie si on the record. Vocabularul a fost diferit: probabil ca in public nu ar fi folosit cuvinte ca "porcarii", "facaturi" sau "c...t", si nu l-ar fi facut pe Radu Stroe "mincinos". Dar esenta conversatiei si motivele supararii ministrului Justitiei erau deja cunoscute publicului din pozitiile exprimate anterior pe tema avizului CSAT pentru legile sigurantei si a candidaturii sale pentru functia de comisar european. Stiam, de pilda, ca ministrul Justitiei considera ca, potrivit legii, proiectele legilor sigurantei nationale ar fi trebuit avizate de CSAT inainte sa fie aprobate de guvern. Premierul a contrazis-o vehement pe aceasta tema si a aprobat documentele fara a astepta avizul forului condus de Traian Basescu. De asemenea, stiam ca Monica Macovei nu si-a trimis CV-ul in vederea selectarii unui candidat pentru Bruxelles, considerand ca toate informatiile despre ea sunt deja publice, pe site-ul Ministerului Justitiei. Ce nu stiam insa este modul in care se desfasoara sedintele de guvern. Din acest punct de vedere, conversatia buclucasa este destul de instructiva.

Daca Monica Macovei are dreptate, atunci hotararile nu se iau intotdeauna in litera si in spiritul legii, ci potrivit intereselor de moment:

 M.M.:  "Bai, deci sunt niste porcarii acolo. Radu Stroe citea art. 10 fara ultimele cuvinte «numai dupa avizul». Eu am inceput sa urlu. Marius Oprea facea numai porcarii. Ii dadea articolul premierului... Mai, deci facaturi din astea...

 St.D.:...Oricum, vor trebui sa treaca pe la noi spre...

 M.M.:  Pai le-au trimis, dar problema e ca ti le-au trimis deja aprobate... Ca se faceau de c...t ca tot declara de nu stiu  cat timp ca vor fi aprobate in guvern." 

 Asadar, pentru a salva imaginea guvernului, care intarziase deja proiectele de legi, si pentru a mai face un gest de fronda fata de presedinte, premierul si colaboratorii sai ar fi hotarat sa elimine etapa avizarii  CSAT. Dincolo de chestiunea procedurala in sine, logica actiunii este periculoasa, pentru ca deciziile guvernantilor sunt toate de interes national si nu trebuie subordonate conflictelor dintre palate si orgoliilor de politician. Or, se pare ca la ora actuala toate actiunile guvernamentale sunt calauzite de aceasta logica a confruntarii si frondei antiprezidentiale. Nu este de mirare ca si la Cotroceni se aplica o logica similara, in sens invers.

 Tot din discutia surprinsa de camera indiscreta intelegem si de ce este atacata neincetat Monica Macovei: pentru ca nu se sfieste sa spuna (chiar sa urle, dupa propria ei descriere) ca imparatul e gol, ca legea nu este respectata, sau ca reforma nu se face si coruptia nu poate fi combatuta eficient, ca legea  ANI nu mai are nici un rost dupa ce inspectorii Agentiei si-au pierdut toata puterea etc. Mai mult, pentru ca nu se lasa intimidata de atacurile imunde la adresa ei din partea PC, care nu au scandalizat niciodata CNC. Coalitia era sa se rupa din cauza motiunii initiate de PC impotriva lui Markó Béla, dar nu si din cauza sabotarii legii ANI de catre PC si UDMR, si cu atat mai putin ca urmare a atacurilor PC la adresa ministrului Justitiei. Nu intamplator aceste atacuri au coincis cu perioada premergatoare desemnarii candidatului la functia de comisar european, functie pe care Monica Macovei si-o dorea si pentru care era dorita de Comisia Europeana. Tot din inregistrarea video ni se sugereaza o explicatie pentru faptul ca aceste atacuri au fost tolerate, desi societatea civila i-a cerut explicit premierului sa ia pozitie fata de ele si s-o desemneze pe doamna Macovei drept candidat pentru Bruxelles.

 Theodor Stolojan:  "Monica, imi pare rau de toate porcariile astea declansate de domnul Voiculescu.

 M.M.:  Impreuna cu... Asa stiu. Au decis impreuna sa faca asta."

 Cine sa fi fost complicele al carui nume a fost evitat ? Cumva primul ministru? Nu stim, dar stim ca Dan Voiculescu a declarat public ca PC ramane in coalitie doar pentru a-l ajuta pe Calin Popescu Tariceanu. Sa fi fost incercarile de discreditare a Monicai Macovei una din formele agreate de ajutor? Nu putem sti, dar nici nu putem sa ignoram aceasta ipoteza, daca punem cap la cap conversatia  off the record, atacurile PC si aversiunea prost mascata a premierului fata de ministrul Justitiei. Iata, asadar, cum, gratie unui ziarist mai curios, am ajuns sa stim mai multe despre mecanismele actuale ale politicii romanesti. Din pacate, nu le stim numai noi, ci si Comisia Europeana.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22