nerușinare.gov.ro

Președintele Iohannis și premierul Florin Câțu par să fie singurii români care s-au „programat” fără probleme pentru a doua etapă a vaccinării anti-COVID.

Rodica Culcer 19.01.2021

De același autor

În procesul spălării pe creier prin televiziuni, bicepșii președintelui au devenit un subiect mai important decât sincopele din programarea cetățenilor de rând sau viciile de fond ale strategiei naționale de vaccinare.

Potrivit ukazului prezidențial și guvernamental, campania de vaccinare trebuie să fie, de fapt, în primul rând, una de imagine. Cum altfel să înțelegem ușurința cu care premierul Florin Câțu declara duminică dimineață, după toate problemele înregistrate în procesul de programare, că „programările merg bine”. Dacă primul finanțist al țării făcea un calcul elementar bazat pe statistica prezentată de STS privind programările realizate până sâmbătă la ora 20:00, socotind câte persoane peste 65 de ani reprezintă 52,6% din cele 305.562 de programări (din cele 364.800 de sloturi disponibile) și apoi raportând numărul obținut la totalul populației din această categorie de vârstă (peste 3.664.411 persoane la 1 ianuarie 2020), ar fi obținut impresionantul procent de 4,69%. Deci, când se va termina vaccinarea vârstnicilor dacă programarea merge în acest ritm? Pentru a-l trezi definitiv la realitate pe premier, platforma națională de vaccinare s-a blocat din nou luni dimineața.

Deficiențele tehnice nu sunt singurele responsabile pentru accesul redus al vârstnicilor la programarea pentru vaccinarea anti-COVID. Tot din statistica STS de duminică rezultă că 30,59 % din programări sunt reprezentate de angajatori, adică de cei care îi programează pe lucrătorii din domenii esențiale, în care guvernul Orban, când a elaborat strategia națională de vaccinare, și președintele Iohannis, când a aprobat-o în CNAS, au inclus Parlamentul, guvernul și mai toate ministerele, împreună cu varii companii publice și private, deși același document preciza că mortalitatea în rândul celor de peste 65 de ani este de 83%. Iată însă că pentru PNL și pentru președinte, „esențialii” s-au dovedit mai importanți decât cei vulnerabili, ceea ce dezvăluie caracterul profund imoral al strategiei sus- menționate. Acum se vede concret cum „esențialii” parazitează practic etapa a II-a, făcând ca, în condițiile livrării lente a vaccinului, despre care, evident, guvernanții știau, vârstnicii și bolnavii cronic să fie marginalizați. Programarea se face de-a valma pentru vulnerabili și esențiali, fiind un fel de cursă pe principiul „scapă cine poate” și cine are noroc. Interesant este că în prima zi, medicii au realizat doar 4,29% din programări.

Cum putem deci să evităm concluzia că pentru guvernul Orban și pentru președintele Iohannis important a fost, de fapt, să se includă pe ei și clientela lor într-o etapă prioritară, chiar dacă diminuau astfel șansele celor cu adevărat vulnerabili de a fi imunizați cu prioritate. Societatea civilă și mass-media au reacționat inițial, în noiembrie, când s-a aflat, mult înainte de redactarea strategiei, că ministerele făceau liste cu angajații doritori să se vaccineze, deși recomandările OMS și ale Comisiei Europene erau ca prioritare să fie categoriile vulnerabile din punct de vedere medical, și anume vârstnicii și bolnavii cronic. După această primă reacție însă nu a mai urmat nimic, iar guvernul Orban a făcut ce știa mai bine, adică și-a făcut parte sieși și clientelei.

În vâltoarea pandemiei și a alegerilor, nimeni nu a mai făcut un bilanț obiectiv al guvernului Orban, mulțumindu-se să repete clișeul cu dificultățile pandemiei și neglijând faptul că mult lăudatul ministru Tătaru nu a rezolvat nici problemele din spitale, unde incendiile au izbucnit într-un ritm îngrijorător, a ignorat flagelul infecțiilor nosocomiale, ale căror victime sigure au fost mai mulți pacienți internați cu COVID, inclusiv cei cinci decedați în spitalul militar mobil ROL2 de la Otopeni, inaugurat cu fast de Klaus Iohannis și, în sfârșit, a lăsat în plata Domnului asigurarea bazei legale pentru decontarea costurilor amenajării centrelor de vaccinare. Astfel, baza legală pentru această operațiune esențială a apărut abia pe 15 ianuarie, adică exact în ziua când debuta etapa a II-a. Cearta premergătoare dintre primarul Clujului, Emil Boc, și ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, nu are nici o legătură cu această problemă, ci (scrie presa) mai degrabă cu supărarea domnului Boc privind demiterea unui amic de la conducerea unui spital clujean. Ea se înscrie totodată și în contextul luptei pentru putere din interiorul PNL, despre care am scris în numărul trecut și vom mai scrie probabil multă vreme după atacul brutal al lui Rareș Bogdan la adresa lui Ludovic Orban.

Revenind la lucrurile cu adevărat importante, amintim că marea majoritate a țărilor europene au aplicat criteriile OMS și CE, stabilind chiar o ordine descrescătoare a programării grupurilor prioritare în funcție de vârstă, începând cu cei în vârstă de 90 de ani, ceea ce a evitat haosul de la noi. Fie că ne place, fie că nu, Traian Băsescu are dreptate atunci când declară actuala campanie „o brambureală” și cere un sistem centralizat. Este însă prea târziu, iar politicienii tac. Premierul Câțu nu poate însă fugi de răspundere, pentru că lui i se subordonează Comitetul Național pentru Campania de Vaccinare. Să fie el însă mai interesat de promovarea sa în cadru PNL pentru a-i lua locul lui Orban, dacă tot îl susține Rareș Bogdan, decât de sănătatea populației? În tot cazul, pare exclusiv preocupat de imaginea sa publică. Astfel, lupta contra pandemiei este lăsată pe umerii cetățeanului individual, care trebuie să se descurce cum va putea cu sfânta mare nerușinare a celor care îl guvernează. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22