O afacere dubioasă

Rodica Culcer 25.08.2009

De același autor

„Sunt eu oare păzitorul fratelui meu?“ – dramatica întrebare biblică a fost preluată, în registre diferite, de fraţii Traian şi Mircea Băsescu: primul se întreabă cum să se apere de fratele său, ale cărui afaceri au provocat un scandal de presă în plin sezon electoral, iar cel de-al doilea se întreabă de ce nu are dreptul să facă şi el afaceri în această ţară, în nume privat.

Drama s-a declanşat odată ce ziarul Bursa şi Antena 3 au pornit un nou asalt asupra preşedintelui, dezvăluind legăturile fratelui său cu câţiva oameni de afaceri din zona comerţului cu echipamente militare. Mai concret, Mircea Băsescu deţinea 30% din acţiunile firmei Desintco, acronim pentru „defense, security, intelligence“, având ca obiect de activitate consultanţa, managementul şi intermedierea. Ceilalţi acţionari sunt oamenii de afaceri Romeo Oiţă şi Cristian Geamănu, cu state vechi şi conexiuni solide în domeniul afacerilor din domeniul militar şi de securitate, generalul în rezervă Ion Eftimie Sandu, locţiitor al şefului Departamentului de Armament din Ministerul Apărării, şi fiica de 21 de ani a lui Aurel Cazacu, director în Ministerul Economiei şi fost şef al Romtehnica şi preşedinte Romarm. Pornind de la aceste dezvăluiri, trusturile de presă ale mogulilor l-au acuzat pe Traian Băsescu nu numai de conflict de interese în calitatea sa de preşedinte al CSAT, for care aprobă planurile de achiziţii ale armatei, ci chiar de legături cu organizaţii teroriste.

Se cuvine, în acest caz spinos, să despărţim atacurile duşmanilor preşedintelui şi speculaţiile ziariştilor – nevinovate sau nu – de fapte, pentru a putea decide pe baza unei analize critice proprii care ar putea fi vina preşedintelui. Întrebarea esenţială este cea dintotdeauna: „ce a ştiut preşedintele şi când a aflat“. Stim că domnul Băsescu s-a arătat neplăcut surprins de situaţia creată – „mă afectează ca om“ -, şi-a exprimat public regretele pentru prezenţa fratelui său în acţionariatul „unei firme cu activităţi legate de domeniul militar“ şi i-a cerut acestuia „să se retragă imediat din respectiva firmă“. Este vorba însă doar de declaraţii, pe care le putem crede sau nu. Un lucru este totuşi cert: Traian Băsescu ar trebui să fie complet inconştient şi lipsit de inteligenţă ca, ştiind bine că este vânat de adversari puternici, să fi tolerat asocierea fratelui său în firma Desintco.

Dacă acceptăm ipoteza că preşedintele nu a ştiut, căci este greu să acceptăm ipoteza că este prost, atunci ne întrebăm de ce nu a fost informat de serviciile de informaţii, care sunt totuşi la curent cu tot ce mişcă în domeniul industriei şi comerţului cu echipamente militare şi de securitate. Să fi fost preşedintele „lucrat“ de serviciile de informaţii ale armatei? În lipsă de probe solide, această teorie rămâne o pură speculaţie, deşi suspiciunile nu pot fi înlăturate.

Indiferent de asigurările prezidenţiale, afacerea prezintă numeroase neclarităţi, generate de persoana lui Mircea Băsescu: acesta a declarat mai întîi că ar fi refuzat asocierea; apoi că a semnat pentru altă firmă – Exhibition Aircraft Defense Security. Titlul firmei s-a schimbat, pentru că ar fi generat acronimul derutant de EADS, nu însă şi obiectul ei de activitate. Pe de altă parte, domnul Mircea Băsescu a participat la Naval Defense Exhibition, organizată de Cristian Geamănu şi Romeo Oiţă la Constanţa între 14–16 august, în timp ce preşedintele, prudent şi atipic totodată, a preferat să se ducă la Mânăstirea Tismana, deşi nu ratase niciodată festivităţile organizate la Constanţa de Ziua Marinei.

Cu certitudine Traian Băsescu ştia bine cine sunt acţionarii Desintco, tocmai de aceea este greu de crezut că şi-ar fi dorit o asociere cu ei. Cristian Geamănu şi Romeo Oiţă susţin că-l cunosc pe „nea Mircea“ din 1986, iar domnul Geamănu aminteşte că a derulat investiţii importante în portul Agigea când Traian Băsescu era ministrul Transporturilor. Până aici, nimic grav. Imprudent, Cristian Geamănu mai afirmă însă că „am făcut firma pentru a derula programe de offset în Dobrogea“ – ceea ce ne trezeşte suspiciuni privind un posibil trafic de influenţă în vederea obţinerii unor contracte cu statul.

Suspiciuni mai serioase generează însă afirmaţia lui Aurel Cazacu potrivit căreia fratele preşedintelui a fost cooptat pentru a deschide uşile la Cotroceni. Gafă sau declaraţie menită să-l compromită pe şeful statului? Domnul Cazacu este un personaj controversat, despre care presa a scris că este cercetat de DNA în legătură cu afacerile derulate prin Romtehnica şi Romarm, şi că Direcţia de Siguranţă Militară ar fi identificat în jurul său activităţi ale serviciilor de spionaj ruseşti. Ce căuta el atunci pe postul de director general al Direcţiei Generale Industria de Apărare şi Probleme Speciale în ministerul condus de Adriean Videanu? – iată o întrebare dificilă pentru ministrul Economiei. Demiterea tardivă a domnului Cazacu nu rezolvă nimic, iar domnul Videanu nu părea deloc în apele lui la conferinţa de presă de vineri. Degeaba se laudă atât el, cât şi Emil Boc că Desintco nu a încheiat nici un contract cu statul, căci firma abia a fost înregistrată la Registrul Comerţului şi nu şi-a început activitatea. Poate tocmai de aceea scandalul a izbucnit acum, înainte ca preşedintele să fi prins de veste de asocierile imprudente ale fratelui său. În tot cazul, gradul de asociere a guvernului cu asemenea personaje problematice trebuie clarificat imediat.

Stim desigur că lumea afacerilor cu echipamente militare şi armament este populată cu asemenea personaje dubioase, despre care, în anumite cercuri şi la un anumit nivel ierarhic, se ştie totul. Drept urmare, decizia celor informaţi de a face publice unele date din acest univers are întotdeauna în vedere atingerea unor obiective politice şi/sau economice. Nu are nimeni, sper, naivitatea să-şi imagineze că marile dezvăluiri apar în presă altfel. Nu-i putem deci nominaliza pe cei care au declanşat din culise scandalul legat de Mircea Băsescu şi Desintco, dar ştim că adversarii lui Traian Băsescu sunt cei care-l susţin şi profită de el.

Miza electorală impune prudenţă extremă în interpretarea faptelor, mai ales că scandalul „dezvăluirilor“ este abia la început, după cum ne-au avertizat Cozmin Guşă şi Sorin Roşca Stănescu.

Deocamdată, preşedintele Băsescu pare să fi fost luat prin surprindere de acest atac de o virulenţă extremă, care i-ar putea pune în pericol candidatura la un al doilea mandat prezidenţial. Poziţia sa a fost oscilantă, între dezavuarea corectă a fratelui şi tentativa – omenească - de a-l scuza. Replica sa şi a aliaţilor săi va trebui să fie însă mult mai convingătoare în zilele ce vin, pentru că războiul murdar declanşat împotriva lui Traian Băsescu se va da, ca niciodată până acum, pe viaţă şi pe moarte. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22