De același autor
Este cazul să o spunem de la bun început: un partid de blatiști nu poate fi un partid de luptători și cu atât mai puțin va putea lupta cu partidul cu care a făcut cele mai multe blaturi. În concluzie, PNL, care timp de zece ani a pactizat cu dușmanul declarat al liberalismului, și anume cu PSD, nu va putea niciodată deveni, în formula sa actuală, un adversar redutabil și autentic al acestuia din urmă, oricâte declarații oficiale ar face liderii PNL. Drept dovadă, Capitala a fost predată la cheie PSD, la 26 de ani de la devastarea sediului PNL de către minerii domnului Iliescu, în timpul mineriadei din 13-15 iunie, desăvârșind procesul început cu cumpărarea PNL-iștilor de către Dinu Patriciu și continuat, prin marionetele Tăriceanu și Crin Antonescu, cu vânzarea partidului către consorțiul PSD-Dan Voiculescu.
Am recurs la limbajul popular, inspirat din football, unde „blat“ înseamnă vinderea meciurilor către adversar, de regulă prin non-combat. La București, însă, PNL a reușit să-și marcheze și trei autogoluri prin candidaturile succesive ale domnilor Bușoi, Orban și Marian Munteanu. Cine răspunde astăzi pentru alegerea catastrofală a acestuia din urmă, despre care acum presa și unele personalități care l-au cunoscut susțin că a semnat un angajament cu Securitatea pe când era student? Doamna Gorghiu, cumva, care radia în seara când i-a anunțat candidatura? S-ar cuveni, dar să nu ne așteptăm la gesturi atipice pentru liberali. Lipsa de caracter a conducerii liberale s-a manifestat nu numai în noaptea alegerilor, când cei doi neuroni ai partidului, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, l-au lăsat pe Cătălin Predoiu să deconteze singur un eșec colectiv, ci și în conferința de presă în care au încercat să demonstreze că pierderea alegerilor locale este de fapt un rezultat „istoric“, pentru că PNL s-a clasat cu doar 6% sub scorul PSD. Cu alte cuvinte, doar liderii de la București au ratat, în timp ce conducerea centrală ar fi înregistrat un succes major, chiar dacă a pierdut competiția cu un partid decimat de DNA! Doar atât a putut „marele PNL“, cu toate forțele reunite ale PNL și PDL: să piardă.
De ochii lumii, doamna Gorghiu s-a declarat dezamăgită de rezultatele din București, dar cuvintele ei sunau fals, motiv pentru care s-a simțit obligată să le întărească a doua zi, când, sprințară și cu zâmbetul pe buze, a spus că este „cătrănită“ din cauza eșecului din București și și-a amintit că nu doar Cătălin Predoiu este responsabil pentru situația creată, fără a numi totuși și alți coresponsabili. Abia după semnalele de nemulțumire transmise de Cotroceni au încercat liberalii să organizeze în pripă un show autocritic, care a oscilat între absurd și penibil: forțați să demisioneze, liderii organizațiilor de sector din București, care au pierdut pe toată linia, au cerut demisia secretarului general al PNL, Ilie Bolojan, deși acesta a fost reales primar al municipiului Oradea cu 70% din voturi. Tot astfel au procedat și PDL-iștii lui Vasile Blaga în 2012, când l-au înlăturat pe Emil Boc de la conducere, după ce fusese reales primar la Cluj, reușind una dintre puținele victorii electorale la locale ale PDL. Cu alte cuvinte, PNL sau PDL - aceeași mizerie...
Toate acestea sunt de domeniul trecutului, veți spune, iar acum trebuie să ne gândim la viitor: să salvăm statul de drept de asaltul pe care-l pregătește PSD, să reechilibrăm scena politică, să relansăm economia, să reformăm administrația, educația, sănătatea etc. Așa este, dar cum să încredințezi asemenea sarcini unui partid cu istoria actualului PNL și, pe deasupra, lipsit de resursele umane, logistice și intelectuale necesare pentru a prezenta o nouă față electoratului la alegerile parlamentare din toamnă? Parlamentarii PNL votează alături de PSD pentru a modifica Legea educației cum vrea Ecaterina Andronescu sau pentru a-și scăpa de arest colegii cercetați de DNA. Plagiatele nu îi preocupă, nici blocarea reformelor din cultură. Nu numai că PNL nu l-a susținut pe fostul ministru Vlad Alexandrescu, înlăturat de establishment-ul PSD-ist, dar PNL-istul Radu F. Alexandru l-a și atacat în mod abject. Pe scurt, PNL nici nu este convins că trebuie să se lupte cu PSD. Este, desigur, nevoie de o nouă echipă la vârful PNL, dar, chiar dacă s-ar retrage tandemul Gorghiu-Blaga, nu ar avea cine să le ia locul, în afară de eternii Bușoi și Atanasiu. Cine va crede că, de mâine, Alina Gorghiu, Vasile Blaga, Teodor Atanasiu sau Cristian Bușoi vor fi altceva decât ceea ce au fost până ieri și sunt și astăzi? Mai ales că electoratul pe care îl vizează PNL este mai sofisticat decât cel pe care mizează PSD. Oricum, însă, cei doi nu se retrag, ci se agață cu dinții de fotolii, fluturând rezultatul „istoric“ de la locale pe plan național și ignorând intenționat faptul că PSD și aliații săi controlează deja 27 de județe. Triumfalismul penibil a devenit astfel o strategie de supraviețuire pentru liderii unui partid expirat.
Deocamdată, de pe culoarele PNL parvin zgomotele reglărilor de conturi și luptei pentru putere, iar liniștea asurzitoare de la Cotroceni sugerează că, pe undeva, prin laboratoare mai mult sau mai puțin oculte, se gândește un soi de relansare a unei mișcări de centru-dreapta. În acest context înfloresc speculațiile, dintre care cea mai insistentă este teoria implantării lui Dacian Cioloș la conducerea PNL, deși premierul a declarat fără echivoc că nu se va înscrie în partid şi nici nu va participa la alegeri. Săptămânile următoare vor confirma - sau infirma - speculațiile privind viitorul PNL. Esența sa de partid al blatului politic va fi însă mai greu de schimbat.