De același autor
Deși săptămâna trecută capul de afiș l-a ținut demisia lui Liviu Vasilescu din funcția de Inspector General al Poliției Române, știrea cu adevărat gravă a fost detașarea comisarului-șef Radu Gavriș, primadjunct al șefului Poliției Capitalei, la Inspectoratul Județean de Poliție Harghita, pe o perioadă de șase luni. Din păcate, cu excepția Spotmedia.ro, singurul site care a tratat cu profesionalism și insistență acest caz, mass-media nu s-au ostenit să ceară o explicație din partea IGPR, deși se știe că domnul Gavriș este nu numai un profesionist, ci și unul dintre puținii polițiști integri, nu numai pentru că, atunci când s-a aflat la conducerea serviciului Omoruri, timp de șapte ani, nu a avut niciun dosar cu autor necunoscut, ci și pentru că nu a cedat niciodată presiunilor politice. Nu s-a sfiit să critice dur tentativa lui Dragnea de a modifica Codul Penal și de a scoate din mijloacele de probă înregistrările video fără mandat, motiv pentru care fostul ministru de interne Carmen Dan i-a cerut demisia.
Conexiunile politice ale cazului sunt, de altfel, confirmate de ostilitatea pe care ar avea-o față de Radu Gavriș actualul secretar de stat Bogdan Despescu, încă din 2016, când Despescu conducea IGPR, iar comisarul Gavriș l-a anchetat pe Gabriel Oprea în cazul Bogdan Gigină și s-a ocupat de cazul Colectiv. Despre Despescu se spune că ar fi prieten cu liderul PSD Marcel Ciolacu și un apropiat de SRI - și trebuie să fie adevărat, pentru că altfel nu ar fi fost șef al Poliției în perioada guvernelor PSD (2015-2018) și nu ar persecuta acum un comisar-șef de poliție detestat de demnitarii psd-iști. Iată că, în mandatul unui ministru liberal, mâna lungă a PSD pare să controleze ministerul, prin chestorul Despescu, care și-a pus de altfel fostul șef de cabinet, pe Eduard Mirițescu, în funcția de Inspector General interimar al Poliției după demisia lui Vasilescu. De asemenea, potrivit site-ului de știri citat mai sus, Despescu și Mirițescu ar fi zădărnicit tentativa ineptului ministru Vela de a-l readuce pe Radu Gavriș la București. Halal depesedizare! Deși este evident că Vela nu controlează ministerul de interne și că nu este capabil decât de gesturi teatrale de prost-gust la televizor, de tipul „suntem cu ochii pe voi”, iată că premierul Orban nu este deranjat de situație, nici de faptul că marele război declarat clanurilor de interlopi a revenit într-un punct mort, ceea ce ne îndeamnă să suspectăm continuarea complicităților vinovate dintre poliție și aceste clanuri. De un calm îngrijorător și revoltător în același timp, Ludovic Orban, întrebat despre motivul demisiei lui Vasilescu, își amintea vag doar că „au apărut niște imagini” în mass-media, făcându-se ecoul lui Vasilescu, care dădea vina pe presă pentru demisia sa forțată. Povestea este veche și fumată: presa e vinovată când îi demască pe politicienii și demnitarii vinovați și le „strică imaginea”. De altfel, doar imaginea proastă și, probabil, insistența președintelui Iohannis au fost motivele pentru care Vela i-a cerut demisia lui Vasilescu, nu faptul că a compromis integritatea Poliției întâlnindu-se „noaptea ca hoții” cu liderii clanului Duduianu ca să se asigure că înmormântarea lui Emi Pian urma să se desfășoare fără probleme. Cum să fie clanurile obiect al anchetelor Poliției, dacă însuși șeful Poliției le legitimează ca partener de dialog?
In acest context, demisia lui Liviu Vasilescu devine doar o retragere tactică, în așteptarea unui post interesant atunci când lumea va fi uitat de scandalul întâlnirii din biserică. A rămas însă fără răspuns o întrebare pe care conducerea MAI se face că nu o aude: de ce a fost chemat din concediu Liviu Vasilescu în ajunul întâlnirii nocturne cu membrii familiei Mototolea (Pian)? Oare pentru că avea relații speciale cu ei? Ce natură au aceste relații?
Având în vedere starea de fapt - proliferarea clanurilor și lipsa de interes și voință a polițiștilor de a combate fenomenul suspiciunile privind o complicitate între politicieni și clanuri par mai mult decât justificate, Poliția jucând aici un rol de interfață între politicieni și interlopi. Slaba reacție a politicienilor față de scandalul Vasilescu-Duduianu poate fi un indiciu în acest sens.
Lucrurile par să fi ajuns într-o etapă în care politicienii onești se tem să se atingă de acest subiect. Promisiunile făcute cu tam-tam și emfază de ministrul justiției, Cătălin Predoiu, și procurorul-șef al DIICOT, Giorgiana Hosu, cu privire la destructurarea clanurilor s-au dovedit până acum doar un exercițiu retoric pentru a face impresie bună în fața Ambasadorului SUA, stat care ne cere de ani buni să punem capăt acestui fenomen. Nu s-a mișcat nimic pe frontul anti-clan și nici nu credem că se va mișca, atâta vreme cât ministrul de interne nu va avea competența și voința de a reforma Poliția Română, numind în conducerea ei profesioniști integri, fără conexiuni politice, adică oameni deasupra oricărei suspiciuni cu privire la complicitatea cu interlopii. Deocamdată, premierul Orban nu ne dă nicio speranță că are vreo intenție în această direcție, ci mai degrabă alimentează suspiciunile de blat (inadmisibil) cu PSD în privința conducerii Poliției. Nu știm cât de bine înțelege fenomenul președintele Iohannis, care conduce CSAT și care are în subordine serviciile de informații. Bine ar fi să facă un curs intensiv, dacă se încumetă cineva să i-l predea, pentru că, altfel, România se va transforma, pas cu pas, într-un stat eșuat. //