De același autor
De fapt, campania guvernamentala lansata la reuniunea de la Snagov nu este altceva decat o diversiune. “Plenara” de la Snagov a confirmat obsesia guvernamentala cu dezordinea financiara din spitale si cu reducerea numarului de paturi. Directorii de spitale au putut insa demonstra in multe cazuri ca toate cheltuielile au fost facute in conformitate cu normele emise de minister si ca, de fapt, CNAS le datoreaza mai multi bani decat are de incasat de la spitale.
Directia gresita a demersului guvernamental, ca sa nu mai vorbim de caracterul sau grobian, a reiesit si la o videoconferinta cu prefectii, cand prefectul de Alba i-a spus impetuosului Cozmanca verde in fata ca o reducere de peste 700 de paturi este imposibila in judetul sau, pentru ca locuitorii satelor de munte izolate ar ramane fara asistenta medicala.
Daca un psd-ist obedient prin definitie isi contrazice public superiorul, inseamna ca situatia este cu adevarat disperata. Proteste au formulat si directorii directiilor sanitare din alte judete - Iasi, Brasov, Constanta -, dar au platit pentru indrazneala. Cu o energie demna de o cauza mai buna, ministrul Sanatatii, Daniela Bartos, a purces la demiterea in masa a directorilor de spitale si de directii sanitare care nu executa ordinele. La Brasov, de pilda, a desfiintat trei dintr-o lovitura, dupa ce la 7 martie a demis-o public, in plina videoconferinta cu prefectii, pe directoarea Directiei de sanatate publica din judetul Calarasi.
Doamna Bartos a fost sustinuta in acest demers radical de ministrul Administratiei Publice, Octav Cozmanca. Acesta s-a adresat medicilor din judete pe un ton rastit de prim-secretar PCR, amenintandu-i ca, daca nu reusesc ei sa taie din cheltuieli, o sa taie “unde nimereste” ministerul pe care-l conduce. Nu negam importanta unor reforme, dar reducerea problemelor sanatatii la numarul de paturi este inacceptabila, si aceasta pentru ca situatia finantarii asistentei medicale in Romania a scos la iveala practici guvernamentale care ne scurteaza efectiv durata de viata, si va asigur ca nu folosesc vorbe mari. La 11 martie, directorul Spitalului “Victor Babes”, Petre Calistru, anunta o crestere alarmanta a numarului de imbolnaviri cu boli infectioase. Ar trebui sa ne amintim insa si de un raport prezentat spre inceputul mandatului de insasi Daniela Bartos, despre starea de sanatate a populatiei.
Constatarile acestuia ne-ar fi scos practic din Europa daca nu ar fi existat si Albania. Sanatatea ar fi trebuit sa fie o prioritate pentru guvern. In schimb, acesta i-a luat practic banii, retinand 15 mii de miliarde de lei din excedentul pe anii trecuti al CNAS. Astfel incat, dupa ce timp de aproape un an au creditat CNAS, farmacistii au inceput sa nu mai onoreze retetele compensate, cele gratuite fiind demult proscrise.
Judet dupa judet capituleaza de doua saptamani in fata facturilor neplatite de casele de asigurari de sanatate fara ca guvernul sa reactioneze in vreun fel. O guvernare care se lauda peste tot cat este de social-democrata si protectoare i-a impartit brutal pe bolnavi in cei care au dreptul la sanatate pentru ca au bani sa-si cumpere medicamentele si cei care trebuie sa se supuna mai repede sortii si mortalitatii. Spitalele au anuntat si ele situatii dramatice, generate de faptul ca distribuitorii de medicamente si materiale refuza sa mai lucreze pe credit. Joi, 13 martie, presedintele CNAS, Eugeniu Turlea, anunta a nu stiu cata oara ca datoriile vor fi onorate pentru ca guvernul a adoptat o hotarare in acest sens, dar treptat si numai cele justificate!
Suma retinuta de guvern ar fi permis totusi achitarea unei parti insemnate din datoriile acumulate catre spitale si farmacii. Cu nonsalanta insa ministrul Finantelor declara ca banii trebuie retinuti pentru momente de criza! Nu ne ramane decat sa conchidem ca actuala situatie dezastruoasa este doar preambulul unei crize si mai grave.
Adevarul in privinta banilor este insa altul, dezvaluit de ministrul Serban Mihailescu, dar si de Banca Mondiala. Aceasta din urma a spus intr-un raport mai vechi ca exista indicii potrivit carora banii sanatatii au fost deja cheltuiti in alte scopuri, iar ministrul Mihailescu a respins insasi ideea ca banii pe care-i platesc atat angajatii, cat si angajatorii pentru sanatate ar trebui cheltuiti obligatoriu pentru acest domeniu aflat in suferinta. Este vorba de o discutie de “salon”, ni s-a spus, pentru ca guvernul de fapt preia banii din diferite fonduri si ii cheltuieste cum crede el de cuviinta. Nici banii pe taxa de drumuri nu vor fi “bagati in asfalt” a adaugat ministrul cu o sinceritate dezarmanta.
Asadar, banii nostri, colectati sub diferite pretexte, sunt de fapt folositi dupa bunul plac al guvernantilor, si aceasta intr-un cadru perfect legal: masina de vot psd-ista a asigurat posibilitatea folosirii tuturor fondurilor, indiferent in ce scop au fost colectate, de catre Ministerul de Finante. Cat de moral este acest demers legal, este alta intrebare la care este inutil sa cerem un raspuns actualului guvern.