De același autor
Fie că au vrut, fie că nu, cei care au votat anul trecut cu PSD au contribuit la perpetuarea și agravarea problemelor economice generate de guvernul Ciolacu 1. Au fost doar puțin peste 22% din jumătate din electorat, dar i-au oferit PSD posibilitatea de a forma un nou guvern în jurul său, și de a se comporta ca și când deficitul bugetar care, în cel mai bun caz, se apropie de 9%, dar ar putea fi și de 11%, să fie pus pe umerii electoratului fără ca PSD și PNL să își asume vreo răspundere pentru politica lor financiar-bugetară iresponsabilă. Aparatul administrativ la nivel central și local s-a umflat ca broasca din fabula lui La Fontaine care voia să ajungă cât un bou, dar guvernul nu a crăpat precum broasca în cauză, ci a revenit la Palatul Victoria, aproape în aceeași formulă.
În paralel, votul de protest s-a concentrat în beneficiul unui candidat antisistem, pro-rus și antioccidental, campion la semidoctism mistic, pe care autoritățile îl acuză că ar fi beneficiarul unei intervenții rusești în procesul electoral, dar se străduiește cu înverșunare ca acest lucru să nu poată fi dovedit. Totodată, deși opoziția din Parlament este alcătuită în proporție de peste 30% din extremiști, antioccidentali, xenofobi, neolegionari și chiar antisemiți, dușmanul partidelor din coaliția aflată la guvernare a rămas, după cum auzim în talk-show-uri, singurul partid democratic și reformist din opoziție, adică USR.
Astfel, premierul Ciolacu 2 îngheață cu impunitate salarii și pensii, deși anul trecut premierul Ciolacu 1 afirma că există bani pentru pensii; reintroduce „taxa pe stâlp”, găselnița guvernului Ponta, deși a fost anulată de instanță; mărește impozitele pe dividende; reduce drastic subvențiile pentru transportul studenților și pragul de impozitare pentru microîntreprinderi, și elimină privilegiile fiscale ale unor categorii profesionale. Unele dintre aceste facilități erau într-adevăr exagerate și nu ar fi trebuit acordate de un guvern rațional, dar aceiași guvernanți care le-au introdus le retrag astăzi, menținând în schimb privilegiile lipsite de bun simț ale magistraților, adică diurna de 2% din salariul brut acordată magistraților care stau în jurul Capitalei, doar pentru că nu au buletin de București. Or, aceasta a fost menținută la presiunile Ministerului Justiției, în disprețul tuturor celorlalți cetățeni care își văd practic redusă puterea de cumpărare, căci inflația nu ascultă de directivele guvernului.
În timp ce populația se dezmeticește cu greu după ce a fost lovită frontal de ordonanța-„trenuleț”, premierul PSD se relaxează și face bășcălie pe TikTok: ba flutură niște fițuici indescifrabile pretinzând că ar fi facturile de la Nordis Travel pentru zborurile cu avionul privat la Nisa, ba se tatuează ca un pușcăriaș cu promisiunea că „nu se mărește TVA”, dar uită să spună cum va reduce aparatul administrativ ca să mențină fiscalitatea intactă, pentru că fără reduceri nu se poate. A recunoscut indirect și ministrul finanțelor Tanczos Barna că personalul trebuie redus, dar și-a exprimat speranța ca personalul excedentar, rezultat din reorganizările de ministere, agenții și instituții, să fie preluat de sectorul privat. Acel sector privat atât de împovărat cu taxe și reglementări încât abia de va putea să-și mențină angajații pe care îi are în prezent?
Partea proastă este că nici liberalilor nu le pasă cine plătește pentru iresponsabilitatea guvernării anterioare comune: pentru Ilie Bolojan, toate sacrificiile, mai ales indexarea, sunt justificate; mai mult, liderul PNL mai cere și creșterea taxelor pe proprietate, ca să nu ne mai iluzionăm că PNL ar fi un partid liberal sau că liderul său ar da doi bani pe liberalism și nu ar fi altceva decât un contabil cu mentalitate de comunist.
Între timp, Ciolacu 2, conștient că nu știe economie, își continuă show-ul pe TikTok, împreună cu Alfred Simonis, chemat să mărturisească public că, asemenea dacului trădător din filmul Columna, PSD, „în nemernicia lui, ca un câine turbat”, „i-a dat voturi lui Simion”, deși Ciolacu îi ceruse să nu o facă. Cu alte cuvinte, PSD nici nu realizează enormitatea faptului că a manipulat alegerile și a ridicat scorul unui lider extremist. Dar dacă tot se confesează, ar putea să ne lămurească de ce i-a donat voturi lui Călin Georgescu, după cum au afirmat niște primari din Neamț. Demersul (prostesc) de pe TikTok nu este însă menit să stabilească adevărul, ci doar să încerce o justificare a eșecului lui Marcel Ciolacu în primul tur al prezidențialelor, în pregătirea unei posibile relansări în cursa prezidențială. El demonstrează însă mai degrabă lipsa totală de inteligență și de leadership politic a PSD, care nu are soluții nici pentru economie, nici pentru criza politică generată de anularea alegerilor prezidențiale – cum nu are nici măcar alți oameni pe care să-i numească în guvern decât aceiași miniștri catastrofali ca Bucura Oprescu și Intotero, la fel cum PNL, cu Bolojan în frunte, nu se poate lipsi de la fel de catastrofalul și cinicul Boloș. Totodată, nu putem lua în serios promisiunile liderului PNL Ilie Bolojan privind planurile de reducere a cheltuielilor, de vreme ce ele nu au fost încă însușite de întreaga echipă guvernamentală, mai ales de PSD.
Așadar, cum nimeni nu a fost sancționat pentru proasta guvernare, aceasta poate continua nestingherită, iar prim-ministrul TikTok își poate continua noua carieră de influencer. Căci nu numai cei care votează PSD și PNL pentru că așa le spune primarul sunt inconștienți, ci mai ales partidul de tip rețea mafiotă și anexa sa cu spoială de liberalism, care de 35 de ani consideră România propria lor moșie. //