Pretul suspendarii

Rodica Culcer 04.05.2007

De același autor

 Se pare ca o suspendare nu vine niciodata singura, ci este insotita de un alai intreg de tulburari politice care zdruncina intregul edificiu al statului. Vecinii observa fisurile din zidarie si hotarasc sa amane vizitele intr-un imobil avariat. Desi nu ne place deloc acest lucru, partenerii europeni si cei din  NATO au inceput sa considere Romania o constructie nesigura, care trebuie consolidata inainte sa devina frecventabila.

 Cel mai mediatizat incident care a indicat o distantare a partenerilor occidentali fata de Romania a fost esecul ministrului de Externe Adrian Cioroianu de a obtine o intrevedere cu secretarul de stat al SUA Condoleezza Rice, cu prilejul  summit-ului Rusia-Europa de la Oslo (26-27 aprilie). Presa a facut multa valva in jurul refuzului doamnei Rice de a se intalni cu oficialul roman, sub pretextul unui  program foarte incarcat. In cele din urma, ca sa calmeze spiritele si sa previna un val de speculatii asupra relatiilor romano-americane, Ambasada Americana din Bucuresti a emis un comunicat prin care se dadeau asigurari ca diplomatii americani si romani lucreaza la pregatirea unei intalniri Rice-Cioroianu cat mai curand posibil si ca "dialogul bilateral la nivel inalt este o componenta vitala a relatiilor noastre. Acest lucru nu se schimba doar pentru ca s-a schimbat ministrul de Externe".

 Dincolo de curtoazia diplomatica fata de noul si tanarul ministru de Externe roman, comunicatul  Ambasadei Americane mai transmite un mesaj important, si anume ca Statele Unite sunt un partener stabil.  Nu noi ne schimbam orientarea, ci voi - pare sa spuna comunicatul Ambasadei. Acest mesaj implicit devine mult mai semnificativ in contextul in care guvernul Tariceanu a anuntat ca va retrage trupele romanesti din Irak, inainte sa se fi consultat cu Statele Unite. In cele din urma, se pare ca Adrian Cioroianu a reusit sa schimbe cateva fraze cu omologul sau american la Oslo, fapt care nu a mai putut anula insa impresia creata de stirea initiala.

Daca, in cazul intrevederii esuate cu Condoleezza Rice, diplomatii americani au mai dres busuiocul, in privinta vizitei pe care Mircea Geoana nu a mai facut-o in Statele Unite, dupa votul din 19 aprilie, nu mai putem spune acelasi lucru. Vizita, care includea intalniri cu consilierul de securitate nationala al presedintelui Bush, Stephen Hadley, si cu adjunctul secretarului de stat al SUA, John Negroponte, a fost contramandata fara explicatii. Si tot un fapt de netagaduit este absenta Romaniei din programul vizitei presedintelui Bush in Europa, in conditiile in care au fost incluse Albania si Bulgaria. Ocolirea Romaniei este fireasca, pentru ca nici un sef de stat, cu atat mai putin presedintele Statelor Unite, nu discuta cu un presedinte interimar si nu viziteaza tari cu o situatie politica incerta si o politica externa in plin proces de reorientare.

 Americanii nu au constatat insa doar instabilitatea politica de la Bucuresti,  ci si aparitia unor semne de repozitionare in relatiile Romaniei cu Statele Unite si cu Rusia, plasandu-le, cum e si logic, in contextul ostilitatii declarate a presedintelui rus Vladimir Putin fata de bazele militare americane din Romania si Bulgaria si fata de Statele Unite in general. Or, ministrul Cioroianu a avut o intrevedere cu omologul sau rus Serghei Lavrov chiar in ziua votului de suspendare a presedintelui, declarand ulterior ca " facem primii pasi pentru a normaliza relatiile noastre" si ca avem nevoie de o vecinatate "cat mai profitabila" cu Rusia. Domnul Lavrov a fost mult mai parcimonios cu aprecierile si nu a spus decat ca "trebuie sa existe un proces pentru construirea unui consens". Ce intelege unul prin "normalizare" si celalalt prin "consens" nu stim, dar sesizam o schimbare de ton si ne amintim ca, nu demult, acelasi Serghei Lavrov ii reprosa lui Mihai Razvan Ungureanu "afirmatiile neprietenoase facute de presedintele Romaniei la adresa Rusiei". Iata, pare sa spuna domnul Cioroianu, eu voi repara relatiile cu Rusia, pe care le-a stricat Traian Basescu. Foarte bine, dar cine  va repara relatiile cu America, pe care incepe sa le strice actualul guvern? Si cine va repara imaginea Romaniei de aliat nestatornic?

 Se pare ca adversarii lui Traian Basescu tin sa foloseasca perioada suspendarii sale din functie pentru a reorienta nu numai politica interna, ci si politica externa a Romaniei. Se pare de asemenea ca, fara a fi intrebati, vom fi reorientati  spre Rusia in dauna Americii. Nu este exclus ca intreaga campanie impotriva lui Traian Basescu sa faca parte dintr-un demers de repozitionare a Romaniei pe scena internationala. Deocamdata, singurele rezultate palpabile obtinute de coalitia anti-Basescu pe plan international au fost distantarea aliatilor din  NATO si, mai ales, a Statelor Unite fata de Romania si o serie de articole extrem de critice in cateva ziare de prestigiu, ca Frankfurter Allegemeine Zeitung , Le Temps,  The Wall Street Journal. Abia scapasem, dupa ani de eforturi si de evolutie, de imaginea dezastruoasa pe care o aveam in mass-media si in mediile politice occidentale si iata-ne din nou tinuti la distanta ca o oaie neagra. Merita oare sa fie suspendat un presedinte pentru ca sa ajungem exact acolo unde ne aflam dupa mineriada din 1990?  Poate ca la 19 mai ar trebui sa ne punem si aceasta intrebare.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22