De același autor
După cum ne învață istoricii înțelepți, deciziile politice pot avea consecințe nebănuite și neintenționate pe termen lung. Evoluția carierei Laurei Codruța Kövesi ilustrează această teorie, căci atitudinea față de fostul procuror șef DNA s-a transformat, probabil fără voia ei, într-un test al angajamentului oamenilor politici pentru cauza anticorupției. După cum vom vedea, poziționările lor față de candidatura doamnei Kövesi la funcția de procuror european, pe care acum are mari șanse să o ocupe, sunt direct legate de cursa prezidențială care a început deja. Să-i supunem deci pe prezidențiabili la „testul Kövesi“ nu numai pentru a ne exersa gândirea critică, ci și pentru a verifica autenticitatea angajamentului democratic al fiecăruia dintre ei.
Marea surpriză în privința susținerii Laurei Codruța Kövesi nu este sprijinul ferm din partea Alianței 2020 USR-PLUS, atât în țară, cât și în Parlamentul European, prin declarațiile lui Dacian Cioloș, proaspăt ales președinte al grupului Renew Europe, ci rezerva jenantă a președintelui Iohannis, care vrea să candideze la al doilea mandat ca marele apărător al patriei împotriva abuzurilor PSD-ALDE. Faptul că domnul Iohannis a decis să bagatelizeze sprijinul exprimat de Dacian Cioloș în numele Renew Europe, sugerând că ar fi un gest de oportunism politic, și că nu a sprijinit activ candidatura doamnei Kövesi ne amintește însă nu numai de episodul penibil al revocării doamnei Kövesi, ci și de pasivitatea cu care șeful statului a asistat la toate manevrele prin care funcția prezidențială a fost aproape golită de conținut și de propriile manevre politice prin care a permis PSD să distrugă instituțiile democratice și să guverneze împotriva interesului național, cu premieri catastrofali, doar pentru ca el să aibă un adversar ușor de învins la prezidențiale. Această gândire cinică a fost confirmată de Traian Băsescu, care a spus clar că interesul lui Iohannis este ca Dăncilă să intre în turul doi, pentru că doar așa poate el capta tot electoratul anti-PSD și poate câștiga alegerile. Iar domnul Băsescu este, după cum bine știm, un adversar declarat al doamnei Kövesi și se opune candidaturii ei la funcția de procuror european. Asistăm oare la o alianță sinistră între avocatul politic al Elenei Udrea și cel care a încercat să se definească drept opusul său în 2016? Căror interese obscure ar putea servi această alianță?
Că avem de a face cu o alianță dubioasă înțelegem și din declarațiile recente ale agentului electoral al lui Klaus Iohannis, Rareș Bogdan, care, înainte de a se dezlănțui împotriva lui Dan Barna, a făcut tandem cu marioneta lui Voiculescu, Carmen Avram, în numele intereselor vag definite ale agricultorilor români (nici unul din cei doi nu are nici o expertiză în materie!) și împotriva lui Dacian Cioloș, pe care l-a prezentat ca pe un dușman al națiunii, în slujba intereselor Franței. Oare interesele fermierilor au contat sau interesele electorale ale lui Klaus Iohannis, care nu de candidatul PSD se teme – căci PSD nu este capabil acum să ofere un candidat autentic la președinție -, ci de o confruntare în turul doi cu Dan Barna sau Dacian Cioloș, care i-ar putea atrage și pe cei care în 2016 au votat tactic cu Iohannis, deși nu erau convinși de autenticitatea sa ca reprezentant al opoziției anti-PSD? Isteria fostului moderator TV a acoperit astfel cu succes declarațiile lui Ludovic Orban privind susținerea liberalilor pentru candidatura fostei șefe a DNA la funcția de procuror european.
Putem privi lucrurile și invers, desigur: tocmai pentru că este o piatră de poticnire pentru Iohannis, USR-PLUS și-a asumat-o pe Laura Codruța Kövesi, după care totuși nici Barna, nici Cioloș nu s-au omorât cu firea cât s-au aflat la guvernare. Ministrul Justiției din guvernul Cioloș a ezitat multă vreme să-i ofere al doilea mandat doamnei Kövesi, iar Dan Barna credea pe atunci că anticorupția nu depinde de ea. Dar știm deja că fosta șefă a DNA a rezistat datorită susținerii publice și sprijinului extern, nicidecum datorită sprijinului vreunui partid politic din România, indiferent de discurs. Putem deci suspecta că și sprijinul USR-PLUS din acest moment are o puternică componentă electorală, menită să pună reflectoarele pe vulnerabilitățile lui Klaus Iohannis și ale PNL. Nu vreau să-i acuz de falsitate, dar cred că trebuie să fim prudenți și să așteptăm faptele. Suntem încurajați de inițiativa „Fără penali în funcții publice“ și de proiectul de lege privind desființarea Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, dar curajul din opoziție va trebui confirmat de performanța guvernării.
Dacă în tabăra opoziției ne-am lămurit, aplicând testul Kövesi, că avem două forțe bine delimitate cu privire la statul de drept și anticorupție și colaborarea perversă cu PSD și Dan Voiculescu, în tabăra PSD-ALDE situația este clară: oricare dintre candidații actualei puteri va fi adversarul doamnei Kövesi și al anticorupției și o va sabota în țară și în Europa. Problema PSD este doar să intre în turul doi pentru a-i asigura victoria lui Iohannis, că doar și PSD are nevoie de președinte non-combat la Cotroceni, așa cum va fi probabil Iohannis în al doilea mandat.
Se anunță, așadar, o campanie prezidențială cu surprize urâte, în care va fi util să nu ne lăsăm manipulați, să fim realiști și să gândim critic. Altfel, ne vom trezi în 2020 cu un PSD revigorat și o economie distrusă. Mai mult decât altădată, prezidențialele din 2019 vor fi un test de inteligență pentru națiune. //