PSD în ofensiva

Rodica Culcer 23.08.2005

De același autor

Constatam fara uimire dar cu interes ca PSD stie, uneori, sa învete din greselile trecutului. Partidul a învatat de la inamicul sau nr. 1, Traian Basescu, arta organizarii conferintelor de presa exact atunci cand nu se întampla nimic si prin redactii bantuie foamea de subiecte. Prin programari abile ale declaratiilor publice, PSD a reusit sa acapareze atentia presei la acest sfarsit de saptamana. Penduland între munte si mare, liderii partidului au îmbinat mestesugit utilul cu placutul, conturand liniile de forta ale unei ofensive de toamna, lansata în mod inteligent înaintea dezmeticirii guvernului. Strategia, tipica pentru un partid de opozitie, ar putea avea unele succese, nu neaparat din cauza fortei PSD, ci mai degraba din cauza lipsei de sincronizare a partidelor din coalitia de guvernamant. In timp ce PD si UDMR se contrazic pe tema extrem de inactuala a votului nominal, Geoana, Nastase & comp. pregatesc o strategie de contracarare a initiativelor politice ale coalitiei. Este vorba chiar de actiunile pe care Alianta, PC si UDMR le-au înscris în recentul lor protocol, si anume înlocuirea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si modificarea Legii 215 a administratiei locale, astfel încat presedintii de consilii judetene sa poata fi înlocuiti cu o majoritate simpla a voturilor, nu cu doua treimi, cum se întampla în prezent.
Este în logica luptei politice ca PSD sa-si apere pozitiile-cheie deja obtinute si ca Alianta sa doreasca sa-i înlature pe reprezentantii opozitiei din aceleasi pozitii. Faptul ca Alianta da aceasta lupta acum, dupa opt luni de guvernare, reflecta cu prisosinta dificultatile guvernarii în coalitie atunci cand un membru este duplicitar (PC), precum si incapacitatea de coordonare a fortelor politice aflate la guvernare. Se pare, de pilda, ca iesirea din sala a parlamentarilor Aliantei în momentul votarii presedintelui Camerei nu a fost cel mai inspirat gest, deoarece existau suficienti PSD-isti care ar fi votat împotriva lui Adrian Nastase. Alianta încearca de fapt sa remedieze o stare de fapt pe care nu a fost în stare s-o controleze initial. Va fi extrem de greu, mai ales ca, acum ca si atunci, vointa politica este doar a unora. Insusi Calin Popescu Tariceanu constata cu nemultumire nerespectarea calendarului convenit de coalitie. Comisia de regulament a Camerei, de care depinde înlocuirea lui Adrian Nastase, trebuia convocata demult, dar se afla înca în vacanta. Pe de alta parte, tabara apropiata de Traian Basescu nu are încredere ca înlocuirea presedintilor Camerelor va putea fi realizata. In cele din urma, nu este exclus ca asaltul asupra domnilor Nastase si Vacaroiu sa fie doar o stratagema pentru îndepartarea prin ricoseu a partidului lui Dan Voiculescu din coalitia de guvernamant. O consecinta posibila ar putea fi crearea unui guvern minoritar, în paralel cu o regrupare a fortelor politice si decuparea unei noi majoritati, mai apropiata de Traian Basescu.
Alta provocare careia PSD se straduieste sa-i faca fata este atacul la adresa presedintilor de consilii judetene. Si aici Alianta încearca repararea oalelor sparte, pentru ca s-a mobilizat tarziu, dupa ce presedintii de consilii judetene au fost alesi de multe ori cu concursul UDMR si PC. Orice s-ar decide “la centru” va fi greu de aplicat în teritoriu, din cauza cumetriilor politice locale si a intereselor de casta, fapt demonstrat la sfarsitul saptamanii, la Mamaia, unde s-au reunit presedintii de consilii judetene pentru a adopta un document de pozitie care cerea amanarea modificarii Legii administratiei locale. Alaturi de PSD-isti de vaza au semnat documentul si cativa presedinti de la PD, PNL si UDMR, care s-au simtit mai aproape de colegii de functie decat de colegii de partid. Se vede destul de limpede ca nu numai PC este o problema în coalitie, ci propriii lideri locali, care s-au obisnuit cu o autonomie la care nu vor renunta usor. Este posibil ca parlamentarii coalitiei sa modifice pana la urma Legea 215, ceea ce va avea si un efect pervers: reducerea descentralizarii si a autonomiei locale.
In alta ordine de idei, întalnirea baronilor locali de la Mamaia i-a prilejuit liderului PSD Vrancea, Marian Oprisan, o noua iesire împotriva lui Adrian Nastase, acuzat din nou de pierderea alegerilor. Incidentul ne face sa privim cu un zambet ironic asigurarile domnilor Geoana si Nastase privind rezolvarea tuturor diferendelor dintre ei.
“Impacarea” celor doi este deocamdata expresia faptului ca nici unul dintre ei nu este destul de stapan pe filiale pentru a-l elimina pe celalalt. Nu este vorba de o pace trainica, ci de un armistitiu menit sa cimenteze pe cat se poate unitatea partidului si sa dea semnalul ca Ion Iliescu este în afara jocurilor de putere din partid. Spre deosebire de Alianta si chiar de coalitie, PSD stie bine ca trebuie sa ramana unit pentru a putea rezista în viitor - dar si în prezent, cand scandalul stenogramelor afecteaza imaginea partidului. Problema nu este atat a posibilei inculpari a unor membri de vaza ca Rodica Stanoiu si Florin Georgescu, cat a subminarii prestigiului partidului. Va fi greu de probat ca cei doi au facut mai mult decat sa dea cateva telefoane pentru a influenta justitia - daca se va putea proba si aceasta. Imaginea de organizatie invincibila si eficienta va fi însa compromisa. Pentru un partid care si-a întemeiat autoritatea pe imagine, va fi o lovitura grea, care ar putea submina eforturile depuse pentru ofensiva politica de toamna.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22