PSD: vorbe goale și interese de clan

În fața unei iminente crize economice, așadar, guvernanții noștri se învârt în cerc, alegând protejarea intereselor mafiote, de clan, și stagnarea în pofida prețului ridicat plătit de țară.

Rodica Culcer 09.05.2023

De același autor

Nu cred că vreunul dintre cititorii noștri își imaginează că proiectul Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), pe care premierul Ciucă i-l face cadou înainte de „rotativă” succesorului său psd-ist Marcel Ciolacu, are drept scop protejarea cetățeanului și că ar fi altceva decât o lovitură politică menită să-i asigure liderului PSD controlul total și despotic asupra tuturor entităților aflate în subordinea ministerelor și autorităților locale. Miniștrii și președinții de CJ sunt emasculați fără milă, căci AMEPIP, adică Ciolacu și șeful SGG Marian Neacșu, vor putea schimba toți managerii care, vezi Doamne, nu îndeplinesc criteriile de performanță, ceea ce înseamnă majoritatea. Și apoi, criteriile pot fi stabilite astfel încât exact cei nedoriți să nu le îndeplinească. AMEPIP nu este deci altceva decât un demers politico-administrativ prin care PSD încearcă să pună stăpânire pe toate resursele sectorului public. Pnl-iștii au înțeles și s-au revoltat – degeaba, ca de obicei, căci însuși șeful lor de partid și de guvern, Nicolae Ciucă, a inițiat proiectul.

Dincolo de setea neostoită de putere a PSD peste tot ce produce venit în țară, AMEPIP poate fi privită și ca o tentativă de a securiza o serie de resurse în pregătirea preluării funcției de premier de către Marcel Ciolacu într-un moment dificil din punct de vedere economic, pentru care PSD nu are de fapt nicio soluție viabilă. De unde și ofensiva retorică – adică avalanșa de vorbe goale – cu care ne fericește aproape zilnic Marcel Ciolacu, fie în direct, fie prin înregistrări abil plasate în presă, ca să vadă poporul cât de reformist este el, deși niciun rezultat al intențiilor sale nu se materializează. Esențial este însă în acest context blocajul politic, care anulează orice soluție economică, iar blocajul se datorează prevalenței intereselor noii nomenklaturi postdecembriste în fața binelui public.

Spre exemplificare putem lua imensa gaură care se cască amenințător între veniturile și cheltuielile statului. Concret, este vorba despre un deficit de 20-24 de miliarde care se adaugă celui prevăzut în legea bugetului. Deficitele au mai fost depășite deliberat și în trecut, dar în mod controlat. De data aceasta, sub înțeleapta îndrumare a ministrului finanțelor publice de la PSD, Adrian Câciu, proporțiile deficitului au scăpat de sub control, devenind amenințătoare. Până și pentru psd-iști s-a impus necesitatea recunoașterii publice a problemei și discutarea unor soluții – moment în care partidul și guvernul s-au încurcat din nou în zdrențe. Au propus întâi măsuri drastice de economisire, cum ar fi eliminarea cumulului pensiei cu salariul la stat, dar s-a renunțat rapid, căci ar fi fost afectate interesele personale ale lui Nicolae Ciucă. S-a propus o reformă a aparatului administrativ, dar Marcel Ciolacu, altfel revoltat pe cei care pierd vremea pe banii statului, s-a grăbit să-și liniștească clientela – adică cohortele de incapabili care populează birourile administrației strict pe criterii politice – că nimeni nu își va pierde locul de muncă și nu își va vedea veniturile diminuate. Nici despre impozitarea veniturilor bugetarilor care câștigă mai mult decât președintele nu s-a mai vorbit intens. În schimb, se înființează AMEPIP, adică altă agenție guvernamentală, foarte probabil cu salarii nesimțite, căci ea va trebui populată cu fideli ai partidului. Nu va fi redus nici numărul de secretari de stat din ministere, care s-au înmulțit precum ciupercile după ploaie fără nicio justificare și nicio probă de competență a celor numiți, alta decât loialitatea față de partid și eficiența în alegeri. S-a mai vorbit despre înghețarea angajărilor la stat, cu excepția medicilor și a profesorilor, dar s-a adăugat imediat că se vor putea face și excepții, exact ca în Ferma Animalelor, când porcii veniți la putere modificau toate interdicțiile impuse celorlalți, astfel încât ei să poată beneficia în continuare de privilegii. În acest context, intervenția ministrului de interne Lucian Bode este elocventă. Se plânge plagiatorul Bode că nu poate îngheța angajările deoarece MAI are un deficit de personal de 30.000 de angajați din cauza numărului mare de pensionări (8000 doar anul trecut). Fără să vrea, ministrul Bode recunoaște că actualul sistem de pensionare din instituțiile de forță – armată, poliție, servicii – este generator de deficit, pentru că favorizează pensionările timpurii și perpetuează deficitul de cadre. Nu ar trebui deci să fie schimbat? Știm deja replica, a dat-o Marcel Ciolacu, când a spus că o schimbare în sistemul pensiilor speciale ar duce la depopularea instituțiilor. Iată însă că tocmai sistemul pensiilor speciale duce la depopularea structurilor MAI! Și aceasta pe lângă creșterea deficitului bugetar, prin adăugarea de tineri pensionari speciali fără număr.

Refuzul de a reforma sistemul de pensii va genera însă și un deficit suplimentar, pentru că va duce foarte probabil, alături de alte jaloane neîndeplinite, la pierderea banilor din PNRR, care au fost incluși în buget. Dar coaliția de guvernare a luat de mult decizia de a menține privilegiile categoriilor de care depinde puterea, în dauna interesului public. 

În fața unei iminente crize economice, așadar, guvernanții noștri se învârt în cerc, alegând protejarea intereselor mafiote, de clan, și stagnarea în pofida prețului ridicat plătit de țară. În fața marilor provocări ale momentului, singura soluție a lui Marcel Ciolacu se dovedește a fi demagogia. Va afla cât de curând însă că demagogia nu rezolvă nimic. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22