De același autor
Judecand la rece, Adrian Nastase nici nu avea alta iesire din fundatura in care-l inghesuise Ion Iliescu decat o lovitura de forta. Luni, la Cotroceni, seful statului i-a chemat la judecata pe liderii PSD si i-a mustruluit fara menajamente si fara tact. Probabil ca presedintele a vrut sa se impuna ca lider indispensabil al partidului si pentru aceasta trebuia sa submineze pozitia lui Adrian Nastase, despre care se stie ca nu doreste sa lase din mana PSD. Asupra intalnirii de la Cotroceni ar fi trebuit sa se lase tacerea. Ion Iliescu nu-si putea permite sa fie vazut ca se amesteca in treburile interne ale partidelor. Totusi, prin intermediul agentiei Mediafax, care a mai servit si altadata drept canal de informare pentru Adrian Nastase, au inceput sa se ''scurga'' informatii potrivit carora Ion Iliescu ar fi fost foarte dur cu liderii PSD. Concomitent, in partid incepea agitatia esalonului doi: Radu Mazare, Marian Oprisan si cativa obscuri deputati din teritoriu se sumeteau cerand ca si ''centrul'' sa plateasca pentru insuccesul din alegeri. Atunci a inceput marea operatiune de manipulare realizata cu ajutorul aliatilor primului ministru din mass-media. Ziarele apropiate de PSD au accentuat duritatea lui Ion Iliescu, pregatind terenul pentru comedia demisiei. Miercuri, televiziunile care au facut parte din joc ne-au bombardat cu editii speciale, iar ziarele nu mai vorbeau decat despre faptul ca Adrian Nastase vrea sa demisioneze. inca inainte de sosirea presedintelui Iliescu din Slovenia, miercuri seara, se stia deja ca acesta nu va putea accepta demisia lui Adrian Nastase fara a risca pulverizarea partidului. Ion Iliescu s-a vazut asadar obligat sa-i cedeze suprematia si sa-i dea mana libera in partid. Situatia l-a enervat atat de puternic pe presedinte, incat si-a pierdut cumpatul la aeroport in fata ziaristilor, slobozind celebrul de acum ''Nu va priveste!'' - reflex de activist obisnuit ca presa sa scrie doar ce-i permite sectia de propaganda. Gafa a prilejuit un val de articole critice in presa pro-Nastase.
Joi s-a produs renuntarea publica a lui Adrian Nastase la demisia pe care nu intentionase niciodata sa si-o dea. Premierul castiga o batalie, iar Ion Iliescu incasa pentru prima data in viata sa o corectie. Adrian Nastase a jucat ''tare'', pe muchie de cutit, si a castigat, dar toata lumea stie ca razboiul nu s-a incheiat. Lui Ion Iliescu nu-i sta in fire sa capituleze si ramane un adversar redutabil, desi in ultima vreme pare uneori depasit de vremuri si evenimente. Este de presupus ca-l va lasa pe Adrian Nastase sa-si demonstreze talentele de lider de partid necontestat si-i va exploata greselile fara mila. Ce a facut deci Adrian Nastase cu libertatea de actiune cucerita? Judecand dupa delegatia permanenta a partidului de sambata, a incercat sa spoiasca imaginea partidului ca sa credem ca s-a primenit, a sacrificat cateva ministere inlocuindu-i pe ministri cu adjunctii lor, si a declansat o campanie menita sa-i asigure puterea absoluta in partid. Dupa modelul Vanghelie, delegatia permanenta s-a autosuspendat, conducerea partidului fiind preluata de un comitet de coordonare din care fac parte oameni mai putin uzati, dar nu neaparat eficienti (Titus Corlatean, Elena Dumitru, Gabriel Oprea, Gheorghe Nechita etc.), dar si veterani ca Octav Cozmanca, Ioan Rus, Nicolae Vacaroiu si Valer Dorneanu. Aceasta structura hibrida, dominata de fidelii lui Adrian Nastase, are un rol incert: sa pregateasca atat congresul din august, cat si alegerile generale. Nu se stie insa ce rol vor avea ''greii'' ramasi in afara sa: Viorel Hrebenciuc, Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea, si nu numai ei. Vor accepta acesti oameni bogati si puternici, care stiu atat de multe, sa fie marginalizati? Teoretic, exista doua posibilitati: ori se rup de PSD si creeaza alt partid, ceea ce este foarte riscant, ori aplica pana la capat modelul Vanghelie si revin. O lovitura de partid care sa-l excluda pe Nastase pare putin probabila. Bataliile decisive se vor da probabil in saptamanile viitoare, pana la congres, iar Ion Iliescu nu va pierde ocazia sa manevreze din umbra.
A ramas nelamurita problema candidaturii la Presedintie. Premierul a refuzat sa faca vreun comentariu, dar se stie ca perspectiva nu-l incanta. Probabil ca nu va candida decat daca va fi sigur de victorie. Daca nu va fi, va sacrifica un pion, dupa modelul Geoana. Tragand linie si evaluand eficienta operatiunii declansate involuntar de Ion Iliescu si deliberat de Adrian Nastase, constatam ca partidul a iesit din aceasta confruntare slabit, ca un bolnav dupa un acces de febra. Macinat de lupte interne, PSD si-a pierdut bunul cel mai de pret - unitatea. Indiferent de planurile pe care le urzesc cei doi oameni politici, nimeni nu poate spune acum cu certitudine incotro se indreapta acest partid.