Războiul PSD cu sine însuși

Este de așteptat ca Liviu Dragnea, obsedat de putere și încolțit de dosare, să continue cruciada împotriva adversarilor săi, să-i atace unul câte unul și să-i îndepărteze.

Rodica Culcer 05.11.2018

De același autor

Ca și când nu ar fi destul de rău că ne-a impus cel mai inept guvern pe care l-a avut vreodată România, PSD este pe punctul de a arunca țara în haos, ca urmare a a luptelor interne pe care Liviu Dragnea le-a declanșat chiar de la începutul anului 2017, după ce a încercat și nu a reușit să impună OUG 13. Dragnea a sacrificat deja două guverne PSD-ALDE în proiectul său de a-și asigura dominația totală și, mai ales, impunitatea în fața legii, transformând PSD într-o bandă de mafioți care execută ordinele primite de la Il capo di tutti capi.

În ultima săptămână am asistat la un episod de febră care trădează acutizarea conflictelor din interiorul clanului din Kiseleff. În mod paradoxal, apariția „valizei“ cu informații compromițătoare despre Tel Drum și Liviu Dragnea nu va domoli tensiunile, pentru că Liviu Dragnea are nevoie să-și securizeze poziția de lider prin eliminarea adversarilor, înainte ca dezvăluirile potențial devastatoare ale RISE Project să atingă o masă critică. În această logică, scandalul în PSD este o chestiune de lungă durată. Luni, 5 noiembrie, s-a consumat doar un episod, în care au fost excluși secretarul general Marian Neacșu și președintele PSD Dâmbovița Adrian Țuțuianu, ceea ce reprezintă totuși un succes parțial pentru liderul partidului. El nu a reușit să scape de „greii“ din PSD, Paul Stănescu și Gabriela Firea, care i se opun în continuare. Paul Stănescu a declarat, după ședință, că „partidul a făcut o greșeală“, iar Gabriela Firea, aflată la Madrid, a trimis o scrisoare chiar în timpul ședinței CEx în care îl eticheta pe Dragnea drept o „persoană toxică“. Cu alte cuvinte, războiul nu s-a încheiat și Dragnea nu a obținut decât o victorie parțială. La fel de adevărat este însă că excluderea celor doi a fost decisă cu o majoritate zdrobitoare de 53 la 9, iar apelurile la pragmatism din partea unor lideri locali ca Dumitru Buzatu, care făcea apel la toleranță, pe motiv că Adrian Țuțuianu a adus totuși multe voturi pentru PSD în alegerile din 2016, nu au avut ecou. Vor accepta baronii cu ușurință perspectiva de a fi excluși după bunul plac al lui Liviu Dragnea?

Liderul PSD a motivat excluderile invocând necesitatea de a închide „toată această perioadă în care colegi din partid au uneltit, au negociat pentru ca Guvernul PSD să pice. Aşa ceva nu se poate întâmpla“. Mesaje similare transmiseseră sâmbătă și duminică locotenenții lui Dragnea, Codrin Ștefănescu și Lia Olguța Vasilescu, ambii proveniți din PRM, cel mai hidos partid postdecembrist. Era limpede că Dragnea ținea să se răzbune pentru episodul penibil de săptămâna trecută, când opozanții din partid i-au demonstrat că îl pot lăsa fără majoritatea parlamentară, împiedicându-l, dacă vor, să-și pună în practică planurile. Potrivit presei, opozanții au refuzat să voteze secret, cu bile, la moțiunea împotriva ministrului Justiției Tudorel Toader, așa cum a cerut Dragnea, și au forțat un vot electronic deschis. Dacă s-ar fi votat secret, oamenii lui Dragnea ar fi votat alături de opoziție, lăsând moțiunea să treacă, iar „Daddy“ ar fi putut justifica cererea de înlocuire a lui Toader. Totodată, ar fi putut da vina pe „puciști“ pentru votul împotriva unui membru al guvernului PSD-ALDE, ceea ce ar fi justificat excluderea lor în bloc. Planul a eșuat, pentru că opozanții lui Dragnea sunt tot pesediști de teapa lui Dragnea și îi pot anticipa pașii. A urmat busculada dintre Dragnea și Marcel Ciolacu și izbucnirea nervoasă fără precedent în fața presei, un indiciu destul de concludent al exasperării liderului PSD în fața perspectivei pierderii controlului asupra majorității. Simțind pericolul represaliilor, opozanții au amenințat că, dacă unul singur este exclus, atunci toți își dau demisia în bloc și votează împotriva Guvernului Dăncilă la o eventuală moțiune de cenzură. Imediat după excludere, domnii Neacșu și Țuțuianu nu au confirmat acest scenariu, dar este prea devreme pentru a trage concluzii. Oricum, dacă nu trec la contraofensivă, opozanții devin o pradă ușoară pentru Dragnea.

Este de așteptat ca Liviu Dragnea, obsedat de putere și încolțit de dosare, să continue cruciada împotriva adversarilor săi, să-i atace unul câte unul și să-i îndepărteze. Nu este sigur însă că va putea scăpa de toți și nici nu știm cât va mai rezista nervos, având în vedere că a deschis deja prea multe fronturi: cu ALDE, cu justiția, cu adversarii din partid, cu comisarul european Corina Crețu, cu UE și cu Statele Unite. Totodată, este de așteptat ca opozanții liderului PSD să nu stea cu mâinile în sân și să treacă la contraatac, conștienți că doar așa vor supraviețui.

Pentru cetățeni, războiul PSD contra PSD ar putea fi interesant doar în măsura în care, prin uzura internă a elitei pesediste și consecințele economice ale nesăbuinței guvernului, ar marca începutul sfârșitului pentru sistemul „ticăloșit“ instalat și întreținut de PSD și ALDE. Pentru aceasta însă este nevoie ca dezvăluirile din TeleormanLeaks să fie cu adevărat demolatoare și să-l compromită definitiv pe Liviu Dragnea. Chiar și așa, însă, prăbușirea unui sistem de tip mafiot extins la aproape toate instituțiile va fi anevoioasă și de durată. Chiar dacă, în cele din urmă, sistemul corupt care distruge România face implozie, agonia sa va fi atât de lungă și de devastatoare încât reconstrucția României pe baze sănătoase nu poate fi considerată în acest moment o certitudine, ci doar un vis.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22