Schengen, un eșec ușor de anticipat și demagogia guvernanților de la București

Din cauza unor deficiențe structurale, tolerate prea ușor de un electorat superficial și majoritar amoral, vom fi întotdeauna vulnerabili în fața unor jocuri cinice de putere la nivel internațional

Rodica Culcer 08.12.2022

De același autor

Este greu de crezut că liderii politici de la București nu știau că decizia Consiliului JAI din 8 decembrie va fi un eșec pentru tentativa României de a intra în spațiul Schengen. După ce cancelarul Austriei și ministrul său de interne declaraseră răspicat că Austria avea să voteze împotriva admiterii României și Bulgariei nimeni nu se putea aștepta ca decizia lor să se modifice în urma revoltei vuvuzelelor puterii de la televiziunile de știri, care au afurisit Austria mai multe zile la rând. Dacă am fi vrut cu adevărat să intrăm în spațiul Schengen nu aceasta era calea, ci o diplomație discretă și eficientă. Nu ajută nici scrisorile deschise frumos scrise, nici bălăcăreala Austriei de către propagandiștii puterii care își zic ziariști. Dar ordinul dat televiziunilor era să facă zgomot pentru a putea justifica eșecul țărișoarei și a distrage atenția de la nerealizările guvernanților acumulate de-a lungul anilor. Nu întâmplător președintele Klaus Iohannis nu s-a arătat la față în aceste zile, preferând să-l trimită pe ineptul Bode la Viena, de vreme ce tot nu era nimic de salvat. Șefului statului nu îi place să se asocieze cu eșecuri, așa că stă îmbufnat la Cotroceni, de unde afișează pe site comunicate țâfnoase, cum a fost și cel de joi seara, și îl trimite la rampă pe premierul Ciucă, deși Constituția îi conferă președintelui, nu premierului, rolul principal în chestiuni de politică externă și de apărare.

Să nu uităm că din 2012, deci de zece ani, suntem guvernați de PSD, cu PNL și UDMR în roluri secundare, cu excepția unui scurt interludiu de opt luni în 2021, iar Iohannis este președinte de opt ani. Or, PSD și acoliții săi au decredibilizat justiția și lupta anticorupție și au populat instituțiile statului cu clientela de partid, expunând astfel România la critici întemeiate generate de calitatea proastă a factorului uman. Vom fi îndeplinind noi „condițiile tehnice”, dar tehnica este controlată de oameni, iar în oamenii noștri din vămi, de pildă, este greu să ai încredere și nici pe șefii lor nu ne putem baza, cum nici în justiția română, care a închis practic aproape toate dosarele de corupție din vămi și de la poliția de frontieră, nu poți să te încrezi. Din cauza acestor deficiențe structurale, tolerate prea ușor de un electorat superficial și majoritar amoral, vom fi întotdeauna vulnerabili în fața unor jocuri cinice de putere la nivel internațional, cum am fost și anul acesta.

Tot ce știm despre imperfecțiunile noastre nu anulează mizeria pe care ne-a făcut-o Austria, dar și Olanda, care, ipocrită și perversă, a pretins că nu respinge România, ci doar Bulgaria, deși soluția unei Bulgarii făcute sandwich între două state Schengen – Grecia și România – era de tot râsul și absolut nerealistă. Argumentația oficialilor austrieci privind numărul mare de migranți ilegali fac abstracție, probabil deliberat, de faptul că Austria are o graniță comună cu Ungaria, nu cu România. Dar Nehammer, Orban și președintele Serbiei, Vucici, sunt amici și „nu se face” să dai vina pe prieteni, deși știi sigur că prin țările lor trec migranții de care zici că vrei să scapi. Totodată, este ilogic să spui că Schengen nu trebuie extins pentru că este nefuncțional, dar să propui totuși intrarea Croației. Marele specialist în geopolitică Bode arată cu degetul spre mâna lungă a Rusiei, în al cărei interes ar fi acționat Austria. Nu excludem ca Putin să se bucure de divizarea Europei și de eșecul Comisiei Europene, care nu a putut impune extinderea spațiului Schengen, cu toate imperfecțiunile României și Bulgariei. S-a creat o falie de care UE nu avea nevoie și probabil Comisia Europeană va căuta o soluție de compromis - pe termen mediu și lung însă. Comisarul european pentru afaceri interne ne-a consolat frumos și ne-a promis că problema noastră va fi rezolvată „până la sfârșitul acestui mandat”. Cu alte cuvinte, în următorii doi ani – și probabil nu în următoarele șase luni, căci Suedia, care preia la 1 ianuarie 2023 președinția rotativă a Consiliului UE, nu va dori să pună pe agendă extinderea Schengen pentru că are ea însăși o problemă cu migrația. Într-adevăr, Suedia și Austria, ca și Italia, au o problemă cu migranții și au dreptate să ceară CE un plan de măsuri care să atenueze problemele existente, dar nu au dreptul moral să ia România și Bulgaria ostatici pentru promovarea cauzei lor. Să nu ne lăsăm deci impresionați de Suedia, soră a Austriei și Olandei întru ipocrizie și perversiune. Italia, care are probleme mult mai mari cu migranții care vin pe mare, nu s-a comportat atât de abject și nu a blocat România, deși are mulți români pe teritoriul ei, printre care și nu puțini răufăcători.  Dar jocurile politice europene sunt cinice, căci pretutindeni politicienii sunt cinici și ghidați de propriile interese, iar noi trebuie să fim pregătiți pentru această realitate. Totodată, dacă se va declanșa o reformă profundă a spațiului Schengen, va trebui să așteptăm rezultatul acesteia înainte să ne depunem din nou candidatura.

Până când Comisia Europeană va găsi o soluție de compromis pentru România, dacă președintele Iohannis va reuși să introducă tema la Consiliul European de săptămâna viitoare, ar fi mai profitabil pentru noi să ne comportăm matur și responsabil și să renunțăm la ideile prostești, promovate chiar de prim vice-președintele PNL Rareș Bogdan sau de la ministrul psd-ist al turismului, cum ar fi boicotarea companiilor austriece ca Raiffeisen, Erste și OMV, sau renunțarea la vacanțele de schi în Austria. Austria nu poate fi confundată cu un guvern vremelnic. Ea are și un președinte, care a susținut aderarea României la Schengen, iar partidul cancelarului Nehammer ar putea pierde următoarele alegeri. În plus, dacă nu ai altă benzinărie la îndemână pe șoselele patriei decât OMV, vei alimenta la OMV, așa cum alimentezi și la MOL, și la Lukoil, în ciuda guvernelor din țările lor de origine, nu mai puțin mizerabile decât cel austriac. Și cine a plătit deja o vacanță în Austria, nu își va pierde banii de dragul unui ministru psd-ist al cărui nume nici nu și-l amintește. Cine știe, poate că proprietarul hotelului care a încasat banii nici nu este un adept al actualului guvern. De altfel, două mari bănci austriece din România s-au disociat de decizia guvernului de la Viena în privința extinderii Schengen. Guvernul României însă poate decide să boicoteze și să blocheze inițiativele actualului guvern al Austriei în forurile europene, căci și noi avem acolo un drept de veto. Dacă vrem să contăm cât de cât, trebuie să știm când și cum să ne încordăm mușchii.

Înainte de toate însă este bine să devenim credibili și demni de respect pe plan european, ceea ce nu vom reuși peste noapte, dacă vom reuși vreodată, căci noi nu am ajuns o țară coruptă și condusă de plagiatori din întâmplare, ci dintr-o voință politică demnă de cauze mai bune. În loc să ne blocăm în tema Schengen per se și să ne victimizăm ipocrit sub faldurile tricolorului, am face mai bine să cerem reforme structurale, de fond, în justiție și administrație, să diminuăm drastic corupția, și, nu în ultimul rând, să pretindem o presă independentă și profesionistă în locul oficinelor de propagandă care se pretind televiziuni de știri. Cum însă justiția noastră patrioată tocmai i-a făcut scăpați pe Piedone, Cocoș și Bica, vă dați seama că încrederea în statul de drept și anticorupția din România au crescut exponențial în tot spațiul Schengen!

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22