Semne de normalitate?

Rodica Culcer 11.10.2005

De același autor

Intrebarea obsedanta pe care contabilii vietii politice, adica ziaristii, au repetat-o la nesfarsit in ultima saptamana a fost “cine pierde cel mai mult din disputele sterile purtate in parlament pe marginea regulamentului?”. Desi raspunsul standard a fost ca pierd toti politicienii deopotriva, de fapt realitatea se dovedeste mai putin echidistanta: cel mai mult pierde PSD. Mobilizarea tuturor energiilor sale in batalia pentru pastrarea scaunelor domnilor Nastase si Vacaroiu slabeste efortul de reforma interna, singura care poate relansa partidul in cursa politica. Ca este asa o dovedeste si iesirea la rampa a unui personaj pana acum discret, Ioan Rus, care a rupt tacerea la sfarsitul saptamanii cu un interviu de neimaginat altadata pentru un vicepresedinte al PSD.
Ioan Rus a incercat sa rupa cercul vicios de ostilitati in care sunt antrenate cele trei personalitati ale partidului: Mircea Geoana, Adrian Nastase si Ion Iliescu. O scurta recapitulare a ultimelor doua saptamani va contura tabloul unui razboi surd in PSD, care se adauga luptei din parlament ca mijloc de irosire a energiilor partidului.
Mai intai, Adrian Nastase a reactionat cu iritare la sugestia lui Mircea Geoana privind tinerea congresului partidului la patru ani, si nu la doi ani, asa cum se hotarase in aprilie. Evident, domnul Geoana ar prefera sa-si dubleze mandatul, in timp ce Adrian Nastase ar vrea sa-i puna capat cat mai repede, in speranta ca va putea reveni in fruntea partidului. A urmat scandalul neparticiparii la consultarile de la Cotroceni, dupa ce Traian Basescu i-a invinuit pe PSD-isti ca fac demersuri ostile guvernului pe langa parlamentarii socialisti europeni. Liderii partidului au parut uniti in adversitatea lor fata de presedinte, desi stiau bine ca, pe fond, acesta avea dreptate. Dezvaluirea acestor demersuri tocmai cand Romania asteapta un raport de tara echilibrat punea insa PSD intr-o lumina defavorabila, din care nu putea iesi decat incercand sa creeze o perdea de fum. In mod ciudat insa, reactia lui Mircea Geoana la declaratia de presa a presedintelui Basescu facuta miercuri, dupa consultarile cu celelalte partide, a fost mai putin vehementa, desi a pastrat un ton critic. Liderul PSD a sugerat chiar ca partidul sau s-ar putea duce la Cotroceni, in anumite conditii. A fost prea mult pentru Adrian Nastase, care s-a dezlantuit a doua zi impotriva eternului sau adversar, Traian Basescu, pe care l-a acuzat de minciuna si de multe alte pacate. Vehementa domnului Nastase a contrastat evident cu tonul masurat adoptat cu o zi inainte de Mircea Geoana. Putem presupune, fara a gresi prea mult, ca presedintele Camerei Deputatilor isi vede amenintata pozitia chiar din interiorul partidului: multi membri ai PSD ar prefera sa incheie batalia din parlament chiar daca li se cere sa renunte la Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. Pentru ei este mult mai importanta pastrarea in functie a presedintilor de consilii judetene. Atat puternicii lideri din teritoriu ai PSD, cat si Mircea Geoana au nevoie mai degraba de un armistitiu cu Traian Basescu pentru a-si consolida puterea, decat de un razboi, care nu-i foloseste decat domnului Nastase - cel care i-a privat de un nou mandat la guvernare. Iata cum, din nou, lui Adrian Nastase i se pregateste ceva.
De parca adversitatea dintre domnii Geoana si Nastase nu era suficienta, neimpacatul Ion Iliescu vine si el sa tulbure apele in partid, ironizand “revolutia binelui” lansata de presedintele PSD si exprimandu-si nostalgia dupa vremurile cand alternanta la putere era doar un slogan capitalist, decadent. In replica, secretarul general al PSD, Miron Mitrea, l-a acuzat ca alternanta la putere, adica victoria lui Traian Basescu, a fost provocata chiar de decizia fostului presedinte de a-l gratia pe Miron Cozma. Nimic nou pana aici: toate schimburile de replici aveau o nota de deja vu. Noutatea spectaculoasa a venit insa la sfarsitul saptamanii, la Brasov si la Cluj.
La dezbaterea pe tema administratiei locale organizata de ministrul Vasile Blaga la Brasov, Traian Basescu a respins ideea inlocuirii presedintilor de consilii judetene inainte de alegerile din 2008. Seful statului a intins astfel o mana acelor lideri ai PSD care vor sa ingroape securea de razboi, cel putin pentru moment. Ca Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu ar putea fi victime colaterale ale acestei incetari a focului nu-i va fi scapat domnului Basescu. Imediat dupa aceea, duminica, a aparut interviul lui Ioan Rus, care dezvaluia faptul ca a fost oprit de unii membri ai conducerii partidului sa participe la dezbaterea de la Brasov, desi alesii locali ai PSD se aflau in sala. Domnul Rus vede in aceasta dezbatere un “semn de normalitate” si in Vasile Blaga un “profesionist corect”. Mai mult, el critica fara ocolisuri incrancenarea acelor PSD-isti care refuza sa colaboreze cu puterea in interesul tarii: “Interesul national il voi sustine indiferent de convingerea unora ca poporul ii considera eroi pe cei care mor in batalii, chiar daca nu-si mai amintesc care era idealul care i-a manat in lupta... Nu este normal sa transformam Romania in teatrul unor razboaie personale”. Este greu sa nu vezi aici un atac aproape direct la adresa lui Adrian Nastase.
Ioan Rus a recurs la un demers radical, lansand o provocare fara precedent propriului partid. Cum va raspunde PSD la aceasta invitatie la normalitate - iata marea intrebare a zilelor ce urmeaza. Miza este atat de mare, incat orice speculatie jurnalistica suplimentara este deplasata.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22