Sesiunea de vara

Rodica Culcer 21.07.2006

De același autor

Sa lasam la o parte scandalurile si luptele dintre palate si sa ne ocupam de lucrurile cu adevarat serioase, si anume de guvernare - iata ce ne indeamna din nou Revista 22 inaintea vacantei de vara. Cititorii si comentatorii au fost, asadar, din nou solicitati sa-i noteze pe presedinte, pe premier si pe membrii guvernului. Iata acum si rezultatul acestui exercitiu, care depaseste limitele unui simplu joc intelectual.

Premiul intai ii revine din nou Monicai Macovei. Ministrul Justitiei ramane preferata publicului cu 9,14, la distanta de cel de-al doilea clasat - ministrul de Interne, Vasile Blaga (7,93). Si analistii au situat-o pe doamna Macovei pe primul loc, recunoscandu-i meritul de a se bate, adesea singura, pentru reformele ei. I-au acordat insa numai 8,1, depunctand-o pentru ca nu stie sa negocieze cu oamenii politici si sa-si construiasca aliante. Chiar si asa, nu a primit decat o singura nota de 7, din partea lui Bogdan Teodorescu. Ar fi de meditat in acest caz la diferenta dintre cele doua note: cititorii revistei au apreciat curajul ministrului Justitiei de a se lupta cu sistemul, in timp ce analistii i-au reprosat tocmai aceasta lipsa de flexibilitate. Indraznesc sa cred ca Monica Macovei este interesata mai mult de verdictul publicului decat de cel al analistilor.

Vasile Blaga a evitat discrepantele, primind o nota mare si din partea analistilor (7,7). Nimeni nu-i contesta autoritatea, competenta si seriozitatea. Pe locul trei, in schimb, avem din nou evaluari diferite: analistii au fost sedusi de nivelul intelectual, seriozitatea si comportamentul european al ministrului de Externe Mihai-Razvan Ungureanu, caruia i-au acordat 7,37; in timp ce publicul a evitat fineturile si s-a indreptat spre ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, notat cu 7,57. De altfel, si in clasamentele analistilor Gheorghe Flutur este cotat ca un ministru serios, muncitor si capabil - cu rezerva aproape unanima ca a aparut prea mult la televizor.

La coada plutonului executiv se situeaza o tripleta aproape grotesca: Gheorghe Dobre, Teodor Atanasiu si Mihail Hardau. Si in cazul rebuturilor guvernamentale insa clasamentul cititorilor difera de cel al analistilor: pentru cititori, Mihail Hardau este cel mai slab ministru, cu 5,15; pentru analisti el se numeste Gheorghe Dobre (4,5). Nu ne putem pronunta - singura diferenta dintre ei este ca unul a ramas in functie iar celalalt a fost retras de propriul partid. Pe locul doi la ministri catastrofali analistii l-au situat pe ministrul Apararii, Teodor Atanasiu. Ei nu s-au sfiit sa-l numeasca "secretar de primarie comunala", "sef de piata", "unul dintre cei mai slabi ministri ai Apararii", "batausul PNL" etc. Faptul ca a ramas nepedepsit pentru scurgerile de informatii din MApN si gafa anuntului retragerii trupelor romanesti din Irak a fost pus pe seama fidelitatii fata de premier. Performanta ministrului Apararii nu a preocupat insa publicul cititor, care l-a situat in topul indezirabililor pe Markó Béla, cu 5,46. Analistii nu l-au judecat insa pe liderul UDMR ca ministru de stat, ci ca presedinte de formatiune politica. Probabil ca au avut dreptate.

Intre extremele clasamentului se situeaza grosul plutonului guvernamental, asupra caruia se cuvine sa facem cateva precizari: daca nimeni nu are o parere prea buna despre ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, sau despre cel al Economiei, Codrut Seres, in schimb majoritatea analistilor apreciaza prestatia unor ministri ca Eugen Nicolaescu, Sulfina Barbu si Anca Boagiu. Dupa ce a renuntat la scandaluri inutile (cu Sorin Oprescu) si la masuri pripite (pensionarea medicilor), ministrul Sanatatii a inceput sa fie evaluat pozitiv pentru curajul de a lansa o reforma fara precedent intr-un sector pe cat de vital pe atat de putred. Hulita de toata lumea anul trecut, Sulfina Barbu s-a impus prin competenta si seriozitate, iar Anca Boagiu, luata si ea in ras initial, a aratat ca invata repede si este constiincioasa. Personal, sugerez o comparatie intre doamnele din guvernul Tariceanu si doamnele din guvernul Nastase. Atat.

In sfarsit, ajungem la "artileria grea": premierul si presedintele. Clasamentul nu era greu de anticipat: atat comentatorii, cat si cititorii il prefera peTraian Basescu.  Notele difera insa: analistii l-au punctat pe presedinte cu 8,2, in timp ce publicul i-a acordat doar 7,84. Analistii au fost mai severi cu premierul, notandu-l cu numai 6,2, in timp ce publicul a fost mai indulgent - 7,15. De remarcat ca premierul a fost mai slab notat de analisti decat majoritatea ministrilor sai. Pentru Sebastian Lazaroiu, guvernul functioneaza si fara el, iar pentru Sever Voinescu, desi guvernul actual este cel mai bun din 1990 incoace, premierul a facut greseli mari in relatia cu justitia si in chestiunea retragerii din Irak. Nici presedintele nu este considerat perfect sau infailibil, dar este recunoscut ca omul forte al momentului.

Traian Basescu si Monica Macovei conduc, asadar, si in clasamentul sesiunii de vara din 2006, chiar daca evaluatorii au devenit mai critici si mai exigenti. Cu cateva exceptii, guvernul nu este catastrofal si, lucru esential, nu a generat scandaluri de coruptie. Daca nu am fi o natie cartitoare prin natura ei, ar trebui sa fim multumiti - dar ma tem ca acest lucru este cu neputinta la romani!

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22