De același autor
Tricolorul construit de protestatari duminică seară în Piața Victoriei le-a stricat probabil sfârșitul de săptămână pesediștilor, mai ales lui Liviu Dragnea. Nu numai pentru că „Strada“ i-a bătut pe teren propriu, opunând un patriotism autentic discursului lor fals patriotic, ci pentru că a demonstrat că resursele protestului nu s-au epuizat. Strategia de supraviețuire a „sistemului ticăloși“, creat de PSD și întreținut de toate partidele, s-a dovedit o improvizație. Concesiile parțiale nu au fost suficiente, iar demonstrațiile de forță nu au avut efectul scontat.
Fără îndoială, „sistemul“ a avut succese notabile: a respins cu ușurință moțiunea de cenzură a opoziției, reușind să mențină UDMR de partea sa; a obținut din partea Curții Constituționale nu doar respingerea obiecțiilor formulate de CSM și de Klaus Iohannis, ci și evitarea unei analize de constituționalitate a OUG 13, pe motiv că a fost abrogată; și a trecut prin parlament fără probleme un buget nerealist, care-i permite să cheltuiască discreționar fondurile publice. Din cauza concentrării dezbaterii publice asupra protestelor, efectele nocive ale bugetului au trecut aproape neobservate, ceea ce a fost un bonus pentru PSD. În sfârșit, PSD a reușit să aducă și el câțiva protestatari la Cotroceni, ca să se vadă la televizor că are susținătorii lui. Nu și-a dat seama însă că exact acest gen de protest, cu oameni mult mai puțin numeroși și mai puțin convingători decât cei din Piața Victoriei, îi va agrava problemele de imagine. A fost ciudat, de pildă, că nicio altă mare organizație PSD din țară nu a dorit să organizeze proteste similare. Mai mult, la Iași protestatarii sunt încântați de primarul orașului, Mihai Chirica, vicepreședinte al PSD, care nu contenește să critice constructiv, dar ferm stilul de conducere și strategia lui Liviu Dragnea. Au apărut deja voci în PSD care cer excluderea din partid a domnului Chirica, dar sigur Liviu Dragnea știe că amenințările nu-l vor reduce la tăcere pe primar. În sfârșit, dacă nu s-ar fi temut de rezistență mai mult sau mai puțin tacită din partid, presupunem că domnul Dragnea ar fi avut încredere în parlamentarii săi și nu i-ar fi legat de scaune, interzicându-le să voteze cu prilejul moțiunii de cenzură. Pe de altă parte, protestul chinuit de la Cotroceni, operă a câtorva baroni din sud, i-a permis președintelui Iohannis un demers extrem de abil: încercând să stea de vorbă cu protestatarii, care l-au huiduit ca pe stadion, a reușit să scoată în evidență comportamentul lor grobian și incapacitatea de a dialoga, precum și indisponibilitatea d-lor Grindeanu și Dragnea de a comunica la rândul lor cu protestatarii din Piața Victoriei.
Baricadați în fortăreața majorității parlamentare, obținute prin abandon în decembrie 2016, pesediștii au reprodus în spațiul public înverșunarea brutală pe care au comandat-o și protestatarilor de la Cotroceni: parlamentarii PSD și ALDE au ieșit mitocănește din sală marți, când președintele Iohannis se adresa parlamentului, Dragnea și Tăriceanu au menținut discursul agresiv la adresa DNA și a justiției în general, iar președintele comisiei SRI, Adrian Țuțuianu, a lansat un atac frontal, în cel mai pur spirit comunist, la adresa multinaționalelor, care ar trimite oamenii în piață, și împotriva antreprenorilor privați care pun la dispoziție mașinile și alte dotări ale firmelor lor pentru sprijinirea protestelor. Pozând în „Gigi Duru’“, PSD a încercat să atenueze cedările pe care a fost nevoit să le facă la presiunea demonstranților și a UE, și anume, abrogarea OUG 13, deși aici există destule posibilități de răsturnare a situației, și demisia forțată a lui Florin Iordache, stâlp al imperiului Dragnea din sudul țării. Nu este ușor pentru un partid obișnuit să conducă în forță și să-și impună prioritățile fără a ține seama de binele public sau de lege. În tot acest vacarm, premierul Sorin Grindeanu, decis probabil să-și salveze cariera politică, a căutat discret să se distanțeze ușor față de Liviu Dragnea, afirmându-se ca autor al înlăturării indezirabilului Iordache și lăsându-i pe Țuțuianu și pe Tăriceanu să se compromită printr-un discurs strident.
Această distanțare este vitală pentru premier, având în vedere intransigența Comisiei Europene față de continuarea luptei anticorupție. Întorși de la Bruxelles, unde i-a trimis partidul să-i apere pozițiile, Ana Birchall și Teodor Meleșcanu au avut un discurs nuanțat. Doamna Birchall a pus accentul pe satisfacerea condițiilor MCV, în vederea ridicării acestuia, și apoi, după numirea ca ministru interimar la Justiție, pe o largă consultare în vederea modificării legislației penale în spiritul deciziilor CCR - adică exact ce nu a făcut Florin Iordache. Totodată, Teodor Meleșcanu a declarat că România va cere sprijinul experților europeni pentru modificarea codurilor, ceea ce reprezintă altă cedare majoră din partea coaliției guvernamentale.
Toate acestea nu duc doar la diminuarea prestigiului PSD, îngreunează peste măsură rezolvarea problemei fundamentale a coaliției PSD-ALDE: salvarea penalilor din conducerea celor două partide de rigorile legii. Or, acest obiectiv primordial a devenit aproape insurmontabil, în condițiile unei mișcări de protest care se dovedește încă plină de vitalitate. PSD pare să fi intrat într-o situație lose-lose, pentru că ori renunță la salvarea liderilor săi penali, caz în care liniștește „Strada“, dar declanșează haosul intern; ori nu renunță la salvarea liderilor cu probleme penale și întreține mișcarea de protest și presiunea externă. Când a pornit războiul asupra democrației și statului de drept, PSD spera să fie un Blitzkrieg pe care să-l câștige ușor și rapid. S-a ales în schimb cu un război de uzură. Ghinion.