De același autor
Nu trebuie să fii fan Mugur Isărescu (cine ar putea fi?) ca să înțelegi că tevatura iscată în jurul neinspiratei sale invitații la un ceai de tei, menit să calmeze agitația pe tema inflației, este, de fapt, o diversiune a guvernanților, care doresc să ascundă propriul lor rol în declanșarea și întreținerea creșterii galopante a prețurilor. Și pentru aceasta, raportul BNR nu trebuia să fie vreodată dezbătut pe fond. Ce ne spune totuși acest raport? În primul rând, că inflația a ajuns la un nivel alarmant de 13,8% în aprilie și va crește la 15% pentru această vară; apoi, că factorul declanșator a fost creșterea prețurilor la energie și, în sfârșit, cum ar putea guvernul să reducă inflația și ce nu trebuie să facă într-un moment ca acesta. Exact aici, la ce nu trebuie făcut, vom regăsi însă acțiunile executivului.
Pentru a exonera însă guvernul de orice responsabilitate, președintele Iohannis a căutat un vinovat în afara țării: „Nu e cazul să încercăm să aruncăm vina asupra Guvernului, Parlamentului sau clasei politice. Vinovat este Putin, care a declanşat acest război împotriva Ucrainei”. Doar că scuza este facilă și analiza incorectă. Raportul BNR se referă la creșterea prețurilor la energie încă din ultima parte a anului 2021, când războiul din Ucraina nu începuse. Vor fi fost unele influențe datorate manipulărilor Gazprom pe piața europeană și unele efecte ale politicii UE de „înverzire” a energiei, ale cărei costuri au fost ascunse cetățenilor europeni, dar în cazul României, nu aceste fenomene au fost determinante, ci lăcomia statului, care, fiind proprietarul de facto al companiilor energetice, s-a bucurat să-și mărească veniturile pe seama consumatorilor casnici și industriali, cu prețul închiderii unor fabrici, atât prin creșterea prețurilor, cât și prin taxele și accizele percepute. Despre toate acestea s-a vorbit deja în spațiul public, cum s-a și demonstrat că România are rezerve de gaze naturale, dar nu le exploatează – oare ca să importe de la Gazprom? – și că legea offshore, care ar fi eliberat rezervele din Marea Neagră, nici măcar acum nu a trecut de Parlament. Ca să nu mai spunem că blocarea ei în 2018 s-a datorat PSD, adică partidului cu care domnul Iohannis s-a arătat atât de încântat să se alieze, iar restul blocajelor sunt „opera” PNL, care conduce ministerul energiei de trei ani. Șmecheria președintelui nu poate ascunde faptele: creșterea prețurilor nu a fost o fatalitate, ci opera guvernanților. De altfel, economiștii știu că inflația este, cum a spus Ludwig von Mises (citat de Lucian Croitoru pe CursDeGuvernare), rezultatul unei politici deliberate („inflation is a policy”), care se dovedește în final păguboasă.
Indirect o spune și BNR, când enumeră ce nu trebuie să facă guvernul în condițiile economice actuale. În primul rând, trebuie să evite „o spirală costuri-inflație-prețuri-salarii”, mai ales dacă, din cauza creșterii economice scăzute și a cheltuielilor cu pensiile și cu salariile bugetarilor, care se ridică la 90% din buget, „nu mai ai substanța economică din care să crești veniturile și nivelul de trai”. Cu cât se vor aloca mai multe resurse unor creșteri artificiale de venituri ale angajaților, cu atât mai dureros vor fi ele erodate de inflație, a explicat guvernatorul. Or, ce face guvernul? Nici gând să limiteze și/sau să reformeze sectorul de stat hipertrofiat, sau să ușureze povara prețurilor la energie, măcar prin reducerea temporară a accizelor (propusă încă din octombrie de USR și practicată deja de Italia). În schimb, premierul anunță cadouri pentru populație, de tipul programului Family Start, cu credite garantate de stat pentru organizarea de nunți și botezuri, gest total inutil, căci banii alocați de familii nunții și botezului se recuperează în cursul evenimentului, după cum toată lumea știe; în schimb, persoanele „vulnerabile” vor primi vouchere de 50 de euro, o dată la două luni, pentru câteva produse alimentare, și abia din luna iulie, când prețurile vor fi explodat deja. Să nu știe guvernul că măsurile sale sunt generatoare de inflație? Greu de crezut. Mai degrabă credem că a decis că inflația îl avantajează, căci îi mărește veniturile și îi reduce în termeni reali sumele pe care le datorează. Simplu și cinic.
La fel de cinică este și decizia de a nu respecta țintele din PNRR, cu prețul pierderii fondurilor. Deși premierul s-a lăudat în martie pe FB că a îndeplinit toate cele 24 de ținte premergătoare, un document al guvernului din 4 mai bifa doar 22 de ținte. În loc să se străduiască să-și atingă obiectivele, miniștrii se lamentează că documentul nu este bine făcut, că termenele sunt prea strânse, că trebuie renegociat etc. Devine tot mai limpede că guvernul Ciucă nu va deranja rețelele de interese care îl controlează, pentru a respecta condițiile cerute de UE, chiar dacă România ar avea enorm de câștigat din PNRR. Iar aceste rețele alcătuiesc un univers paralel al corupției, ilustrat, printre altele, după cum scria recent pe FB Ionel Stoica, de dubioasa fundație „Omenia”, a Minodorei Ilie, în jurul căreia regăsim mari corupți condamnați și fugari, precum Sorin Oprescu și Corneliu Bogdan Popa, de la care s-ar putea recupera sume imense furate de la poporul român; foști șefi de servicii, ca Ioan Talpeș; fostul premier Florin Cîțu, sprijinit cu bani la studii în America; sau miniștri din actualul guvern, invitați sau premiați, ca Vasile Dâncu și Cătălin Predoiu. Caracatița are deci tentacule în guvern – acest guvern căruia lui îi datorăm în primul rând, nu lui Putin, și inflația, și sărăcia de azi și de mâine. //