De același autor
Trebuie spus mai intai ca PNL nu s-a hotarat cu usurinta sa-l excluda de pe liste. A incercat mai intai manevra mai putin onoranta de a-l transfera de la Bucuresti la Vaslui. Atat de sigur era omul de afaceri pe locul sau eligibil, incat a plecat in concediu in Africa. La intoarcere a aflat insa ca reactia presei a fost ferma si ca prezenta sa risca sa compromita sansele partidului in alegeri. Nu poti totusi sa critici PSD pentru coruptie, cum fac PD si PNL, si sa iesi la lupta cu un personaj cel putin controversat. Rana celor care si-au pierdut economiile investite la SAFI nu s-a inchis. Cu chiu, cu vai, PNL a inteles acest lucru si, cu toate menajamentele de rigoare fata de un finantator important, a renuntat la candidatura sa.
Desi a inteles initial situatia, Viorel Catarama nu se impaca usor cu ea si ar dori sa-si repare imaginea, de unde si interviurile acordate la OTV si in Jurnalul National. Argumentul sau principal in cazul SAFI este faptul ca justitia nu l-a gasit vinovat. Asa este, dar cine are incredere in justitia romana, mai ales cand este vorba de "marii rechini"? Dincolo de scepticismul populatiei, ramane faptul ca Viorel Catarama a imprumutat peste 75 de miliarde de la SAFI, ceea ce nu prea era in regula, si a prosperat, iar depunatorii au pierdut tot. Principalul vinovat este Comisia Nationala pentru Valori Mobiliare, care ar fi trebuit sa se sesizeze din timp ca lucrurile mergeau intr-o directie gresita, dar nu a facut-o, nici in cazul SAFI, nici in cazul FNI. Toata lumea suspecteaza aici complicitati liberalo-pesediste, de vreme ce presedintele CNVM a fost propus de PSD si sustinut tacit de liberali. Nici problema datoriilor la fosta BANCOREX nu a fost rezolvata chiar atat de transant cum sustine patronul grupului ELVILA. Cladirea cu care a garantat creditul a fost, se spune, supraevaluata, astfel incat, chiar dupa valorificarea ei in contul creditului nerambursat, statul a iesit tot in pierdere, ca si contribuabilul roman, care a platit datoriile BANCOREX virate la datoria publica de guvernul Radu Vasile. Asa ca electoratul poate accepta sa nu-l intrebe pe domnul Catarama cum a facut primul milion de dolari, dar in nici un caz nu va vota cu el.
Viorel Catarama nu este insa singura problema a PNL in incercarea sa de a intocmi liste de candidati respectabili. La Gorj si la Vaslui principalii pretendenti sunt tot oameni mai mult decat controversati pe plan local, la care partidul nu poate renunta usor. La Bacau, inlaturarea unor importanti oameni de afaceri din fruntea listelor a generat resentimente. Pana la urma PNL nu-si poate trece pe linie moarta principalii finantatori, iar finantatorii nu inteleg cum de au devenit indezirabili de pe o zi pe alta, doar pentru ca au facut tot ce au facut si ceilalti imbogatiti: au spoliat bancile si bugetul de stat.
Realitatea este ca finantatori respectabili nu prea sunt, iar politica nu se face fara bani nicaieri. Societatea romaneasca nu mai poate fi schimbata din temelii, ci doar ameliorata si corectata. In acest proces va trebui sa fie implicate si o parte din personajele mai putin luminoase afirmate in acesti ultimi 15 ani. Cat de acceptabila este aceasta viziune pragmatica pentru electorat nu se va putea sti pana la 28 noiembrie.
Chiar si in aceste conditii insa initiativa PNL de a selectiona mai atent candidatii este binevenita, macar pentru ca-i obliga si pe altii sa faca la fel. Partidul a avut chiar ideea unei comisii de etica, al carei verdict asupra candidatilor ar trebui sa fie necrutator si definitiv. Pana la 24 septembrie, spun liberalii, comisia are timp sa-i investigheze atent pe aspirantii la un fotoliu parlamentar in privinta legaturilor cu Securitatea si a modului in care si-au acumulat averile. Totodata, PNL a decis sa renunte la unii seniori ai partidului, cum ar fi controversatul Mircea Ionescu-Quintus si Alexandru Paleologu, prea putin activ, dar nu si la altii, cum ar fi Radu Campeanu, prea deschis la colaborarea cu PSD, pentru gustul unora.
De altfel, PNL nici nu ar putea supravietui daca nu s-ar innoi. PD promite sa-si aleaga la fel de atent candidatii, iar taranistii au si ei o conducere noua si, deocamdata, necompromisa.
Asa ca domnul Catarama ar trebui sa treaca peste supararea de prim moment. Decenta i-ar cere, lui si tuturor celor ca el, sa se bucure de averile acumulate valorificand toate lacunele din sistemul legislativ si sa faca un pas inapoi.