De același autor
Cine a trait mai multi ani sub comunism isi da seama imediat ca discursul rostit de Ion Iliescu miercuri la adunarea cadrelor PSD ar fi putut fi scris foarte bine in anii '50, sau chiar '30. Sunt infierate cu manie proletara "ciocoismul unor lideri, parvenitismul, atitudinea dispretuitoare, intoleranta, exclusivismul, comportamentele nedemocratice, dorinta de imbogatire pe orice cai, incompatibilitatea unora cu valorile si principiile social-democrate, coruptia altora, incapacitatea de a lucra in echipa". Or fi reale aceste fenomene, dar ingramadirea lor intr-o enumerare impersonala nu rezolva nimic. Mai degraba ne aminteste de discursurile codate ale liderilor comunisti, in care astfel de critici vizau de fapt adversarul politic, si nu fenomenul in sine. Asa se intampla si acum: sub stindardul luptei impotriva unei impersonale coruptii sunt dezavuate managementul si echipa lui Adrian Nastase. Si, tot ca "in vremurile bune", partidul nu este de vina si in nici un caz nu este corupt - mesaj intarit de Ion Iliescu in aparitia alaturi de Adrian Nastase, joi seara, la Realitatea TV. Ion Iliescu trece cu dezinvoltura peste propria sa toleranta la adresa unor Iacubov, Mischie si Sechelariu, peste afacera RAFO, peste legaturile sale cu Ovidiu Tender si cu Dan Iosif etc. Toate sunt ingropate sub un morman de sabloane retorice. Sigur, tovarasi, pare sa spuna veteranul plenarelor PCR, s-au facut si greseli, dar partidul este viguros si politica noastra a fost justa.
Pana si Adrian Nastase, pregatit initial sa-si toarne cenusa-n cap, s-a aliniat la formalismul impus de seniorul PSD. Amandoi au respins ideea ca partidul trebuie revolutionat, uitand de nevoia de a reforma partidul, clamata in saptamanile anterioare. Nastase a renuntat chiar la doua paragrafe din discursul scris, care ar fi pus degetul mai aproape de rana: in primul repudia aranjamentele de culise in desemnarea cadrelor de conducere si cerea transparenta si corectitudine in finantarea partidului, iar al doilea critica faptul ca "ani la rand, am refuzat sa ne vedem asa cum suntem de fapt. Chiar si acum tinem discursuri despre reformare fara sa spunem lucrurilor pe nume...". O fi inteles si fostul premier ca in PSD nu a sosit vremea democratiei interne si a dezbaterilor de idei. De altfel, tot joi, Ion Iliescu ne-a comunicat ca la congresul din 22 aprilie nu se vor prezenta mai multe platforme si motiuni, ci o pozitie comuna a conducerii. Ca la congresele PCR! Tot ca pe vremuri, "deviationistii" de tipul lui Ioan Rus se aud tot mai slab.
Nastase si Iliescu au fost de fapt de acord si asupra altui punct: ostilitatea aproape salbatica la adresa societatii civile, etichetata, in stilul clasic al discursurilor comuniste, drept "tribunal inchizitorial", generator de actiuni "virulente" si "perverse". Va trebui pe viitor, a spus Ion Iliescu, sa se incurajeze o "societate civila de stanga". Acelasi lucru il cerea Adrian Nastase in faimoasele stenograme ale PSD, demonstrand ca amandoi gandesc si simt la fel - doar ca unul este un om politic mult mai abil decat celalalt. In rest, presedintele PSD si-a admis incapacitatea de a intelege mesajul trimis de alegatori la alegerile locale si caracterul inept al unor decizii privind organizarea partidului. Ion Iliescu a fost insa mult mai dur in aprecierile sale la adresa greselilor din ultimele sase luni. Era de asteptat sa taxeze superbia lui Adrian Nastase, care, anul trecut, in vara, ameninta cu demisia, daca nu este lasat sa conduca singur partidul. A fost lasat si a pierdut, ceea ce-i permite acum lui Ion Iliescu sa-si savureze victoria aproape totala asupra unui discipol prea indraznet. In euforia sa, fostul presedinte proclama chiar o victorie asupra biologiei: "nu conteaza varsta biologica, ci capacitatea de creatie, responsabilitatea si meritele personale". Asa vor fi crezut desigur Brejnev, Cernenko si Andropov. Asa ii placea sa creada si lui Ceausescu; asa gandeste azi Fidel Castro. De ce se cred oare toti liderii comunisti vesnic tineri si nemuritori? Cum de confunda politica cu apa vie din basm si cred ca puterea absoluta le va da si tinerete fara batranete, si viata fara de moarte? Sa fie vorba de o profunda lipsa de masura si intelepciune - semn al inumanitatii lor funciare?
Mai usor de inteles este atractia tinerilor PSD-isti pentru Ion Iliescu, in pofida episodului Miron Cozma si a adoratiei cu care-l priveau in vara pe Adrian Nastase. Cheia "schimbarii" este ambitia eternului tanar PSD-ist Victor Ponta de a deveni secretar general al partidului. Cum oportunismul si subordonarea fata de sursa de putere par inscrise in codul genetic al PSD, Victor Ponta se profileaza ca unul din invingatorii bataliei de la congres, alaturi de Ion Iliescu, care mai mult ca sigur va fi ales presedinte. Lui Adrian Nastase pare sa-i fi ramas functia de presedinte executiv, adica al treilea membru al triadei conducatoare. Sa nu ne grabim insa sa declaram ca jocurile sunt facute. Tot saptamana trecuta, Miron Mitrea si-a exprimat public dubiile ca Adrian Nastase ar mai trebui sa ocupe o functie de conducere. Ruleta sovietica nu s-a hotarat inca asupra victimei.