Un cap de pod

Rodica Culcer 14.06.2004

De același autor

S-a stiut de lainceput ca miza acestor alegeri locale este covarsitoare: din cauza tavalugului PSD-ist care ameninta cu instituirea partidului-stat, la 6 iunie s-a jucat practic viitorul democratiei romanesti. Daca Alianta D.A. nu reuseste sa echilibreze spectrul politic acum, va trece multa vreme pana cand vom avea o viata politica sanatoasa. Ce ne spun asadar primele rezultate, mai concret, sondajele realizate la iesirea de la urne, asa-numitele exit-polls, care au fostintotdeauna confirmate de realitate?in orase, ele indica o bresain bastionul PSD, un bastion aparat, dupa cum s-a vazut, doar de sondaje de opinie controversate si de ieftine operatiuni de imagine. La Bucuresti, Traian Basescu a obtinut o victorie spectaculoasa din primul tur de scrutin, cu aproape 60% din voturi. Cu toata masina propagandistica a PSD, Mircea Geoana nu a reusit sa adune mai mult de 29,6-29,8%, cam cat ar fi obtinut si Bogdan Niculescu-Duvaz, potrivit sondajelor initiale. Mai mult decat atat, PSD a pierdut Capitala aproape complet: consiliul general, ca si consiliile sectoarelor, vor fi probabil dominate de Alianta D.A. si, cu exceptia Sectorului 5, castigat de Marian Vanghelie, candidatii D.A. la primariile de sector au obtinut scoruri neasteptat de bune.

Desi capitala tarii areintotdeauna o semnificatie deosebitain ecuatia politica nationala, de data aceasta importanta strategica a Bucurestiului a fost dublata de cativa factori.in primul rand, Bucurestiul si Clujul sunt singurele orasein care Alianta a avutintelepciunea de a candida pe liste comune. La Cluj, Emil Boc a reusit sa intrein turul al doilea cu un scor de peste 30%, dupa Ioan Rus, votat de peste 42% dintre clujeni,in mare masura datorita electoratului maghiar, care a respectat disciplinat indicatiile UDMR. PSDin schimb a obtinut doarin jur de 30% din locuriin consiliul local, adica mult mai putine voturi decat candidatul partidului. Al doilea tur ar putea rasturna situatia, caci Emil Boc va beneficia de sprijinul combinat al lui Gheorghe Funar, Theodor Stolojan si Traian Basescu.

in al doilea rand, Bucurestiul a fost mai important decat de obicei, pentru ca Adrian Nastase si oamenii sai l-au transformatintr-un teren de lupta politica acerba,in care, fara sa-si dea seama, si-au jucat viitorul politic. De trei ani, echipa Nastase nu face altceva decat sa-l denigreze si sa-l saboteze pe Traian Basescu. Victoria liderului PD a devenit deci un esec rasunator pentru cei care l-au atacat fara logica si masura, cu atat mai rasunator cu cat la Bucuresti PSD a aruncatin lupta "greii" partidului si guvernului: Adrian Nastase, Dan Ioan Popescu, Mircea Geoana si chiar Ion Iliescu. Dupa aceastainfrangere zdrobitoare, conducerea centrala a PSD va fi slabita nu numai pe plan national, ci siin interiorul partidului, caci liderii de la centru vor deveni tot mai dependenti de baronii locali, ca Radu Mazare, Marian Oprisan si Nicolae Mischie. Adrian Nastase devine practic subordonat al unor personaje care vor eroda pe termen lung atat imaginea lui, cat si imaginea partidului. Merita retinut aici rezultatul de la Bacau, unde Dumitru Sechelariu, baron PSD par excellence, s-a clasat al doilea, cu 34% din voturi, dupa candidatul PUR care a castigat 39%. Probabil ca Ion Iliescuisi dain sfarsit seama ca Adrian Nastase este pe cale de a-i duce de rapa partidul. Va fi asadar foarte interesant de vazut daca,in urma rezultatelor de la 6 iunie, PSD-istiiisi vor modifica strategia si "echipa de soc".

Nu stim deocamdata daca victoria categorica a lui Traian Basescu la Bucuresti va avea efectul unui bulgare de zapada asupra celorlalte municipalitati, dar putem remarca rezultatele bune obtinute de candidatii PNL si PD, care au reusit sa (re)castige orase ca Oradea si Alba Iulia si sa se calificein turul al doileain numeroase resedinte de judet.in orase cel putin, suprematia PSD se clatina. Aroganta si coruptia liderilor PSD, preocuparea exclusiva pentruimbogatirea individuala si dispretul pentru problemele cetatenilor au dus la un solid vot de protest, care, totusi, nu esteinca un vot deincrederein Alianta.

Ramanein afara protestului mediul rural cea de-a doua Romanie, care nu stie sa voteze cu altcineva decat cu PSD. Acolo a reusit PSD sa adune 41% din mandatele de primar cu care se lauda, potrivit primelor rezultate. De remarcatinsa ca siin unele consilii judetene, Alianta D.A. a reusit sa obtina destul de multe locuri, si uneori chiar majoritatea (de exemplu Bistrita-Nasaud). Ea ramaneinsa seriosin urma PSD, care, potrivit rezultatelor preliminare, domina consiliile judetene cu 32% din locuri si consiliile locale cu 35,9%. Pana la aflarea rezultatelor finale putem spune fara teama de a gresi ca un obiectiv al luptei pentru democratie a fost atins: monopolul partidului de guvernamant a fost spart, iar mitul invincibilitatii sale a fost serios slabit. De aici si pana la o victorie a Aliantei la alegerile din toamna mai esteinsa o cale foarte lunga: PNL si PD vor trebui sa seimpace cu gandul ca sunt condamnate la convietuire si sa depaseasca atat rivalitatile meschine care le despart, cat si ispita unor posturi ministerialeintr-un ipotetic guvern de coalitie cu PSD.

La 6 iunie a devenit limpede ca Alianta D.A. reuseste doar acolo unde functioneaza si depune liste comune. Turul al doilea pentru primariile neatribuite va dainca o masura preliminara a capacitatii sale de solidarizare. Bucurestiul este doar un cap de pod: podul propriu-zis ramane de construit de-abia de acuminainte.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22