Un nou start ratat

Rodica Culcer 08.02.2006

De același autor

PSD si-a ratat din nou relansarea. Traumatizat de luptele interne izbucnite dupa Congresul din aprilie 2005, partidul se straduieste sa se afirme din nou ca o forta pe scena politica. Consiliul National din 3 februarie fusese anuntat ca un moment de rascruce. Nu a fost. Partidul a ramas la fel de divizat si derutat ca si pana acum.

Consiliul National a fost precedat de mai multe intalniri ale liderilor partidului, la Brasov, la Odorheiul Secuiesc si, in cerc mai restrans, la Bucuresti; precum si de o intensa campanie de presa care l-a avut drept tinta pe Adrian Nastase. Acesta din urma s-a autosuspendat din functia de presedinte executiv, dar s-a luptat ca un leu sa-si mentina functia de presedinte al Camerei Deputatilor. A reusit, datorita santajului cu informatii compromitatoare la adresa colegilor de partid si pentru ca PSD nu si-a pierdut inca solidaritatea interna in fata adversarilor politici. Din rivalitatea dintre Geoana si Nastase a iesit invingator, cel putin temporar, Ion Iliescu. Aceasta este situatia de fapt pe care a reflectat-o si Consiliul National al PSD.

Mircea Geoana a dorit vineri sa-si consolideze pozitia de lider ales. Discursul sau, intitulat Un nou inceput - intoarcerea la oameni, a fost lung, teatral si demagogic. Presedintele PSD a incercat sa se desparta de trecutul recent al partidului - adica de mandatul lui Adrian Nastase - invocand imaginea de partid corupt pe care a capatat-o PSD in ultimii ani. “Atunci cand aud romanii cuvantul coruptie, doua treimi dintre ei se gandesc la PSD. Aceasta este o piatra de moara care ne va scufunda, daca nu taiem latul”, clama Mircea Geoana pe un fundal de un rosu incert. Si totusi, latul nu a fost rupt. Nu s-a luat nici o masura impotriva celor vinovati de reputatia de partid corupt a PSD. Nici macar Adrian Nastase nu a fost atacat in mod direct. Scandalul iscat de mostenirea matusii Tamara nu a produs efectul scontat. Singura amenintare reala la adresa domnului Nastase se ascunde in propunerea de modificare a statutului care elimina functia de presedinte executiv si-i da posibilitatea presedintelui sa-si numeasca singur echipa de conducere. Astfel, Nastase ar putea pierde si posibilitatea de a obtine prin vot o functie de vicepresedinte.

Lupta pentru putere in PSD continua, asadar, sa se dea in culise si pe culoare, nu in plen. Dupa cum recunosteau Vasile Dancu si Cristian Diaconescu la emisiunea Andreei Pora de la Radio Mix, partidul nu-si poate permite inca nici sa declanseze o lupta interna intre membrii sai, nici sa-i excluda pe cei corupti. Agenda partidului nu se poate armoniza deocamdata cu agenda publica. Aceste fraze diplomatice nu fac altceva decat sa tradeze fragilitatea pozitiei noii conduceri, ca si incapacitatea PSD de a se reforma. Desi liderii locali au declarat la Brasov ca-l sprijina pe Mircea Geoana, Adrian Nastase si Ion Iliescu mai au inca suficienti adepti pentru a-i crea probleme. Iar liderii judeteni nu-l sustin pe Mircea Geoana neconditionat, ci doar in schimbul accesului direct la putere. Dupa cum declara Liviu Dragnea, presedintele Uniunii Consiliilor Judetene, presedintii de filiale nu mai vor sa fie condusi de vicepresedintii partidului, ca pana acum, ci direct de presedinte. Cu alte cuvinte, “baronii locali” cer mai multa putere in schimbul sprijinului acordat unui lider nesigur. Pentru ei nu conteaza apelurile disperate la unitate din discursul lui Mircea Geoana, nici promisiunile demagogice facute electoratului. Vineri, la tribuna Consiliului National, liderii PSD s-au intrecut in atacuri vehemente la adresa puterii, pe de o parte, si in promisiuni fantasmagorice, pe de alta parte. Daca este sa le dam crezare, o ipotetica viitoare guvernare PSD va duce la dublarea pensiilor si imbogatirea tuturor. Nu a fost prezentat insa nici un program serios, de politici publice inovatoare, ci vesnica strategie simplista a pomenilor electorale. PSD nu pare sa aiba destule resurse pentru a depasi critica isterica si discursul populist.

Atacat din toate partile, Adrian Nastase a incercat sa-si apere prestigiul si sa evidentieze contradictiile din discursul lui Mircea Geoana, intrebandu-se retoric: “Cum a fost posibil sa avem cea mai buna guvernare si sa avem cel mai rau partid, cum a fost posibil sa castigam alegerile si sa pierdem puterea?”.

Pe fondul schimbului de sageti inveninate dintre cei doi s-a ridicat din nou deasupra partidului silueta lui Ion Iliescu. Discursul sau, inspirat, desi demagogic, a cucerit sala nu neaparat pentru ca a criticat coruptia din partid, setea de putere si de inavutire (pe care cei prezenti le identificau doar cu Adrian Nastase); nici pentru ca a demascat lipsa de continut a discursului lui Mircea Geoana; ci pentru ca le-a amintit PSD-istilor de vremea cand erau atotputernici, cand Ion Iliescu incanta masele si aducea voturile care le deschideau accesul la putere si la banii publici. A fost totusi cel mai bun discurs rostit vineri la Consiliul National al PSD si a demonstrat Ion Iliescu nu renunta la revenirea in fruntea partidului. Chiar daca nu va reusi, atata vreme cat ramane in competitie, PSD va fi divizat si minat de lupte interne. Noua generatie este in pana de lideri credibili si de idei. Din toate aceste motive, Consiliul National al PSD de vineri a fost un esec si o demonstratie de slabiciune, care se adauga incercarilor de relansare reluate periodic pe parcursul anului trecut si ramase fara consecinte. Cu alte cuvinte, un nou start ratat.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22