Vacaroiu presedinte!

Rodica Culcer 26.01.2007

De același autor

...nu este un slogan electoral, ci consecinta logica a eventualului succes al demersului PSD privind suspendarea lui Traian Basescu din functia de sef al statului. Absurditatea consecintei da masura calitatii initiativei pe care partidul condus de Mircea Geoana a anuntat-o saptamana trecuta si careia pare hotarat sa-i consacre timp si munca.

Ciudateniile rationamentului PSD au fost evidente din momentul anuntului facut de Mircea Geoana joi la pranz. Desi social-democratii declarau ca-i considera vinovati deopotriva pe primul ministru si pe seful statului de situatia creata dupa dezvaluirea biletului, de sanctionat nu urma sa fie sanctionat decat Traian Basescu. Trecem peste ciudatenia argumentului conform caruia trebuie pedepsit destinatarul, si nu expeditorul biletului si ne oprim la solutiile practice: era poate pentru prima oara cand PSD ar fi avut sansa sa obtina caderea guvernului printr-o motiune de cenzura si totusi se eschiveaza si loveste exact acolo unde nu are aproape nici o sansa de succes.

 Care ar fi, de pilda, motivele pentru care  Curtea Constitutionala ar aviza initierea procedurii de suspendare a lui Traian Basescu? Potrivit Constitutiei, suspendarea poate fi motivata doar prin... incalcarea Constitutiei. Constitutionalistii vorbesc de fapte grave de inalta tradare sau de subminare a integritatii statului si independentei nationale. Nimeni nu a identificat astfel de acte pana in prezent. Stransi cu usa de ziaristi, PSD-istii au inceput sa evoce cateva gafe prezidentiale, cum ar fi neinspirata urare de succes facuta lui Anton Pandrea in ziua cand a fost ales presedinte al CSM. Dar o gafa verbala nu poate fi considerata un act de inalta tradare. "Parintele Constitutiei", Antonie Iorgovan, se lamenta in fata camerelor TV ca "nu e zi de la Dumnezeu in care presedintele sa nu incalce Constitutia!". Cum de nu o fi observat nimeni acest lucru pana la dezvaluirea biletului?

 Cautand argumente juridice in spiritul unei initiative politicianiste, PSD le-a trasat sarcina juristilor sai sa-si puna mintile la contributie pentru a fundamenta demersul retoric al lui Mircea Geoana. Poate ca totusi ar fi fost mai logic ca lucrurile sa se petreaca in ordine inversa: intai sa fi fost gasite argumentele si apoi sa fie lansata initiativa de suspendare. Macar, asa, am fi crezut ca nu este vorba doar de o actiune de propaganda politica. In plus, PSD risca un esec major: pentru a demara demersul catre  Curtea Constitutionala sunt necesare nu numai argumente plauzibile, ci si 146 de semnaturi ale parlamentarilor. Acest numar nu poate fi obtinut fara aportul PRM, partid care-si conditioneaza sprijinul de semnarea unui protocol de colaborare cu PSD. Daca semneaza insa acest protocol, PSD va deveni paria in cadrul Partidului Socialist European. In consecinta, s-ar putea ca PRM sa nu semneze. A mai ramas PC, adversar declarat al lui Traian Basescu. Dan Voiculescu a incercat sa arunce si el cu pietre in presedinte, scotand din sertarul fostului ministru Codrut Seres, in prezent cercetat penal, un memoriu al societatii ALRO pe care seful statului facea unele remarci ironice, dar nu cerea nici un fel de favor sau sprijin. Din rea-credinta sau din incompetenta, o parte a presei a echivalat rezolutia presedintelui cu cererea de interventie a premierului. Biletul unuia contra biletului celuilalt - astfel s-ar inchide cercul in viziunea manipulatorie a marilor papusari mediatici din PC (si PNL?). Chemat sa semneze demersul catre Curtea Constitutionala, PC s-a aratat rezervat, argumentand ca nu accepta sa-si bazeze actiunea pe "scandalul biletelelor", ci pe informatii mai serioase. Ca sa-l ajute pe prietenul Tariceanu, conservatorii au tot interesul sa minimalizeze biletelele. Ei dau insa de inteles ca studiaza dosare grele referitoare la Traian Basescu, alimentand tot felul de speculatii menite sa-l puna pe presedinte intr-o lumina proasta. Principiul de actiune "calomniez, calomniez, il restera toujours quelque chose!" pare sa fi fost bine insusit de ciracii lui Dan Voiculescu.

 Sa admitem insa ipoteza ca PSD va obtine cele 146 de semnaturi (in fond, totul este posibil in  Parlamentul Romaniei) iar Curtea Constitutionala, dominata de fosti membri sau sustinatori ai PSD, avizeaza favorabil acest demers. Pentru ca Traian Basescu sa fie suspendat, este necesar votul a jumatate plus unu din numarul total de parlamentari, ceea ce este greu de obtinut in conditiile in care parlamentarii PNL nu risca sa voteze alaturi de opozitie. Liberalii stiu bine ca sustinerea suspendarii ar avea drept rezultat imediat retragerea PD de la guvernare, ceea ce i-ar obliga sa se alieze cu PSD la guvernare. Implicit, s-ar alia si cu PRM, distrugandu-si total credibilitatea. Chiar daca ar fi de acord cu o intelegere secreta cu PSD (partid pe care liberalul Dinu Patriciu l-a si finantat in campania electorala din 2004), liberalii nu-si doresc sa se afiseze cu PSD ca aliat. Cu atat mai putin doresc sa fie responsabili pentru inscaunarea lui Nicolae Vacaroiu in fruntea statului, fie si interimar. In plus, izgonirea lui Traian Basescu de la Cotroceni necesita votul a peste noua milioane de oameni, in cadrul unui referendum. Cine-si imagineaza ca acest lucru va fi posibil?

 Pe scurt, optand pentru o initiativa sortita esecului (suspendarea presedintelui) si eludand cu obstinatie varianta mult mai fezabila a motiunii de cenzura, PSD demonstreaza ca vrea doar sa faca zgomot si nu are curajul (sau interesul) sa schimbe guvernul. Un lucru insa tot va reusi si acest partid nereformat si nereformabil: sa arunce cu murdarie in ventilator, ca sa se manjeasca toata tara.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22