Vanghelie, arma secreta

Rodica Culcer 25.02.2005

De același autor

Desemnarea lui Daniel Marian Vanghelie drept candidat al PSD la Primaria Capitalei a starnit o serie de grimase de sila si dezamagire. In PSD insa, decizia organizatiei din Bucuresti a declansat un nou conflict cu potential devastator. In primul rand, pentru ca partidul s-a facut de ras demonstrand ca a ajuns la fundul sacului: nici un candidat respectabil nu vrea sa-l reprezinte intr-o competitie electorala, pentru ca nu are incredere in sansele de victorie ale partidului, si atunci s-a recurs la singurul om politic destul de inconstient pentru a accepta sa-l infrunte pe Adriean Videanu, afabilul candidat al Aliantei. Fata de ministrul de stat relativ bine scolit, intotdeauna calm si politicos si cu putine pete negre in biografia sa politica, nici nu se putea crea un contrast mai izbitor: primarul Sectorului 5 nu stapaneste nici macar limba romana elementara, are maniere suburbane si asupra sa planeaza suspiciuni privind afaceri mai mult decat dubioase. Achitarea sa de catre o justitie in care nimeni nu are incredere nu a oprit anchetele de presa ce dezvaluiau favorizarea unor retele mafiote si distribuirea discretionara a banilor publici. Si totusi, dupa alegerile locale de anul trecut, Consiliul local dominat de Alianta D.A. nu a putut face nimic impotriva lui. Vanghelie s-a dovedit in felul sau un adversar redutabil.
Totusi, candidatura sa a declansat o imensa furtuna in partid, fiind atacata de Mircea Geoana, Vasile Dancu si Adrian Nastase. Ion Iliescu se antepronuntase, calificand o eventuala desemnare a primarului Sectorului 5 drept "o gluma". Cum PSD nu are oricum mari sanse de a cuceri Primaria Capitalei, importanta ramane doar lupta pentru putere din interiorul sau si semnificatia episodului Vanghelie pentru evolutia partidului. Partizanii infocati ai controversatei candidaturi, Dan Ioan Popescu si Sorin Oprescu, au de platit importante polite conducerii centrale a PSD, cu care organizatia Bucuresti este "in razboi", potrivit declaratiilor unuia din liderii ei. In iunie anul trecut, Mircea Geoana nu fusese alesul "bucurestenilor" din PSD, ci al centrului, iar in august Dan Ioan Popescu era "tras pe linie moarta" de Adrian Nastase impreuna cu restul Delegatiei Permanente. A revenit insa in forta, dupa esecul proiectului celui care inca mai gireaza functia de presedinte PSD, desi a pierdut controlul asupra partidului. Este deci momentul vendetei, iar Vanghelie ar fi fost arma sa secreta. Dupa calculele lui Dan Ioan Popescu, un candidat populist si popular ar avea mai mult succes decat ministrul spilcuit cu care s-a prezentat partidul anul trecut. El l-ar putea pune in dificultate pe Adriean Videanu, a carui imagine este apropiata de cea a lui Mircea Geoana. In visele domnilor Popescu si Oprescu, Marian Vanghelie ar fi fost un fel de Traian Basescu al PSD. Implicit, PSD recunoaste fara sa vrea ca are nevoie de o astfel de personalitate. Numai ca Vanghelie este o caricatura a lui Basescu. Desi popular si uneori populist, Traian Basescu este inteligent, bonom, cu competente profesionale dovedite. Or, primarul Sectorului 5 s-a afirmat doar prin viclenie, o abilitate speciala de a trage sforile in culisele niciodata prea bine luminate ale partidului sau si printr-un populism primitiv. Cum tot primitiv este si calculul politic al sponsorilor sai din PSD.
Acest calcul se bazeaza pe popularitatea incontestabila a primarului de sector, inregistrata in randul celor cu venituri foarte modeste, cu putina carte si o uriasa apetenta pentru pomeni. Pentru ei hidoseniile ridicate de Vanghelie in sector sunt "realizari", iar mega-petrecerile organizate la ROMEXPO, gesturi de generozitate si de omenie, iar nu risipa de fonduri publice. Cei care gandesc astfel nu sunt putini in Bucuresti. Ei vor vedea in Vanghelie modelul unui baiat pornit "de jos" care a reusit sa se imbogateasca si sa castige destula putere politica pentru a fi luat in seama. In plus, lumpen-ul Capitalei ar gasi in sfarsit un candidat cu care sa se identifice. Nu este poate onorant pentru PSD sa vizeze un astfel de electorat, dar ar fi o uriasa greseala pentru Alianta sa-l subestimeze.
Deocamdata nu ne paste pericolul ca Vanghelie sa fie ales primar. Sondajele si bunul-simt interzic pentru moment acest scenariu. O stie probabil si Dan Ioan Popescu. Dar miza lui era alta: ca Vanghelie sa obtina mai multe voturi decat a obtinut Geoana anul trecut. Un astfel de rezultat i-ar fi intarit pozitia si ar fi fost un argument in plus impotriva lui Adrian Nastase la congresul de la sfarsitul lui aprilie. Urmand aceasta logica, Ion Iliescu ar fi trebuit sa-l sprijine, dar nu a facut-o. Nu pentru ca i-ar fi displacut "profilul" candidatului. In fond, apropiatul sau Dan Iosif nu-i e cu nimic superior. Ion Iliescu vede insa mai departe: un eventual scor onorabil pentru Vanghelie l-ar putea propulsa pe acesta pe scena politica pe post de prim populist al tarii si l-ar putea chiar transforma, impreuna cu protectorii sai, intr-un pol de putere independent in cadrul PSD. Electorat potential exista, caci Romania e plina de saraci si de lumpen, rezultat al politicilor duse deliberat de partid de-a lungul anilor. Paradoxul este insa ca PSD nu poate castiga nici inlaturandu-l pe Vanghelie. Admiratorii lui, care sunt si votanti ai partidului, il vor considera martir. De fapt, concluzia este mult mai simpla: PSD nu mai poate castiga in acest moment nimic - poate doar sa se autodevoreze.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22