Vanzarea Romaniei

Rodica Culcer 01.12.2006

De același autor

Procurorii  DIICOT ancheteaza existenta unei grupari de criminalitate organizata, formata din mai multi demnitari si functionari publici cu atributii in domeniul privatizarii.

 

Pe prima pagina a ziarelor de saptamana trecuta, chipul lui Mihai Mucea, fotografiat dupa mai multe ore de audieri la  Parchetul General, exprima oboseala si resemnare. Putem citi pe figura trista a fostului director adjunct al Oficiului pentru Participatiile Statului si Privatizare in Industrie si ciuda ca a fost lasat singur sa raspunda pentru afacerile necurate pe care nu le-a facut singur.

 Nu e cazul sa plangem de mila domnului Mucea. Orice va fi facut pana acum a fost desigur profitabil, de vreme ce averea sa declarata se ridica la un milion si jumatate de dolari. Nu-l vom compatimi nici pe Radu Donciu, consilierul ministrului Comunicatiilor, anchetat si el de procurori, alaturi de Mihai Mucea, intr-un dosar in care este vorba de constituirea  "unei grupari de criminalitate organizata" care avea drept scop divulgarea unor secrete economice si de serviciu si, pe cale de consecinta, distorsionarea mediului concurential. Celor doi functionari publici romani le tin companie si o serie de consultanti romani si straini legati de Credit Suisse First Boston, dar si de alte societati.

 Despre  CSFB am mai auzit vorbindu-se in contextul privatizarilor societatilor din domeniul energetic din Romania si din Cehia, iar despre Mihai Mucea s-a vorbit mult cu prilejul dezvaluirii continutului contractului de privatizare a Petrom. Ancheta Parchetului nu vizeaza insa direct Petrom si OMV, ci o serie de privatizari recente sau proiectate pentru viitorul apropiat din domeniul energetic, al radiocomunicatiilor si al serviciilor postale. De consecintele privatizarii Petrom se ocupa o ancheta separata, intreprinsa de DNA, dar retelele de intermediari si consultanti legate de privatizarile din domeniul energetic par a fi identice sau cel putin interconectate. In tot cazul, Mihai Mucea si consultantul britanic de origine bulgara Stamen Stancev sunt omniprezenti.

De vreme ce sunt doua anchete, distingem doua categorii de probleme, unite insa in cele din urma de un singur factor: vanzarea fara scrupule a resurselor Romaniei in folosul unor interese private, in dispretul interesului national, cu posibile complicitati politice.

De cateva saptamani am inceput sa intelegem mai bine un adevar neplacut, si anume ca principala resursa naturala a Romaniei, petrolul, a fost vanduta pe nimic companiei austriece  OMV, care ni-l revinde la pretul pietei mondiale. Daca statul roman, reprezentat de guvernul Nastase, ar fi incheiat un contract corect, profiturile OMV-Petrom ar fi contribuit substantial, prin redevente, taxe si impozite, la veniturile bugetului de stat. Numai ca, potrivit contractului, redeventele sunt fixate la un nivel ridicol, iar OMV beneficiaza de un regim fiscal preferential, potrivit mai degraba unor zone subdezvoltate decat unei companii bogate, cum a devenit societatea austriaca dupa ce ne-a usurat de rezervele de petrol. Pe fondul scandalizarii opiniei publice, CSAT a cerut desecretizarea tuturor contractelor de privatizare din domeniul energetic. Nu numai OMV, ci si alti beneficiari vor fi nevoiti sa demaste abuzurile comise (eventual) de partea romana in contractele de privatizare. In acest punct se va face probabil si conexiunea intre cele doua anchete, pentru ca unul din contractele ce ar urma sa fie desecretizate este cel prin care Enel a obtinut pachetul majoritar de actiuni la SC Electrica Muntenia Sud. Or, in aceasta tranzactie sunt implicati din nou Mihai Mucea, Stamen Stancev si restul grupului celor sapte pusi sub acuzare de procurori. Prin mainile experte ale lui Mihai Mucea au mai trecut, de altfel, si privatizarile Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Moldova, Electrica Oltenia si urma sa treaca si privatizarea Romgaz, a complexelor energetice Rovinari si Turceni, precum si a Romtelecom. Valoarea totala a acestor privatizari depaseste un miliard de euro.

Este greu de crezut ca oamenii din  Ministerul Economiei nu au tradat, de vreme ce acasa la Stamen Stancev au fost gasite numeroase documente confidentiale, inclusiv corespondenta cu Ambasada Statelor Unite.

Fara a intra in detaliile anchetelor, putem rezuma acuzatiile foarte simplu: inaltii functionari romani ar fi furnizat consultantilor straini informatii secrete legate nu numai de societatile ce urmau a fi privatizate, ci si de ofertele competitorilor, mai intai pentru a le facilita castigarea contractului de consultanta in vederea privatizarii si apoi pentru a manipula rezultatul privatizarilor.

 Informatiile provenite de la Parchet lasa sa se intrevada mecanismul prin care Romania a fost practic vanduta fara scrupule, in dauna intereselor populatiei sale. Vanzarea nu inseamna, in acest context, privatizarea societatilor in cauza, ci tradarea interesului Romaniei. Daca analizam rezultatele celor mai multe dintre marile privatizari, in frunte cu privatizarea  Petrom, ne vine greu sa nu fim de acord cu procurorii, chiar daca acuzatiile lor suna bombastic si tind sa ne aminteasca de o alta epoca istorica.

Sa fie insa vorba doar de o retea de adjuncti si consilieri sau putem vorbi si de implicarea ministrilor de resort, Codrut Seres si, respectiv, Zsolt Nagy? Ancheta Parchetului s-a apropiat periculos de mult de biroul ministrului Economiei, iar acesta a intrat in panica. De cateva zile suspenda directori de societati si se contrazice in declaratii: initial a sustinut ca nu-l cunoaste pe Stancev, apoi a recunoscut ca s-a intalnit de mai multe ori cu el. Interesant este insa ca domnul Seres s-a plans ca nu a fost avertizat de serviciile de informatii asupra lui Stancev. Or, tocmai absenta avertismentului sugereaza ca serviciile il urmareau si pe ministrul Economiei. Potrivit "surselor judiciare" citate de presa, se pare ca interfata dintre consultanti si conducerea  MEC ar fi fost chiar directoarea de cabinet a ministrului Seres, Roxana Iacob. Aceleasi surse il mentioneaza insa si pe ministrul UDMR ca posibil participant la gruparea care trafica informatii secrete.

Este clar ca ancheta serviciilor si a procurorilor s-a desfasurat fara voie de la guvernare - poate doar de la Presedintie. In plus, pentru a fi anchetati penal, ministrii ar putea fi suspendati din functie. Consecintele politice ale acestor anchete fara precedent (nici un guvern in functie nu a mai facut obiectul unor investigatii penale) ar putea fi dramatice, atat pentru actuala coalitie, cat si pentru PSD. Caci toti oamenii nostri politici sunt romani, vorba lui Caragiale, mai mult sau mai putin onesti. Dupa ultimele dezvaluiri, chiar foarte putin onesti.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22