Visul antieuropean al PSD

Înfrângerea PSD la referendumul de duminică poate modifica jocul politic.

Rodica Culcer 09.10.2018

De același autor

 

După înfrângerea răsunătoare a lui Liviu Dragnea la referendumul „pentru familie“, unii vor răsufla poate ușurați, gândindu-se că un referendum pe tema ieșirii României din UE ar avea și mai puțin succes. Mai ales că milioane de români muncesc în UE sau depind de membri ai familiei care lucrează peste graniță. Ar fi însă o mare greșeală să credem că PSD a renunțat la deturnarea parcursului nostru european. Ostilitatea PSD și ALDE față de Europa are o miză mai importantă decât validarea politică a lui Liviu Dragnea, și anume salvarea întregii haite de penali din politică prin anularea independenței justiției și a anticorupției. Boicotul tacit al structurilor locale ale PSD, care nu s-au mobilizat pentru a asigura participarea la vot, nu este decât o lovitură de partid îndreptată împotriva unui lider care a devenit o problemă, nu un vot de blam la adresa politicii sale în domeniul justiției. Ne așteptăm deci ca asaltul asupra justiției să continue, indiferent cine va conduce PSD, căci corupția este înscrisă în ADN-ul acestui partid. De altfel, cu prilejul dezbaterii din Parlamentul European din 3 octombrie s-a văzut cât se poate de limpede că pesediștii sunt dispuși să sacrifice interesele românilor pentru ca ei să scape de rigorile legii acum și în viitor. Vehemența cu care s-au manifestat în plenul PE a depășit totuși așteptările. În frunte cu exemplare ca Dan Nica, Victor Boștinaru, Maria Gabriela Zoană și nelipsitele Renate Weber, Maria Grapini și Norica Nicolai, pesediștii i-au atacat frontal, cu impertinență, pe prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, și pe președintele de ședință, reproșându-le că nu ar fi adus argumente concrete, deși domnul Timmermans citase rapoartele GRECO și al Comisiei de la Veneția, că discriminează România față de „alte state europene“, care ar aplica aceleași practici de reprimare a protestelor, și că, în esență, nu ne respectă și se amestecă în treburile noastre interne. În plus, prima semidoctă a țării, premierul Viorica Dăncilă, a declarat război CE, afirmând că „MCV și-a ratat menirea“ și cerând în stil pur securist să i se comunice cine a redactat rapoartele MCV, probabil pentru ca să-i poată șicana și târî prin noroiul Antenelor. Stridența aproape mitocănească a PSD și ALDE a fost dublată la București de mahalaua care s-a dezlănțuit din plin împotriva lui Frans Timmermans – căruia Șerban Nicolae îi striga „Te-ai acoperit de rușine, Frans Timmermans! Demisionează urgent!“ – și de aplauzele cu care guvernul a primit-o pe Viorica Dăncilă la prima ședință după întoarcerea de la Strasbourg, părând că ascultă de ordinele Moscovei, care, prin agenția Sputnik, o elogiase. Cum să nu-i convină lui Putin un stat care subminează UE din interior?

 

Argumentele pesediștilor, care, evident, se adresau publicului lor din țară, au fost veștejite rapid de scrisoarea trimisă guvernului pe 4 octombrie de Frans Timmermans, în care semnala că modificările codurilor penale din România încalcă cel puțin trei directive europene care vizează drepturile victimelor criminalității, combaterea fraudelor împotriva intereselor financiare ale Uniunii sau înghețare și confiscarea instrumentelor și produselor infracțiunilor săvârșite în UE. În anexă, CE formulează 18 întrebări detaliate la care Guvernul Dăncilă trebuie să răspundă până la 1 noiembrie, adică înainte de votul în PE asupra unei rezoluții consacrate României. Răspunsurile guvernului vor cântări semnificativ în stabilirea sancțiunilor avute deja în vedere de UE, care pot merge până la acționarea României în justiție la CJUE. Putem scăpa de ele dacă PSD renunță la retorica sterilă a „statului paralel“, în care nu crede nimeni la Bruxelles, după cum s-a văzut și în cadrul dezbaterii din PE, și la modificările legislative inacceptabile pentru UE; le vom încasa însă din plin și vom pierde fonduri europene, dacă guvernul nu renunță la modificare a codurilor.

 

Judecând după comportamentul liderilor PSD, putem anticipa că vor opta pentru a doua variantă, utilizând sancțiunile europene drept argument pentru continuarea atitudinii de sfidare față de Europa, în vederea ROEXIT, după cum cerea dubiosul Daniel Dragomir, fostul ofițer SRI condamnat pentru fals în înscrisuri, invitat de ALDE la Strasbourg. Jocul de gleznă al lui Tudorel Toader, care promite modificarea marginală a legilor justiției prin OUG, nu pare să răspundă exigențelor Comisiei Europene.

 

Înfrângerea PSD la referendumul de duminică poate modifica jocul politic, căci ne așteptăm la tensiuni serioase în partid și în coaliție. Probabil că ideea unui ROEXIT va fi abandonată, cel puțin o vreme, căci PSD nu va îndrăzni prea curând un referendum pe această temă. Va continua însă să sfideze tratatele și directivele europene, cu riscul marginalizării și sărăcirii țării. Acest plan B al PSD-ALDE nu a eșuat încă și nici nu va eșua decât după ce se va cristaliza o opoziție explicit proeuropeană, cum pot asigura doar USR și partidul lui Dacian Cioloș - și în nici un caz PNL, care a refuzat să aibă poziții tranșante la Strasbourg sub pretextul că nu vrea să fie pedepsită România pentru erorile guvernului, și care a susținut în mod inept un referendum menit să-l valideze pe Dragnea și să compromită mișcarea #REZIST. Nu putem conta nici pe președintele Iohannis, care nu s-a manifestat semnificativ după dezbaterea de la Strasbourg și a votat pe furiș la un referendum boicotat de tot electoratul lui.

 

Totuși, datorită USR, partidului România Împreună și #REZIST, viitorul european al României nu mai este compromis, iar visul antieuropean al pesediștilor s-ar putea nărui. Luați această concluzie ca pe o urare.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22